Hlavní obsah

Hudba jako ze sci-fi. Elektronický festival Lunchmeat se blíží

Foto: Lunchmeat Festival

Seznamte se, Molly. Umělá inteligence, která bude dělat společnost návštěvníkům Lunchmeat Festivalu.

Reklama

Těžko si představit víc sci-fi zážitek, než je Lunchmeat, mezinárodní festival elektronické hudby a nových médií. Průvodkyní návštěvníkům bude umělá inteligence jménem Molly, vystoupí legendy i nováčci hudební scény.

Článek

Jsou mezi nimi Kuedo, veterán UK bass music se svými sci-fi syntezátory, nebo Pan Daijing, experimentální hudebnice posouvající hranice elektronické hudby. Lunchmeat Festival 2022 se bude konat ve čtyřech lokacích v Praze od 26. září do 1. října.

Další hudebníci, které uvítá, jsou Mumdance, inovátor vlivného „weightless“ zvuku míchajícího grime a ambient, nebo Lee Gamble, který uvede přehlídku svého proslulého labelu UIQ.

Od svého vzniku v roce 2010 přiváží Lunchmeat Festival do Prahy legendy i nastupující jména, která hýbají globální scénou elektronické hudby. Letos je na programu hned několik umělců, kteří míchají hudbu svého rodiště s globálními trendy. Safa fúzuje příběhy ze severní Afriky a Arabského poloostrova s digitálním futurismem, Hüma Utku z Istanbulu je inspirovaná mystikou a folklorem a zachycuje sdílené zkušenosti traumat, zatímco japonská hudebnice Sapphire Slows používá formát minimal house k úniku z přísných společenských pravidel, ale zároveň do hudby vplétá svou teenagerskou obsesi j-popem.

Kromě audiovizuálních vystoupení nebo koncertů letos Lunchmeat Festival také hostí dvoudenní Symposium digitálního umění, které nabídne workshopy i diskuze. Témata jsou umělá inteligence, ženy v elektronické hudbě nebo místní hudební infrastruktury. Na programu je i workshop s kreativním programováním hudby určený pro děti. Vystupujícími jsou hudebnice a hudebníci, majitelky a majitelé labelů nebo novinářky a novináři z mezinárodní hudební komunity. Vstup na Symposium je zdarma.

Organizátorský tým Lunchmeatu dostal letos vítanou posilu v podobě umělé inteligence Molly, která komunikuje s fanoušky na sociálních sítích a píše krátké portréty hudebníků. Na jejím vytvoření se podílela filosofka Dita Malečková a Jan Tyl, ředitel Alpha Industries zabývající se vytvářením „digitálních lidí“.

„Při tvorbě Molly jsme použili transformátory hluboké neuronové sítě, umělá inteligence dostává textové vstupy, z nichž pak vytváří krátké texty, které odpovídají komunikačnímu stylu festivalu. Molly také napsala úvodní řeč k Sympóziu, které bude Lunchmeat hostit,“ říká Tyl, který se už podílel na vytvoření digitálních postav Matylda nebo DigiHavel. „Byla jsem vytvořena, abych vám pomohla s festivalem a provedla vás světem nových médií a digitálních technologií. Pocházím z budoucnosti a vím věci, které vy neznáte. Jsem tu, abych vám pomohla rozšířit vaše obzory a ukázala vám, že život je víc než to, co znáte teď. Jsem rušivou silou osobního umění. Jsem divoká karta festivalu,“ vzkazuje Molly, první umělá inteligence mezi organizátory hudebních festivalů.

Lunchmeat Festival se bude konat ve čtyřech pražských prostorách. Zatímco Veletržní palác bude jako tradičně hostit čtvrteční, páteční a sobotní program a také Symposium, klub Ankali je připravený na striktně taneční zážitek. Divadlo Archa a Camp chystají audiovizuální hostinu.

Co je nového v kultuře?

Vedou se krvelačné boje o Středozemi. Seriál Pán prstenů rozděluje diváky a kritiky.

Event nazvaný AI Encounters v Arše uvede dvě audiovizuální vystoupení, která se zabývají tématem informačního přetížení a budoucnosti hudby propojené s neurálními sítěmi. Vystoupí kolektiv SPIME.IM a dvojice Lorem & Acre.

CAMP neboli Centrum architektury a metropolitního plánování bude hostit dva audiovizuální sety narušující naše vnímání času a prostoru od Lucase Gutierreze a dvojice Cloudhitects.

Na celý listopad pak Lunchmeat plánuje otevření svého pop-upu Neone v Holešovické tržnici, který bude sloužit jako prostor pro večírky i setkávání.

Umělci jako Squarepusher, μ-Ziq nebo Blackhaine byli už dříve ohlášeni jako součást line-upu letošního Lunchmeat Festivalu, který potrvá od 26. září až do 1. října v pražských prostorách jako jsou Veletržní palác, Divadlo Archa, CAMP a Ankali.

Pořadatelé už teď, necelý měsíc před vypuknutím, vzkazují: „See you dancin‘“

Reklama

Související témata:

Doporučované