Hlavní obsah

Kryptoměny škodí průměrným lidem, prozřel tvůrce jedné z nich

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Tvůrce dogecoinu se po odmlce vrátil na sociální sítě a rozvířil debatu o kryptu. Podle něj ubližuje průměrným lidem a už dávno nesplňuje původní záměr o decentralizované měně.

Článek

Jackson Palmer a Billy Markus vytvořili jeden z nejvlivnějších vtipů světa – dogecoin. Kryptoměna, jejíž příběh začal v roce 2013, byla postavena na oblíbeném memu „Doge“, který zobrazuje psa Shiba-Inu.

Markus a Palmer tenkrát nebrali měnu nijak vážně, oba vždy zmiňovali, že jde spíše o vtip. Dogecoin však nabíral na popularitě, nejen kvůli odkazu na známý mem, ale například i díky pozornosti, kterou mu věnoval Elon Musk.

Palmer, jenž na sociálních sítích příliš nevystupuje, se ve středu vzácně vrátil na Twitter s poměrně drsnými slovy ohledně kryptoměn.

„Lidé se mě často ptají, zda se vrátím ke kryptoměně nebo začnu pravidelně sdílet své názory na toto téma. Z celého srdce můžu říct, že moje odpověď je ne,“ tweetoval Palmer ve středu.

Z úspěchu dogecoinu neměli nic

Zájem o dogecoin ale začal růst a v současné době je poměrně populárním kryptem. Začátkem tohoto roku dosáhl historického maxima téměř 74 centů. Navzdory nedávnému úspěchu ale Markus a Palmer nezískali z měny žádný zisk, protože se oba krypta zbavili před jeho vzestupem.

Palmer se ve svém příspěvku na Twitteru poměrně razantně opřel do celého světa kryptoměn. Poukázal na to, že i když bylo krypto vytvořeno v naději, že půjde o decentralizovanou měnu, je „řízeno mocným kartelem bohatých osobností“, které „začlenily mnoho stejných institucí vázaných na stávající centralizovaný finanční systém“.

Palmer rovněž kritizoval způsob, kterým se krypto sdílí a prodává. V dalším tweetu tvrdil, že odvětví kryptoměn využívá síť pochybných obchodních spojení, kupuje si influencery a mediální kanály, které mají přispět k udržení stereotypu, že se na kryptu dá rychle zbohatnout. Celý tento systém má podle Palmera za úkol vytáhnout peníze z finančně „zoufalých a naivních“ osob.

Markus Palmera podpořil

Palmer sice připouští, že tento typ „finančního vykořisťování“ existoval již před digitálními měnami, ale stále věří, že krypto průmysl ubližuje „průměrným“ lidem, kteří se k němu připojují. Podobně jako ostatní kritici i Palmer věří, že je trh s kryptem náchylný k podvodům.

Příznivci krypta ale vidí věci jinak. Například nejznámější kryptoměna bitcoin byla vytvořena jako decentralizovaný finanční systém typu peer-to-peer. Držitelé jej považují mimo jiné i za výhodný způsob, jak se vyhnout inflaci.

Palmerův kolega a spolutvůrce dogecoinu Billy Markus reagoval na Palmerovo vlákno na Twitteru slovy, že jsou Palmerovy body „obecně platné“.

„V kryptu je zapojeno mnoho příšerných lidí a zcela chápu, proč nevnímá krypto dobře,“ napsal Markus. „Chápu jeho perspektivu. Oba jsme viděli převážně negativní stránku toho všeho,“ řekl v dalším tweetu.

Markus ani Palmer se v současné době na vývoji dogecoinu nepodílejí. „Krypto komunita může být docela elitářská a ne příliš inkluzivní. Proto jsme chtěli vytvořit komunitu, která by byla zábavnější, veselá a inkluzivní. Fungovalo to, a proto jsou dogecoiny stále přítomné,“ řekl v minulosti Markus serveru CNBC o dogecoinech.

Reklama

Související témata:
Dogecoin (DOGE)

Doporučované