Hlavní obsah

Krádež za 5000 korun? Stále trestný čin, potvrdil Ústavní soud

Foto: Tomáš Svoboda

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Pokud člověk ukradne věci za 5000 korun, dopustil se trestného činu. Ústavní soud zamítl návrh Okresního soudu v Liberci, podle nějž je spodní hranice příliš nízká a téměř 20 let se neměnila.

Článek

Přestupek, nebo trestný čin? Třeba při krádeži nyní určuje rozdíl v posouzení činu pětitisícová hranice. A tak to dál zůstane. Ústavní soud ve středu zamítl návrh libereckého okresního soudu, který požadoval zrušení části trestního zákona. Podle severočeské justice se sazba téměř dvě dekády neměnila, nereflektuje tak inflaci ani jiné ekonomické faktory a odporuje Listině základních práv a svobod.

Ústavní soud se s tím neztotožnil a zdůraznil, že mu nepřísluší, aby dubloval roli zákonodárců. „Neposuzujeme výši trestu, ani pokud jde o její úpravu nebo konkrétní trest, který je uložen. Tohle není věcí Ústavního soudu,“ sdělil soudce zpravodaj Vladimír Sládeček.

Ústavní soudci také sledují iniciativu části poslanců, kteří chtějí hranici změnit. Mluvilo se o zvýšení spodní hranice na 10 tisíc korun. Soudce zpravodaj však řekl, že by taková změna mohla znamenat výrazný nárůst přestupků a zahltit radniční úředníky. „Nedávno byl přijat nový přestupkový zákon. Je mnohem přísnější k zaměsntancům úřadů, kteří přestupky vyřizují. Nová úprava by mohla u příslušných orgánů obcí vyvolat jak odborné, tak i personální problémy,“ dodal Sládeček.

Okresní soud v Liberci poukázal na to, že se v trestním zákoníku osmnáct let nezměnila hranice škody, která určuje rozdíl mezi přestupkem a trestným činem. Za škodu velkého rozsahu paragrafy považují půl milion korun a více. Návrh na řešení dalších hranic škod Ústavní soud odmítl. „V tomto případě šlo jen o aplikaci na konkrétní případ z Liberce. Ostatních ustanovení se netýká,“ řekl Sládeček.

Podle libereckého soudu je pětitisícová hranice zasataralá. Ve stížnosti zdůraznil, že ji politici naposledy stanovili v roce 2002. Avizovali také, že se bude částka měnit s ohledem na vývoj inflace. Žádná novela, která by zohledňovala hospodářský vývoj, ale nenastala. Jeho zástupci na středeční vyhlášení nedorazili.

Liberecký soud se obrátil na Ústavní soud po nedávných zkušenostech. Zabýval se případem ženy, která ukradla věci v hodnotě 7500 korun. Podle soudu se fakticky zpřísnilo posuzování, protože pětisícová částka představovoala mnohem vyšší hodnotu než dnes.

Reklama

Související témata:

Doporučované