Hlavní obsah

Nástupkyně Merkelové je po durynském dramatu na odpis, píšou Němci

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Předsedkyně CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Reklama

Kvůli spolupráci s Alternativou pro Německo po jednom dni ve funkci skončil premiér Durynska. Poprask ale nejvíc doléhá na šéfku CDU Annegret Krampovou-Karrenbauerovou, kterou neposlechli durynští spolustraníci. Páteční Středoevropský deník píše i o Kočnerových plánech na útěk či náporu u maďarských hranic.

Článek

CDU může skončit jako velký poražený durynské krize

Už třetí den zažívá německá politika prudký otřes, který odstartovalo zvolení politika FDP Thomase Kemmericha durynským premiérem. Důležitý podíl na tom měly hlasy protiimigrační a antisystémové strany Alternativa pro Německo (AfD).

Foto: Profimedia.cz

Thomas Kemmerich z FDP byl ve funkci durynského premiéra rekordně krátkou dobu.

Kemmericha už jeho partajní šéf stačil přemluvit k rezignaci. Podle Spiegel Online se teď pro Durynsko nabízejí čtyři scénáře. Redakce považuje za nejpravděpodobnější, že bude zvolen jiný zemský ministerský předseda, a sice Bodo Ramelow z Die Linke, který stál v čele regionální vlády v posledních letech.

Jeho zvolení by umožnili zemští poslanci CDU, kteří by se při příští volbě zdrželi hlasování. Tomu by ale musela předcházet buď Kemmerichova rezignace, nebo prohrané hlasování o důvěře menšinové durynské vládě.

Německá média si jinak všímají bleskového průzkumu agentury Forsa v Durynsku. Kdyby se tam nakonec musely konat předčasné volby, velkým poraženým by byla právě zmiňovaná Křesťanskodemokratická unie. Ta by podle průzkumu ztratila až 10 procentních bodů. Naopak Ramelowova Die Linke by skočila o 6 bodů na 37 procent.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung zaostřil na velmi slabý dojem, který v posledních krizových hodinách zanechala předsedkyně CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, zkráceně AKK. Podle FAZ politička doslova „vězí v kleštích“.

Foto: Profimedia.cz

Cedule s nápisem „východ“ na páteční konferenci šéfky CDU.

AKK se pět hodin snažila v Erfurtu marně přesvědčit členy poslanecké frakce CDU v durynském sněmu, aby souhlasili s vypsáním předčasných voleb. Ti nakonec dostali čas na dosažení alternativního řešení, které by vycházelo z hodnot konzervativní strany. Podle listu durynská epizoda umocní vnitrostranickou debatu o vůdčích schopnostech političky, která v čele CDU nahradila Angelu Merkelovou. Pozici AKK zpochybňuje i Die Welt.

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová na páteční tiskové konferenci.

„Porušením tabu vybraly CDU a FDP poprvé v historii Spolkové republiky premiéra díky hlasům fašistů. Zničili také důvěru a vnesli mnoho nejistoty do už tak neklidné doby,“ píše pak liberální deník Frankfurter Rundschau. Mnichovský deník Süddeutsche Zeitung si myslí, že CDU i FDP budou dopady svého jednání dlouho pociťovat na spolkové úrovni a že vytvořit po volbách vládu CDU se Zelenými bude teď mnohem obtížnější. Týdeník Die Zeit vyzdvihuje sílu německé demokracie, na nápravu překotného dění v Durynsku budou ale podle listu potřeba roky.

Kočner chtěl prásknout do bot

V den svého zadržení si Marian Kočner domlouval let do Chorvatska. Na letišti ve Splitu na něj měla čekat limuzína a v přístavu jeho jachta. Scénář útěku ze Slovenska Kočnerovi zkazila policie, která ho v podvečer 28. června 2018 zadržela. Od té doby je Kočner ve vazbě a je obviněn kromě jiného z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka.

