Hlavní obsah

Zrušme covidové pasy, jen nám škodí, žádá izraelský ministr

Foto: Profimedia.cz

Izraelský ministr financí Avigdor Lieberman tvrdí, že covid pasy nedávají z epidemiologického hlediska smysl.

Reklama

Izrael byl první zemí světa, která na začátku roku zahájila očkování už čtvrtou dávkou vakcíny. Navzdory tomu ho vlna varianty omikron zasáhla více než většinu jiných států.

Článek

Izraelské ministerstvo zdravotnictví ve středu oznámilo, že se v pondělí v zemi nově nakazilo koronavirem přes 65 tisíc lidí, zhruba o tři tisíce víc než v neděli. Oznámení přišlo se zpožděním, protože v minulých dvou dnech bojovali úředníci s přetíženými počítačovými systémy kvůli vysokým počtům nakažených.

Zdá se tedy, že mutace omikron překonává vakcíny i přísná covidová pravidla. Ukázala to i čerstvá studie izraelské nemocnice Sheba, podle níž sice čtvrtá dávka vakcíny výrazně zvýší hladinu protilátek v těle, před nákazou variantou omikron ale nechrání.

Ministr financí Avigdor Lieberman proto vyzval ke zrušení takzvaných covidových pasů, bez nichž se Izraelci nedostanou do barů či restaurací ani na mnohá další veřejná místa. „V covidových pasech není žádná lékařská ani epidemiologická logika, na tom se shodují mnozí experti,“ citoval Liebermana server The Times of Israel.

„Přímo ale poškozují ekonomiku a výrazně přispívají k panice mezi veřejností,“ dodal s tím, že pracuje spolu se „všemi úřady“ na jejich zrušení a zachování „normálního života pro všechny“.

Aby se Izraelci nyní dostali například do kina, restaurace nebo do bazénu, musí se prokázat covidovým pasem a doložit, že jsou maximálně šest měsíců po druhé dávce vakcíny nebo dostali dávku třetí, případně mají čerstvý negativní test nebo covid prodělali.

Zdravotničtí experti z ministerstva zdravotnictví ale s Liebermanem nesouhlasí a trvají na tom, aby se covidové pasy i nadále používaly. Generální ředitel úřadu Nachman Ash v rozhovoru pro rádio FM103 řekl, že denní počty nakažených v tomto týdnu porostou, stejně tak jako počty pacientů v nemocnicích. Nárůst případů lidí ve vážném stavu se už ale podle něj zpomaluje.

I před vysokým pondělním počtem nakažených figuroval Izrael na devátém místě na světě v počtu nemocných na milion obyvatel. Jak píše server Ynetnews, po poslední aktualizaci by se měl dostat už na druhou příčku – první byly Faerské ostrovy, na nichž žije jen 50 tisíc obyvatel.

Situace v izraelských nemocnicích přitom není nijak kritická: ve vážném nebo kritickém stavu bylo v úterý podle údajů ministerstva 498 lidí, stovka pacientů byla připojena na plicní ventilátory. Dalších devět stovek lidí bylo hospitalizováno s mírnějšími příznaky.

Reklama

Doporučované