Hlavní obsah

Ku Klux Klan má stále větší počet stoupenců. Americký prezident spojení s nimi odmítá

Ku Klux Klan má v USA asi 8 tisíc členůVideo: Reuters

 

Reklama

Ku Klux Klan amerického prezidenta podpořil už během prezidentské kampaně. Organizace hlásající nadvládu bílé rasy znovu získává na popularitě.

Článek

Ku Klux Klan býval jednou z nejmocnějších organizací v Americe.  Od roku 1866, kdy vznikl, prosazuje rasovou nenávist, nadvládu bílé rasy či antisemitismus. Nyní po desítkách let útlumu získává v poslední době znovu na popularitě. Mnozí si myslí, že na tom má podíl i současný prezident Donald Trump. Ten má podle amerických médií na organizaci osobní vazbu.

Na demonstraci v roce 1927 byl podle The New York Times zatčen jeho člen Fred Trump, bydlištěm 175-24 Devonshire Road, Jamajka. Muž stejného jména a adresy jako otec současného amerického prezidenta. K šarvátce došlo 29. května. Trump byl následně jako jediný ze zatčených velmi brzy propuštěn na svobodu.

Trump příslušnost svého otce ke Ku Klux Klanu odmítá. Popřel i fakt, že žil v Devonshiru. Během prezidentské kampaně však Trumpa oficiálně podpořil list The Crusader. Tedy oficiální médium Ku Klux Klanu. I to tehdy Trumpův volební tým popřel, podpory se ale tehdy ještě prezidentský kandidát veřejně nezřekl.

Na historii Ku Klux Klanu se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované