Hlavní obsah

Návrat do normálu? Nemá to žádná pravidla, už jen doufám, říká šéfka obří firmy

Kateřina Kratochvílová šéfuje firmě provozující 800 autobusů. V jednom z nich nám i prozradila plány skupiny na letošní rok.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Najetých kilometrů: minus osm milionů. Převezených cestujících: minus čtyři miliony. Obrat: minus 400 milionů. Vyúčtování roku 2020 ve firmě ICOM transport. Firma přesto nabrala stovku nových řidičů a investuje půl miliardy.

Článek

Icom transport je rodinná firma s necelými dvěma tisíci zaměstnanci. Provozuje 300 kamionů a 800 autobusů a pro letošní rok počítala s obratem téměř čtyři miliardy korun. Jenže stejně jako všude i tady pandemie čísla kompletně přepsala.

Obrat propadl o 400 milionů na 3,55 miliardy a klesl i zisk. „Za loňský rok došlo k propadu asi o 60 milionů korun v přímé souvislosti s pandemií,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy předsedkyně představenstva firmy Kateřina Kratochvílová. Hned ale dodává, že v případě její firmy je to jen 60 milionů. Pokles totiž mohl být mnohem větší. Firmu zachránil fakt, že stojí na „několika nohách“. Provozuje autobusovou i nákladní dopravu, má síť čerpacích stanic a autorizovaný servis.

Vánoční jízdní řád během roku

Složité bylo zejména loňské jaro. „V nákladní dopravě přitom rok začal úspěšně. Bylo hodně práce, ale ze dne na den se zastavily kamiony v mezinárodní dopravě. Ta stopka trvala dva měsíce,“ říká Kratochvílová s tím, že zbytek roku už byl ale stabilizovaný a podzimní vlna pandemie firmu už tolik nezasáhla.

ICOM transport

Koncern ICOM transport má 1 800 zaměstnanců. Provozuje 800 autobusů a 300 kamionů, síť čerpacích stanic a autorizovaný servis. V autobusové dopravě působí v šesti krajích Česka a v Praze. V nákladní dopravě jezdí téměř po celé Evropě.

V roce 2020 hospodařil s obratem 3,5 miliardy Kč – oproti plánu došlo k propadu o 400 milionů Kč

Převezl 29 milionů osob, což je propad asi o 4 miliony osob.

O poznání složitější to ale bylo v autobusové dopravě. „Jezdíme v závazku, tedy plníme požadavky krajů. V dubnu a květnu došlo k velkému útlumu dopravy. Spoje byly omezeny na prázdninové jízdní řády a některé kraje dokonce zvolily variantu vánočních jízdních řádů. Pak pokračovaly prázdniny a teď se také nepřepravuje tolik lidí,“ dodává Kratochvílová s tím, že došlo k poklesu cestujících téměř o třetinu.

Já už nic neočekávám, jenom doufám

Kdy se situace zlepší, si netroufá odhadnout. „Kdy se to vrátí do normálu? Já už nic neočekávám. Tady dochází k takovým turbulencím… To nemá žádná pravidla, aby člověk mohl něco očekávat a něco předvídat. Já už proto nic neočekávám, já jenom doufám, že to druhé pololetí bude třeba lepší,“ říká Kratochvílová.

I tak její firma letos převezla 29 milionů osob a autobusy a kamiony celkem najely 65 milionů kilometrů, což je mimochodem asi 1 600krát kolem rovníku. I v pandemii ICOM transport nabrala sto nových řidičů a pro letošní rok připravila investice 530 milionů do svého vozového parku.

„90 milionů bude do kamionové přepravy, zbytek do autobusové. Počítáme se stovkou nových autobusů,“ říká Kratochvílová s tím, že firma se chce i letos rozšiřovat a aktivně se hlásí do výběrových řízení. Naposledy uspěla v tendrech v Teplicích a Jihomoravském kraji.

Dvě nové pumpy

Kromě toho chce ICOM posílit také na poli čerpacích stanic. „Máme 18 čerpacích stanic, z toho 3 veřejné. I pro osobní auta. Ročně zobchodujeme skoro 80 milionů litrů pohonných hmot,“ dodává Kratochvílová s tím, že letos chce firma vystavit další veřejnou čerpací stanici v Dačicích a snaží se získat stavební povolení na pumpu v Litomyšli.

Reklama

Doporučované