Hlavní obsah

Léčený jako nikdo na světě. I tak Trump ohrožuje okolí a covid zlehčuje

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump po návratu z nemocnice.

Reklama

Nebojte se covidu, vzkázal mimo jiné pozůstalým 210 tisíc mrtvých Američanů člověk, kterému se jako jedinému na světě dostalo dané léčby. Stále infekční nejtestovanější muž USA pokračuje bez roušky v boji proti nemoci. Popíráním.

Článek

Donald Trump po svém velkolepém návratu z nemocnice, kdy mu covid vzal dech a musel dostávat kyslík a koktejl experimentálních léčiv, celému světu vzkázal, že není čeho se bát. Směrem k pozůstalým 210 tisíc mrtvých Američanů už ale nedodal, že pokud onemocní obyčejný smrtelník, stejné péče jako jemu se mu nedostane…

Jeho návrat z nemocnice v soukromé helikoptéře snímaly kamery. Trump zamával přihlížejícím a zamířil na balkon Bílého domu, kde stále infekční dramaticky shodil roušku a učinil prohlášení covidem zkoušeného matadora. „Možná jsem imunní, nevím,“ prohlásil v budově, která se v mezičase stala malým epicentrem nákazy uprostřed Washingtonu D.C. A zatímco Američany uklidňoval, že covid není nic vážného, zároveň ohrožoval nákazou personál. Opomenul se také zmínit o tom, že se mu dostalo jako jedinému na světě léčby, na kterou žádný jiný smrtelník nedosáhne.

Ač je zřejmé, že vůdcům země je v případech onemocnění věnovaná větší pozornost a ta nejlepší dostupná péče, v případě třídenní záchrany Trumpa mu byly podávány léky, které k dispozici pro širokou veřejnost nejsou. „Nebojte se koronaviru. Cítím se lépe než před 20 lety!“ řekl ve twitterovém videu, které je jen pokračováním absurdit, které jeho chování před, během i po vlastní nákaze doprovází.

Neznámá: Den nákazy

Podle Trumpova lékaře Seana Conleyho byl Trump pozitivní od středy, tedy den předtím, než odcestoval do New Jersey dělat předvolební kampaň. Jiný lékař, Brian Garibaldi, uvedl, že Trump byl léčen experimentální protilátkovou terapií „asi před 48 hodinami“, což odpovídá čtvrtku v poledne. Po všeobecných obavách ohledně této časové osy a Trumpovy cesty k získávání finančních prostředků vydal Conley následně prohlášení, ve kterém napravil to původní. Prý měl v úmyslu vyjádřit, že Trump byl k sobotě nemocný třetí den, nikoli že byl diagnostikován ve středu.

Důležitý je však fakt, že pacienti s covidem jsou nejvíce infekční před projevem příznaků. Bílý dům i prezidentův lékař odmítli médiím říct, kdy naposledy byl Trumpův test negativní. Jiní lékaři ale varují, že je to nezbytný údaj zejména proto, že je v sázce i zdraví jeho okolí. Nejen lidí na vyšších místech, ale také agentů tajných služeb, účastníků shromáždění, ale třeba také uklízeček, u kterých se již nákaza potvrdila. Na druhou stranu, pokud by byl Trump v den odletu negativní, je pak rychlý náběh jeho nemoci znepokojivý.

Jediný na planetě

Ještě před páteční hospitalizací Trump podstoupil Regeneronovu experimentální léčbu protilátkami, která slibuje snížení přítomnosti koronaviru v těle a ukazuje slibné výsledky ve studii zahrnující 275 pacientů. Léčba však dosud nezískala povolení pro nouzové použití od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Biotechnologická společnost Regeneron uvedla, že léky poskytla na základě žádosti o „soucitném použití“ od Trumpových lékařů.

Pro většinu lidí může být „získání přístupu k dosud neschváleným lékům prostřednictvím žádosti o soucitné použití dlouhý a náročný proces,“ uvedla klinika Mayo spolu s řadou požadavků, které by většina pacientů musela splnit. Trump však dostal léky zřejmě pouhý den po pozitivním testu.

