Hlavní obsah

Letěli jsme s Martinem Šonkou. Video z letu, před kterým moderátorku varoval i mistr světa

Zuzana Hodková, moderátorka, a Martin Šonka, letecký akrobat, na palubě jednoho letadla.

 

Reklama

Akrobatický pilot Martin Šonka vzal moderátorku Seznamu do letadla.

Článek

Martin Šonka, akrobatický pilot a mistr Evropy a vicemistr světa, začínal v sedmnácti letech. Zaplatil si vyhlídkový let a ten ho „chytil" natolik, že se přihlásil na výcvik létání na kluzácích. „Létání je opravdu krásné, většinou se lidem líbí. Pak už je to jenom o tom si vybrat v tom létání obor, který člověk chce dělat, nadchnout se pro něj," říká Šonka.

„Buď se rozhodnete, že vám stačí, že sednete do letadla, uděláte si jenom pilotní průkaz a o víkendu poletíte na vedlejší letiště si dát kafe. Anebo se rozhodnete, že chcete být mistr světa a pak tomu všemu musíte obětovat spoustu času, spoustu peněz," dodává Šonka.

Seznam Zprávy vzal nejen na letiště, kde trénuje, ale i do letadla. V něm jsem si vyzkoušela, co Martin Šonka zažívá při přetíženích několik G a při letecké akrobacii, a na malou chvíli i sama pilotovala.

„Když dáte knipl doleva, tak se vychýlí plochy na křídle. Na jedno křídlo to tlačí dolů, druhé křídlo to tlačí nahoru a letadlo se nakloní. Když máte náklon, který potřebujete, vrátíte knipl do neutrálu, lehce přitáhnete k sobě, aby vám čumák šel stejně po horizontu, a už zatáčíte," říká Šonka. „Hrozně jednoduché," dodává. Pro něj určitě.

Reklama

Související témata:

Doporučované