Foto: Profimedia.cz

Marian Kočner na snímku z 28. června 2018.

Záznam komunikace, ve které si Kočner objednává soukromou leteckou dopravu, poskytla médiím organizace OCCRP, zaměřená na odhalování organizovaného zločinu a korupce. O připravené lodi k útěku psal Kočner svým známým už dříve.

Investice do spojení s Českem

V Polsku začalo plánování nové železnice z Katovic do Ostravy, píše Deník Gazeta Prawna. Investice má být součástí plánu na stavbu nového centrálního letiště, rychlovlaků a s tím spojené dostavby nedostačující železniční sítě. Na plán a přípravu spojení s Českem jde 46 milionů korun z unijního rozpočtu.

Po nově postaveném, třicetikilometrovém úseku a modernizovaných dalších částech mají vlaky jezdit rychlostí až 200 kilometrů za hodinu a cesta z Ostravy do Katovic se má zkrátit na 35 minut. Míč je teď na české straně, která má zajistit modernizaci z Ostravy k hranicím. Projekt by mohl být hotový příští rok, samotná stavba až na začátku 30. let. Náklady se odhadují na 34 miliard korun.

Stovky lidí na hranicích

Stovky lidí, které se na srbsko-maďarské hranici od čtvrtka dožadovaly vstupu na území Evropské unie, odvezly srbské úřady do záchytného centra na jihu země. Běženci zejména ze Sýrie a Afghánistánu u hranice chtěli strávit noc: na kraji silnice si postavili stany a vytáhli spací pytle.

Podle reportéra maďarského serveru Index.hu zdůrazňovali, že je jejich pochod k hranicím mírumilovný a že po době strávené v Srbsku usilují o vstup do Maďarska. Zatímco provládní maďarská média psala o pochodu svobodných mladých mužů, protivládní informovala, že ve skupině jsou i ženy a děti.

Situace na srbsko-maďarské hranici ve čtvrtek v noci.Video: AP

Na maďarské straně hranice byly v pohotovosti desítky policistů. Srbských policistů bylo daleko méně a migrantům v ničem nebránili. Ve čtvrtek večer na místo dorazil srbský ministr obrany Aleksandar Vulin. Lidé se podle něj nachytali na fake news o otevření hranic, ze kterých obvinili nevládní organizace. Zároveň odmítl stížnosti na špatné podmínky v srbských sběrných táborech.

Na hranicích lidé nakonec nespali, kolem druhé hodiny ráno pro ně dorazilo asi 20 srbských autobusů. Hraniční přechod Kelebia–Tompa se pak kolem sedmé ráno vrátil do běžného provozu.

Slovenská pomoc míří do Číny

Na bratislavském letišti Milana Rastislava Štefánika přistálo v pátek ráno nákladní letadlo Boeing 747–400 z čínské Šanghaje. Na Slovensku vyzvedlo pomoc pro boj proti koronaviru. Jde hlavně o obličejové roušky, teploměry, ochranné rukavice a brýle. Posádka nesměla opustit palubu letadla. V 15 hodin stroj z Bratislavy odletěl do Pekingu.

Kancléřka v penzi

Z úřadu kancléřky do důchodu. Rakouský deník Die Presse si všímá, kam po konci v úřadu zamířili ministři rakouského úřednického kabinetu, který vládl 218 dní v době od pádu prvního kabinetu Sebastiana Kurze do nástupu jeho druhé vlády letos v lednu. Kancléřka Brigitte Bierleinová, která byla ještě loni na jaře šéfkou ústavního soudu, zamířila po konci vládního angažmá do penze. Chce teď chodit častěji do opery, divadla a na vernisáže. Většina ministrů se ale vrátila do úřednických funkcí ve státním aparátu.

Foto: Profimedia.cz

Brigittu Bierleinovou vystřídal v lednu v úřadu kancléř Sebastian Kurz.

Reklama

Doporučované