Hlavní obsah

Zemřela herečka Gina Lollobrigida, Mona Lisa 20. století

Foto: Profimedia.cz

Gina Lollobrigida ve filmu Zvoník u Matky Boží z roku 1956.

Reklama

aktualizováno •

Pro svou krásu se už od útlého věku věnovala modelingu, ve čtyřicátých letech vyhrála soutěž Miss Řím, bodovala i jako Miss Itálie. Díky nespornému talentu se pak prosadila i ve světě filmu.

Článek

Zemřela jedna z nejznámějších filmových hereček minulého století, italská kráska Gina Lollobrigida. Bylo jí 95 let.

O jejím úmrtí v pondělí informovala italská agentura ANSA, která připomněla, že někdejší filmový idol v posledních letech trápilo zdraví. Teprve v září byla propouštěna z nemocnice po ošklivé zlomenině stehenní kosti, kterou si přivodila doma, když upadla. Příčinu skonu agentura neuvádí.

Na úmrtí Lollobrigidy reagovala řada italských politiků či jejích kolegů. Další ikona italské kinematografie, která byla svého času její soupeřkou ve filmovém světě, osmaosmdesátiletá Sophia Lorenová novinářům řekla, že ji úmrtí kolegyně hluboce zasáhlo a zarmoutilo.

„Opustila nás Gina Lollobrigida, skvělá herečka, která se zapsala do historie mezinárodní kinematografie. Italská ikona ve světě. Zůstane na Olympu kultury a umění. Ať odpočívá v pokoji,“ napsal v reakci na twitteru italský ministr zahraničí Antonio Tajani.

Smutek nad úmrtím italské herečky vyjádřil i německý velvyslanec v Itálii Viktor Elbling. „Truchlíme nad odchodem Giny Lollobrigidy, velmi známé a milované také v Německu. S nezapomenutelnou Lollo končí kus významné italské, evropské i světové kinematografie,“ uvedl Elbling. „Opustila nás velká legenda italského filmu. Odpočívej v pokoji, Gino Lollobrigido,“ napsal na twitteru španělský herec Antonio Banderas.

Gina Lollobrigida a její nejznámější role

+11

Nejkrásnější žena světa

Gina Lollobrigida se narodila 4. července roku 1927 do rodiny nábytkáře. Jako náctiletá se věnovala modelingu a bodovala i v soutěžích krásy – vyhrála Miss Řím a v roce 1947 skončila na stupních vítězek Miss Itálie. V přihlášce do soutěže napsala, že má herecký talent, ale chtěla by se věnovat něčemu serióznímu, uvádí britský deník The Guardian.

Poté, co se její tvář stala díky soutěži Miss známou po celé Itálii, přišly i větší role. Průlomem byla její role ve snímku Pozor, banditi! režiséra Carla Lizzaniho z roku 1951. Z Giny – vlastním jménem Luigii – se stal sexsymbol.

„La Lollo“ také zaujala excentrického miliardáře Howarda Hughese, který si všiml jejích reklamních fotografií a pozval ji do Hollywoodu na kamerové zkoušky. Opakovaně se jí při té příležitosti pokoušel svést, přestože se rok předtím provdala za slovinského lékaře Milka Škofiče.

„Pořád se mě snažil dostat,“ vzpomínala italská herečka v rozhovoru pro Vanity Fair v roce 2015. „Ale nepodařilo se mu to… byl mezi námi příliš velký rozdíl. Řekla jsem mu: ‚Jestli přijdeš o všechny peníze, tak si tě možná vezmu‘. Možná ho překvapilo, že existuje člověk, který nemá zájem o jeho peníze.“

Vrchol Lollobrigida slavila především v polovině a na konci 50. let, kdy hrála ve filmech Šalamoun a královna ze Sáby, Zvoník u Matky Boží  a Krásná, ale nebezpečná, jehož původní název – La donna più bella del mondo – ji představoval jako „nejkrásnější ženu na světě“.

Zahrála si tak mimo jiné i s dalšími filmovými hvězdami tehdejší doby – Humphrey Bogartem, Frankem Sinatrou, Rockem Hudsonem nebo Errolem Flynnem, připomíná britská BBC.

Její kariéra začala uvadat na konci 60.let. V roce 1971 se rozvedla se Škofičem, stáhla se z hereckého světa a začala se věnovat fotografii. Měla možnost fotit například amerického politika Henryho Kissingera, kosmonauta Jurije Gagarina nebo herečku Grace Kellyovou.

Zasadila se také o exkluzivní rozhovor s bývalým kubánským lídrem Fidelem Castrem.

V roce 1999 neúspěšně kandidovala do Evropského parlamentu za hnutí bývalého středolevicového premiéra Romana Prodiho. Mandát nezískala, od voličů však dostala na 10 tisíc preferenčních hlasů.

O hlasy voličů se ucházela i loni v létě, kdy se rozhodla kandidovat v předčasných volbách do italského Senátu, ani tentokrát to nevyšlo. Možná proto, jak se svěřila, že ji politika vlastně až tak nezajímala.

Zprávu jsme aktualizovali o ohlasy na úmrtí umělkyně.

Reklama

Související témata:

Doporučované