Hlavní obsah

Česká literatura ve středu pozornosti. Bude čestným hostem Frankfurtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Česká literatura ve středu zájmu.

Reklama

Česká republika bude čestným hostem na Frankfurtském knižním veletrhu v roce 2026. Novinářům to dnes v Praze řekl jeho generální ředitel Juergen Boos.

Článek

Česko se plánuje představit jako země na pobřeží literárního oceánu. Záměr, aby ČR byla hlavní hostující zemí na veletrhu, nedávno schválila česká vláda. Na přípravu a samotného hostování je potřeba podle schváleného záměru vyčlenit asi 198 milionů korun pro roky 2023 až 2027.

Odkazem na oceán Česko navazuje na hostování na neméně slavném knižním veletrhu v Lipsku v roce 2019. Česko na něm tehdy vystoupilo s tématem literárního moře a námořním pozdravem Ahoj!, ten využilo v Lipsku i letos.

„Můj první ponor do světa české literatury se odehrál prostřednictvím díla Milana Kundery, který bohužel před nedávnem zemřel,“ řekl dnes Boos. „Kunderovo životní dílo je poznamenáno traumatem ideologie a studenou válkou v minulém století a také obtížemi spojenými s láskou,“ doplnil.

Status čestného hosta ve Frankfurtu podle něj znamená, že se vždycky zaměří na vyprávění příběhu. „Vyprávět příběhy můžeme různě – ve filmu, divadle, hudbou či literaturou. Na to všechno se ve Frankfurtu těšíme. Má to i silný ekonomický faktor: budeme moci prezentovat autory, kteří se díky prodeji svých práv mohou dostat do Evropy a celého světa,“ uvedl ředitel.

Peníze na přípravu a realizaci hostování se budou hradit ze schválených rozpočtů Ministerstva kultury na příslušné roky, tedy bez zvýšených požadavků na státní rozpočet.

Role hlavního hosta je výrazným nástrojem veřejné, zejména kulturní diplomacie. Hostování vytváří možnosti pro zvýšení podílu české literatury v překladech na mezinárodních trzích a současně podporuje český knižní průmysl od autorů, překladatelů, výtvarníků, nakladatelů přes autorské organizace po licenční agentury.

Reklama

Doporučované