Hlavní obsah

Nakažený Trump rozdělil Číňany

Foto: Profimedia.cz

Berlínské graffiti čínského a amerického prezidenta.

Reklama

Americký prezident se nakazil „čínským virem“, jehož závažnost zlehčoval dostatečně dlouho na to, aby mu Čína nyní škodolibě oplácela. K tomu se ale nesnižují všichni. Trumpovi se povedlo rozdělit na dva tábory i čínský lid.

Článek

Oficiální reakce na zprávu o pozitivním testu Donalda a Melanie Trumpových celosvětově víceméně kopírují společenské konvence. Zatímco jedni přejí brzké uzdravení, média na straně druhé neodpouští připomínat Trumpovu popíračskou minulost. Novinkou o to žhavější se prezidentovo onemocnění stalo v Číně, na jejíž účet si Trump pravidelně neodpouští svalovat vinu za způsobení celé pandemické aféry. Naposledy tak učinil minulý týden při předvolební prezidentské debatě s Joe Bidenem. „Je to chyba Číny,“ řekl. „To se nikdy nemělo stát.“

Namístě by tak bylo očekávat, že zpráva o nákaze amerického prezidenta čínským virem způsobí poprask. Čína si však dopřává podzimní oslavy vzniku ČLR a smlsnout si na Trumpovi, který v minulosti roušku spíš nenosil, než nosil, zůstalo na novinářích a uživatelích sociálních sítí.

Státní zpravodajská agentura Sin-chua vydala rozsáhlou zpravodajskou zprávu založenou převážně na tweetech prezidentského páru. Médium Čínské komunistické strany, Lidový deník, Trumpovi věnovalo svou první stranu s doufáním, že se „Donald Trump a první dáma brzy uzdraví“.

Škodolibějšího tónu se ujal jako obvykle méně zdrženlivý šéfredaktor Global Times Chu Si-ťin. Podle něj si Trump za svůj přístup ke covidu nic jiného než vlastní nákazu nezasloužil. „Prezident Trump a první dáma zaplatili cenu za to, že hazardovali s covidem-19,“ tweetoval Chu. „Zprávy dokazují závažnost pandemické situace v USA. Tohle bude mít negativní dopad na Trumpův obraz v USA a zřejmě to negativně ovlivní jeho šance na znovuzvolení,“ napsal v angličtině redaktor ve tweetu, který byl ale posléze smazán.

A nebál se být osobní ani v čínsky psaném prohlášení na Weibo. „Trump sám dlouho odmítal nosit roušku a byl nedostatečně chráněn,“ napsal Chu. „Je možné, že v rámci amerického systému nemají politici moc na výběr, ale negativní dopad je jasně vidět. Spojené státy by měly najít způsob, jak zvýšit bezpečnost všech.“

Chuang Siao-min, aktivista za práva se sídlem v jihozápadní čínské provincii S'-čchuan, pro Radio Free Asia poznamenal, že zprávy o Trumpově nemoci rozdělily hlavně obyčejné Číňany. „Tato zpráva byla pro mnohé šokem,“ řekl Chuang RFA. „Rozdělila mnoho Číňanů na dva polarizované tábory. Méně privilegovaní obyčejní lidé s Trumpem všeobecně sympatizují, neradi slyší o tom, že se komukoli děje neštěstí,“ řekl a zároveň připomněl, že ne každý dokázal odložit škodolibost stranou.

„V Číně však existuje další skupina, která je Trumpovým neštěstím vyloženě potěšená,“ dodal. „Mají dojem, že jeho nemoc předpovídá symbolicky budoucnost postavení Číny a USA.“ Uživatelé sociálních sítí vyjadřují spolu se škodolibou potěchou nad cizím neštěstím také obavy z výsledku amerických voleb. Mnozí na sociálních sítích vyjadřují obavy z budoucnosti Spojených států po volbách, která přímo ovlivní průběh čínsko-americké obchodní války. „Myslím, že lidé mohou mít větší obavy z dopadu, který to bude mít na výsledek voleb,“ řekl uživatel a podnikatel označený jako Ceng. „Zajímají se o dopad na čínsko-americké vztahy a další vývoj obchodní politiky.“

Uživatel Weibo ze Sia-menu jménem Lin zase uvedl, že zná spoustu lidí, kteří Trumpa obdivují. „Existuje mnoho lidí v Číně, kteří mají rádi Trumpa, zejména lidé s demokratickými idejemi,“ řekl Lin. „Jsem smutný, že onemocněl. Na začátku se mi moc nelíbil, ale ve skutečnosti přinesl nové způsoby chápání Číny na globální politickou scénu,“ řekl. „Nevěnuje pozornost tomu, co říkají vysoce postavení lidé, ale zaměřuje se na cíle, kterých chce dosáhnout,“ napsal Lin.

Viru šířícího se v nejvyšších místech americké politiky si všímají i čínští vědci. Dle Zhanga Tongzu, který se popisuje jako nestraník, je zajímavé, že v Číně se koronavirus mezi politickými vůdci nevyskytuje. „Je zajímavé to sledovat. Prezidenti, předsedové vlád a ministři jsou nakažení covidem, ale v Číně na provinční ani ministerské úrovni vůbec nikdo.“

Zřejmě tak narážel na převahu jedné strany v obviňovací hře, „kdo za pandemii může“ a „kdo ji lépe zvládá“. Peking i Washington několik měsíců počítají oběti na druhé straně barikády a připomínají tím také její nezodpovědnost a neúspěch. Do všeho se přimíchalo pnutí kvůli obchodní válce, neshody kolem samosprávy Tchaj-wanu a tenze v Jihočínském moři.

Během prvních hodin po oznámení o nákaze Trumpových se téma stalo nejvyhledávanějším na sociální síti Weibo, největší čínské mikroblogovací platformě. Kompilace vtipů a příspěvků, které se vysmívají Trumpovi, se objevily také na WeChatu. Populární je například vtip: „Trump: Koronavirus lze účinně léčit injekcí dezinfekčního prostředku. Američané: „Jste na řadě, jen do toho, pane prezidente.“

Trump s Bílým domem za zády dlouhou dobu odmítal potřebu nosit roušky a dodržovat sociální distancování, což se projevovalo také na jím pořádaných akcích, které přitáhly tisíce jeho podporovatelů.

V květnu Trump prohlásil, že se covidem absolutně necítí ohrožený. V ten samý měsíc se vysmíval Bidenovi, že nosí roušku i venku, což je dle Trumpa „velmi neobvyklé“. Zároveň obvinil novináře se zakrytým obličejem, že jsou „politicky nekorektní“. Během úterní debaty s Bidenem se mu vysmál, že má na sobě „největší roušku, kterou kdy viděl“.

Nezvládání pandemie po americku je v čínském bulvárním tisku oblíbeným tématem. V článku zveřejněném v červnu označila čínská média Spojené státy za „barbarskou a chamtivou“ zemi, která „se nestará o vlastní lid“. Noviny rovněž tvrdí, že „vláda USA selhala doma a selhala také ve světě“.

Reklama

Doporučované