Hlavní obsah

Lékařka z ANO kritizuje svého ministra: Ví, co 150 korun na skla a brýle znamená pro důchodce?

Šéfce zdravotního výboru a poslankyni ANO se nelíbí zrušení příspěvku na brýle.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po sociálních demokratech a komunistech se proti zákonu, který ruší některé příspěvky na zdravotní pomůcky, postavili i poslanci ANO.

Článek

Změna zákona, podle které přestanou zdravotní pojišťovny od srpna přispívat na brýle, ale i skla pacientům do 14 let, má dalšího silného kritika.

Po sociálních demokratech a komunistech dali veřejně najevo nelibost i poslanci z vládního ANO. Přípravu této novely přitom mělo na starosti Ministerstvo zdravotnictví, do jehož čela Andrej Babiš dosadil za své hnutí Adama Vojtěcha.

Poslanci ANO nejenže zrušení příspěvku kritizují, předsedkyně zdravotního výboru Sněmovny Věra Adámková dokonce toto téma sama zvedla na schůzi výboru v tomto týdnu.

„Brýle za 1200 korun jsou pro mnohé lidi neskutečně drahé. Mně přichází lidé do ambulance s tím, že je bolí hlava, a vidím, že mají obroučku slepenou kanagonem,“ popsala Adámková – civilním povoláním lékařka – během jednání výboru.

„Tohle nám prostě uteklo. Je to bohužel problém,“ řekla.

Na co už zdravotní pojišťovny nebudou přispívat?Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

Přípravu zákona, který loni prošel Sněmovnou a teď je kritizován, měl na Ministerstvu zdravotnictví na starosti bývalý Vojtěchův poradce Jakub Král. Ten tento týden v rozhovoru pro Seznam označil příspěvek ve výši 150 korun na obroučky za absurdní.

„Nyní se bude dělat nějaká sociální revoluce z toho, že si šest milionů lidí bude muset obroučky zaplatit ze svého,“ prohlásil Král.

Ministr Vojtěch pak připomněl, že změna prošla Sněmovnou bez jakékoliv kritiky. „Jedná se z mého pohledu o nepochopení. Peníze z úhrad brýlí se nikam neztrácí, ale jdou na pomůcky pro vážně nemocné pacienty,“ řekl Seznamu.

Jenže jeho kolegyně z hnutí Věra Adámková nesouhlasí. „Nejde jen o 150 korun na obroučky, ale i skla. Na ně byl také příspěvek. Byly za to takové ty jogurtovky. Z důchodu 8500 korun je každému jedno, jaké má jogurtovky, ale aspoň si přečte, že je středa,“ řekla Adámková na schůzi výboru.

Není jediná z poslanců ANO, komu se změna nelíbí. „Nesouhlasím s touto chybou a ve středu na zdravotním výboru panovala celkem shoda na nápravě,“ uvedl poslanec Milan Brázdil.

Výbor sice žádné usnesení nepřijal, avšak po debatě, kterou Věra Adámková otevřela, se poslanci shodli, že se případem budou dále zabývat.

Další poslanec ANO David Kasal pak chce nechat prověřit, kdo tuto změnu konkrétně připravil a zda ji Ministerstvo zdravotnictví podporovalo. „Pak se můžeme bavit, kdo za to opravdu může,“ doplnil Kasal.

Opačný názor má poslanec ANO Jiří Mašek, podle něhož byly příspěvky symbolické. „To, že pojišťovny už nebudou na brýle přispívat, mi tedy nevadí,“ doplnil.

Zrušení příspěvku na brýle však chtějí řešit i zástupci sociální demokracie a komunistů, kteří vládu ANO s ČSSD podporují.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se kvůli tomu setká s premiérem Andrejem Babišem. Sociální demokraté to pak s ANO budou řešit na nejbližším koaličním jednání.

Reklama

Doporučované