Hlavní obsah

Krajní pravice chce blokovat lodě záchranářů, lidé se skládají na pomoc uprchlíkům. Oba tábory vybraly 50 000 liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Na pomoc uprchlíkům se vybralo 50 tisíc liber.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Krajně pravicové skupiny bojující s migrací a proti nim ochránci lidských práv a záchranáři - oběma skupinám se v posledních dnech podařilo vybrat 50 tisíc liber na svoji agendu.

Článek

Při fundraisingové kampani na pomoc uprchlíkům, kteří do Evropy míří přes Středozemní moře, se během dvou hodin vybralo přes 50 tisíc liber (v přepočtu asi 1,5 milionu korun). Kampaň bojuje proti krajně pravicovým skupinám, které vybírají finanční prostředky naopak na boj s migrací.

Tyto skupiny vybraly stejně vysokou částku na financování lodí, které mají na moři bránit záchranářům v pomoci topícím se uprchlíkům.

Humanitárním skupinám se letos podařilo zachránit více než 6 tisíc lidí. Naproti tomu francouzská skupina Génération Identitaire ve videu na svém facebookovém profilu prohlašuje, že chce svou fundraisingovou kampaní zachránit Evropu a zastavit nelegální přistěhovalce.

V květnu provedla skupina zkušební jízdu na pobřeží Sicílie, kde narušila práci záchranné lodi. Celý spor musela řešit italská pobřežní stráž.

Během roku 2015 se do Evropy dostal jeden milion uprchlíků přes Středozemní moře. Podle dalších statistik jeden ze 46 uprchlíků cestu přes moře nepřežije. Podle Eurostatu se během letošního roku dostalo do Evropy přes 60 tisíc migrantů.

Reklama

Doporučované