„Samozřejmě, jde o prezidenta USA. Dostane se mu péče v podobě veškerých lékařských možností - ať už to nouzový stav povoluje, nebo ne,“ řekla pro CNN epidemioložka doktorka Seema Yasminová. „Ale pak je tu (téměř) 210 000 Američanů, kteří za posledních několik měsíců zemřeli kvůli nedostatečné reakci vlády na pandemii. A těm se rozhodně takového přístupu a léků nedostalo.“ A nejde o jedinou výhodu, která byla prezidentovi dopřána.

Kromě experimentální protilátkové terapie dostal Trump také remdesivir a dexametazon. „Prezident by mohl být jediným pacientem na planetě, který kdy dostal tuto konkrétní kombinaci léků,“ řekl lékař Jonathan Reiner, profesor medicíny na Univerzitě George Washingtona. Remdesivir nezískal pro léčbu covidu souhlas FDA, pro nouzové použití však ano.

Klinické studie prokázaly, že pětidenní léčba remdesivirem může u některých pacientů urychlit dobu zotavení. Antivirotikum však může také způsobit vedlejší účinky, jako je anémie, toxicita jater a ledvin. Remdesivir je podáván intravenózně, takže pacienti jsou obvykle po pětidenní léčbě hospitalizováni. Trump však dostal propustku od lékařů hned v pondělí večer. Na rozdíl od domovů jiných Američanů má Trump interní lékařskou jednotku v Bílém domě, „kde bude obklopen lékařskou péčí světové úrovně“, řekl jeho lékař Sean Conley.

„Jediným závěrem, který lze z této trojité medicínské terapie udělat, je, že prezidentovi lékaři věděli, že je ve vážném nebezpečí.“ Ačkoli nyní Trump vypadá dobře, jeho stav se může během krátké chvíle zvrátit. „Proto všichni zůstáváme opatrně optimističtí a ve střehu, protože jsme na tak trochu nezmapovaném území,“ řekl Conley.

Třídenní pobyt v nemocnici si Trump ukrátil projížďkou v opancéřovaném a hermeticky uzavřeném voze, aby pozdravil davy svých stoupenců shromážděných před nemocnicí. Tím naštval nejen některé lékaře, podle nichž Trump svým výletem ohrozil zdraví agentů tajné služby, kteří s ním byli v jeho limuzíně. Ještě před jízdou americký prezident zveřejnil na Twitteru krátké video, ve kterém uvedl, že chystá „malé překvapení“. „Hodně jsem se dozvěděl o covidu. Naučil jsem se to tím, že jsem to sám prožil. Je to škola života,“ uvedl Trump s tím, že nejde o něco, o čem by se dočetl v knihách, a že je to „něco velmi zajímavého“.

Nejvíc testovaný muž v Americe

Spousta Američanů čeká na testy i jejich výsledky několik dnů. Podle mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyové je Trump „nejvíce testovaným mužem v Americe“. „Testoval se více než kdokoli - několikrát denně,“ řekla McEnanyová v červenci. Později téhož dne to ovšem Trump popřel: „Nechávám si dělat, pravděpodobně v průměru, test každé dva dny, tři dny. A nevím o tom, že bych kdykoli udělal dva testy za jeden den. Ale může se to dít.“

Trumpovo množství testů je v ostrém kontrastu s dostupností pro většinu Američanů. Ostatně časté testování uváděl Bílý dům jako důvod, proč prezident nemusí nosit roušku na veřejnosti. Podle odborníků je tato dedukce prezidentské kanceláře chybná. Testování před nákazou na rozdíl od roušek nechrání.

Podle lékařky Leany Wenové navíc samotné propuštění prezidenta domů neznamená, že je jeho boj s covidem u konce. Mnozí pacienti jsou zdánlivě v pořádku propuštění domů a časem se vracejí. „Mělo by se nám tedy ulevit, že se prezidentovi zatím daří, pokud tomu tak skutečně je. Takže si oddechnout nemůžeme, na to je ještě čas,“ dodala Wenová.

Reklama

Doporučované