Hlavní obsah

Detektivní tipy na svátky: Jak s Ivanem Roubalem zavraždit české Vánoce

Irena Hejdová
Scenáristka, publicistka
Foto: Voyo Originál

Hynek Čermák v roli sériového vraha Ivana Roubala.

Reklama

V tento den se sváteční program českých stanic definitivně odpoutává od vánoční pohody k neřízenému silvestrovskému veselí. Co ho ale zkusit naředit také trochou napětí?

Článek

Snad by si čeští diváci po všech těch orgiích pohody, klidu, míru a lásky zasloužili trochu protikladných emocí. Televizní stanice vycházejí této tužbě vstříc oblíbenými krimiseriály. Nejnovějším přírůstkem do žánru českého krimi je v listopadu premiérovaný Případ Roubal, nová třídílná minisérie, kterou se uvedla původní tvorba novácké online platformy Voyo. K Roubalovi se upínaly velké naděje nejen jako k první originální produkci Voya, ale i kvůli jeho tématu. Případ Ivana Roubala byl v 90. letech masivně sledovaný a Roubal je dodnes asi nejznámějším českým vrahem s nádechem legendy, kterou mu zajistila vysoká inteligence i dobrácký vzhled hodného strejdy od vedle.

Nová krimisérie Případ Roubal ale trochu mate diváky. Není totiž jisté, že v ní dostanou to, co očekávají. Místo čistého krimiseriálu o vrahovi, který byl po usvědčení z minimálně pěti vražd v 90. letech odsouzen na doživotí, předkládá seriál Terezy Kopáčové spíš morální drama s úplně jinou hrdinkou. Tou je advokátní koncipientka Daniela, která se stává pravou rukou zkušeného advokáta Hynka, Roubalova obhájce. Osou seriálu nejsou ani tak Roubalovy zločiny a cesta k jejich odhalení jako spíš Danielino dilema, váhání, zda má obhajovat pravděpodobného vraha, anebo zkusit odhalit pravdu a učinit spravedlnosti zadost.

Případ Roubal vznikal rekordně krátkou dobu, necelý rok. Nejvíce je to znát na poněkud chatrném scénáři, který nedává moc prostoru ke konstruování důvěryhodných postav a jejich motivací. Daniela je v bezvýrazném ztvárnění Kamily Trnkové charakterizována zejména svou rekvizitou, termoskou s kávou říznutou drcenými prášky, jimiž se z neznámých důvodů neustále láduje. Doma se většinou vyskytuje ve spodním prádle, pravděpodobně aby seriál nalákal mužské publikum alespoň na trochu nahoty, když ne na propracované krimi.

Obsazení nevyšlo ani s Dagmar Havlovou v roli státní zástupkyně – Havlová se vrací na televizní obrazovku po dlouhých osmi letech od chvíle, kdy byla k vidění v jednom z dílů Nevinných lží (mezitím se objevila ještě předloni v kinech v komediálních Vlastnících). V Případu Roubal hraje nekonzistentně a jaksi přespříliš dramaticky, což z její postavy činí poněkud nevěrohodnou figuru.

Z ženského obsazení stojí zato pozitivně zmínit Helenu Dvořákovou za roli Roubalovy přítelkyně. Hereckým králem série je ale nepochybně Hynek Čermák v titulní roli. Roubala ztvárnil jako charismatického, ale všehoschopného muže, který mrknutím oka dokáže změnit polohu z dobráckého rozšafného strejdy na chladnokrevného vraha. Jeho finální scéna v soudní síni je tak působivá, že minimálně kvůli ní má smysl tenhle seriál vidět do konce.

Případ Roubal má dotaženou retro stylizaci, pečlivá výprava a kostýmy z 90. let jsou ale občas tak usilovně cool, že to poněkud odvádí pozornost od děje.

Případ Roubal se vztahuje k úspěšným domácím krimisériím, které vznikly například jako originální tvorba domácí pobočky HBO. Mamon, Pustina či špionážní Bez vědomí si berou za vzor drsné a vizuálně temné severské krimiseriály, které obohacují často až bizarním světem českého podsvětí. Přesto většina české domácí produkce pokulhává za zahraničními hity zejména kvůli obsahu a atmosféře.

Ze zahraničních krimisérií se letos nejvíc mluvilo o seriálu HBO Mare z Easttownu s Kate Winsletovou v roli svérázné detektivky z pensylvánského městečka, případně o netflixovské moderní variaci na příběhy lupiče gentlemana Lupin. V listopadu Netflix uvedl novou sérii svého drogového hitu Narcos, taktéž v listopadu se po roce vrátil bizarní americký chovatel tygrů Joe Exotic v dokumentární sérii Pán tygrů, které krimi podtext dodává Joeovův aktuální pobyt ve věznici.

Špičku českého krimiseriálu lze i během svátků dohledat v online vysílání České televize. Diváci si tu můžou připomenout třeba podařené série Metanol a Vzteklina, výtečnou čtyřdílnou Hřebejkovu sérii Rédl či Taušovy Zrádce. Nadále tu je k vidění také letošní oceňovaná série Ochránce o útrapách školského ombudsmana nebo – z ostatních žánrů – taktéž hitové Kukačky a komediální Most!

Oproti Voyo Česká televize svůj videoarchiv nadále nabízí zadarmo, nic jiného jí jako portálu veřejné služby ani nezbývá. Portál iVysílání prošel 6. prosince masivní vizuální proměnou a stejně jako Voyo začal nabízet program vytvořený speciálně pro online. Jsou tu k vidění první díly projektu RapStory, který zkoumá historii i současnost českého rapu, nové jsou i série přírodovědných dokumentů Do divočiny a popvědecká série Kritika budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované