Hlavní obsah

Kurz: Nákaza se nám nevyhne. O viru jednala krizová skupina

Foto: Profimedia.cz

Rakousko uvažuje o uzavření hranic s Itálií kvůli šířícímu se koronaviru.

Reklama

Rakousko zvažuje hraniční kontroly kvůli rychle se šířícímu viru COVID-19, který má své první oběti v Itálii. Pondělní Středoevropský deník píše i o výsledcích voleb v Hamburku. Severoněmecké město dál zůstává rudé. Tématem je i stres, který začíná ve volební kampani doléhat na slovenské politiky.

Článek

Rakousko jedná o koronaviru. U sousedů se šíří nákaza

Rakousko zvažuje obnovit hraniční kontroly, napsal britský server Sky News. A to kvůli šířící se nákaze nového typu koronaviru, který sužuje severní část Itálie. Jižní soused Rakouska ohlásil šestou oběť infikovanou virem COVID-19, nakažených lidí je přes 200. Jde zatím o největší výskyt této nemoci v Evropě.

Rozmach viru v Itálii má na Rakousko přímé dopady. Přes Brennerský průsmyk na hranicích v neděli večer několik hodin nejezdily vlaky – ve vlaku jedoucím z Benátek do Mnichova cestovali dva lidé s podezřením na koronavirus. To se ale nakonec nepotvrdilo. Kvůli nemoci uzavřela italská vláda brány měst, kde se epidemie šíří nejrychleji.

Kvůli novému koronaviru se v pondělí v Rakousku sešlo zvláštní grémium, které přijalo několik mimořádných opatření. „Příští týden nebo dva budou určující,“ řekl o epidemii ministr zdravotnictví Rudolf Anschober. Rakousko má podle ministryně obrany Klaudie Tannerové v záloze dvě roty protichemické ochrany, které jsou připraveny jednat. Lidovecký kancléř Sebastian Kurz uvedl, že se koronavirus Rakousku vyhýbat nebude.

Hamburk znovu ovládla SPD - lekce pro spolkovou politiku se ale nekoná

Severoněmecký Hamburk zůstává rudý. I když sociální demokraté v zemských volbách mírně oslabili, pořád po zisku 39 procent odevzdaných hlasů zůstanou jasně u moci. Radostné křepčení zavládlo také u Zelených, kteří si polepšili z dřívějších 12 na plných 24 procent. U Zelených se v jejich centrále sice skandovalo „Nazis raus, Nazis raus“, ale krajně pravicová AfD se nakonec do zastupitelstva těsně dostala.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung v komentáři nazývá tolerantní a kosmopolitní Hamburk spokojeným městem, kde se volby změnily v oslavu tohoto přístupu. Výborný výsledek pro SPD působí jako záchranný kruh v dobách tak těžkých pro dlouholetého hegemona německé politiky.

Politolog Kai-Uwe Schnapp ale v rozhovoru pro ARD připomněl, že by se sociální demokraté moc radovat neměli. Situace v bohatém Hamburku, kde žijí vesměs velmi vzdělaní lidé, a na úrovni spolkové politiky je totiž zcela odlišná. Faktor „spokojenosti“ ale podle Schappa způsobil, že u voličů uspěla dosud vládnoucí SPD, zatímco Zelení sice zaznamenali velmi dobrý výsledek, ale na vítězství, které si ještě před pár měsíci nárokovali, neměli šanci dosáhnout.

Podle Spiegelu tu ale jeden přesah pro spolkovou politiku je. Oživení šancí pro vicekancléře Olafa Scholze může znamenat, že bude v příštích parlamentních volbách kandidovat za SPD na post kancléře. Někdejší starosta Hamburku Scholz totiž pro SPD v letech 2011 a 2015 vyhrál volby v hanzovním městě a opětovný úspěch sociálních demokratů si snaží přivlastnit i coby svůj úspěch. Scholzova kariéra se přitom zdála takřka v troskách, když spolu s Klarou Geywitzovou nedávno prohrál boj o partajní předsednictví.

Pondělí může jinak zhořknout liberální FDP. Po přepočítání hlasů by se totiž strana mohla v hamburských volbách propadnout pod magickou pětiprocentní hranici. Bdělý uživatel Twitteru totiž podle Süddeutsche Zeitung upozornil na nesrovnalosti ve volebním okrsku 43202. Velmi pravděpodobně tam volební komisaři prohodili výsledky FDP a Zelených. Šéf příslušné volební komise už také agentuře DPA chybu přiznal.

Kampaň doléhá na zdraví politiků

Slovenský premiér a lídr prozatím nejsilnější strany Směr skončil v neděli v nemocnici. Pouhý týden před parlamentními volbami museli Petera Pellegriniho hospitalizovat kvůli akutnímu zánětu horních cest dýchacích. Kvůli tomu se on ani jiný zástupce Směru neúčastnil velké předvolební debaty na stanici RTVS.

Pellegrini oznámil na svých sociálních sítích svůj zdravotní stav a doprovodil ho fotografií, na které leží na nemocničním lůžku. „Jak můžete vidět, v nejnevhodnější chvíli mě zradilo zdraví,“ píše Pellegrini na svém Facebooku. Ještě v sobotu byl premiér na svatbě své mluvčí Patrície Macíkové.

V komentářích na sociálních sítích fotografie vzbudila i negativní reakce. Lidé přidávali vlastní zkušenosti se slovenským zdravotnictvím, včetně několika hodin čekání na pohotovosti nebo s tím, jak jejich lékaři léčili stejnou diagnózu. Reagovali také na špatný stav nemocnic, který na fotografii nebyl poznat.

Prozatím není jasné, na jak dlouho Pellegrini zůstane na lůžku, Směr ale tvrdí, že dalších debat se už premiér účastnit bude.

Vyčerpání z kampaně už pocítili i další kandidáti do slovenského parlamentu. V neděli večer skončil v nemocnici na infuzi i lídr strany Sme rodina Boris Kollár. „Ať už jsou volby a máme to za sebou,“ napsal si taktéž k fotografii, na které leží v nemocnici Kollár. Zdravotní indispozice oznámil i další politik za Směr, bývalý premiér Robert Fico.

Polsko je pyšné na to, že předběhlo Portugalsko

Polsko loni v bohatství přeskočilo Portugalsko, upozorňuje deník Rzeczpospolita. Vyplývá to z dat mezinárodního měnového fondu. Příjem na obyvatele byl v roce 2019 v Polsku 33 891 dolarů, v Portugalsku 33 665. Už před čtyřmi roky země předstihla Řecko. Pro Polsko je to důležitý symbol rozvoje ekonomiky, která byla na konci 80. let zbídačená. Česko se loni s 38 800 dolarů přiblížilo úrovni Itálie. Slovensko dosáhlo 36 600 dolarů.

Reklama

Doporučované