Hlavní obsah

Krasobruslařská mistryně světa Radka Kovaříková: „Za mé éry se na olympiádu jezdily dělat výsledky”

Radka Kovaříková o současné situaci v krasobruslení.Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Radka Kovaříková je krasobruslařská mistryně světa z roku 1995 ve sportovních dvojicích s René Novotným. Vítězné duo je zároveň posledními krasobruslaři, kteří dovezli ze světového šampionátu medaili. Jak bývalá krasobruslařka vnímá současnou českou situaci, prozradila v rozhovoru.

Článek

Česká krasobruslařská reprezentace vyrazila do Pchjongčchangu v největším počtu od olympijských her v Naganu 1998. Matador Michal Březina zajel na svém třetím olympijském startu skvělý krátký program. Do volných jízd postupoval jako devátý, chyby ho však sesadily na 16. pozici. Duo Anna Dušková a Martin Bidař si ve volných jízdách dojeli pro 14. místo, kdežto Courtney Mansourová s Michalem Češkou skončili předposlední v krátkých jízdách.

„Ta výsledková čísla jsou slabá. Je to samozřejmě očekávané. Olympijský cyklus má svůj vývoj, a pokud nemáme dobré, silné výsledky do olympiády, nemůžeme očekávat, že se stane zázrak,” tvrdí Radka Kovaříková, která se jako nejmladší účastnice v roce 1992 na olympiádě v Albertville umístila na čtvrté pozici: „To nastavení je poněkud jinde než za mé éry, kdy my jsme považovali účast na olympiádě za povinnost a jeli jsme udělat výsledek. A to se dařilo všem krasobruslařům ve všech kategoriích.”

Na olympiádě v letech 1992 a 1994 mělo české krasobruslení zastoupení ve všech kategoriích - v mužské, ženské, sportovních dvojicích i tanečních párech. Podle Kovaříkové však světová konkurence zůstává stále stejná a nemá pocit, že by se současné krasobruslení potýkalo s horšími podmínkami, než mělo v dobách největší slávy: „Dnes mám pocit, že se slaví, že se vůbec na olympiádu dostaneme a jestli se vůbec dostaneme do finále. To je pro mě krok dolů.”

Reklama

Doporučované