Hlavní obsah

Kvůli mohutné erupci filipínské sopky Mayon úřady vyhlásily druhý nejvyšší stupeň varování

Sopka Mayon v pondělí vychrlila sloupec sopečných úlomků, popela a dýmuVideo: AP

 

Reklama

Nebezpečná zóna byla rozšířena z šesti na osm kilometrů. Dosud se muselo evakuovat 27 tisíc lidí.

Článek

Filipínský nejaktivnější vulkán Mayon v pondělí mohutně explodoval. Úřady v řádu dnů varují před další, ještě silnější erupcí. Vyhlásili proto čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň varování.

Renato Solidum z filipínského vulkanologického a seizmologického ústavu agentuře AP řekl, že sopka Mayon v pondělí vychrlila velký sloupec sopečných úlomků, popela a páry.

Nebezpečná zóna okolo vulkánu byla rozšířena z šesti na osm kilometrů, informoval ústav. Minulý týden odmítali někteří místní obyvatelé rizikové území opustit. Dosud bylo evakuováno 27 tisíc lidí.

„Vyzýváme veřejnost, aby dodržovala nebezpečnou zónu a nepanikařila. V zásadě musí být lidé připraveni. Ať si nachystají plynové masky, kapesníky či kusy oblečení, aby se nenadýchali jemného popela,“ oznámil ředitel Solidum.

Zpravodaj CNN uvedl, že v obcích Guinobatan a Camalig i ve městě Ligao jižně od sopky je nulová viditelnost. „Radíme všem, aby nevycházeli ven a chránili si rouškami nos a ústa,“ uvedl na Facebooku guvernér provincie Albay.

Reklama

Doporučované