Hlavní obsah

Kdo půjde do karantény od čtvrtka večer, nebude mít možnost volit

Foto: Profimedia.cz

Letošní volby budou jiné kvůli pandemii koronaviru.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo vnitra popsalo, jak je připravené na krajské a senátní volby, které se uskuteční příští týden. Vyčíslilo také náklady na dezinfekci a zvýšené odměny komisím. Ty musí dodržet přísné hygienické podmínky.

Článek

Lidé, kteří se chystají k volbám, letos kromě volebních lístků a občanského průkazu nesmí zapomenout ani na roušku a pokud možno ani na vlastní tužku. S takovým doporučením přišlo týden před volbami ministerstvo vnitra, které novinářům představilo pravidla pro letošní krajské a senátní volby. Ty přijdou kvůli bezpečnostním opatřením o 75 milionů korun dráž.

Všichni voliči musí do volební místnosti přijít se zakrytými dýchacími cestami a použít dezinfekci, která bude ve volební místnosti k dispozici. Pro lidi, kteří nebudou mít roušku, budou ve volebních místnostech i jednorázové ústenky. Stát vyčlenil pro okrskové komise na nákup ochranných prostředků a dezinfekcí 25 milionů korun.

Pokud by však někdo ve volební místnosti odmítl si roušku nasadit, nemůže mu volební komise podle náměstka ministra Petra Mlsny bránit ve volebním právu. „Pokud volič roušku nasadit odmítne, komise ho musí nechat odvolit,“ potvrdil.

Zároveň ale zdůraznil, že dotyčnému člověku hrozí sankce ve správním řízení, protože poruší nařízení ministerstva zdravotnictví. Volební komise má povinnost přestupek nahlásit hygienické stanici a městské policii. Mlsna upozornil, že přestupkové řízení by v takovém případě bylo jednoduché, protože člověk bez roušky už by byl identifikován a jeho počínání by mohli dosvědčit všichni členové volební komise.

Jak budou volby probíhat, se podívejte v instruktážním videu ministerstva vnitra.

Volební spot ministerstva vnitra.Video: Ministerstvo vnitra

Ministerstvo vnitra pro letošní volby snížilo počty členů okrskových komisí na pět a v případě obcí do 300 obyvatel na čtyři členy, čímž chtějí obcím ulehčit pro případ, že by měly problém s počty lidí v komisích.

Lidé, kteří letos budou v komisích, dostanou od státu za ztížené podmínky zvýšenou odměnu ve výši 500 korun. „Bude to pro nás znamenat 50 milionů korun ze státního rozpočtu navíc,“ uvedl ředitel odboru voleb Petr Vokáč.

Lidé, kteří jsou v karanténě, budou moci příští čtvrtek a pátek volit u sebe doma do mobilní urny, do středy je však potřeba si telefonicky objednat speciální přenosnou urnu. Podle Petra Vokáče se zatím v celé republice takto nahlásily jen jednotky lidí. Pro volbu u auta na drive-in místě, která se uskuteční příští středu, není nutné se objednávat.

U obou těchto způsobů hlasování se musí volič prokázat i potvrzením o nařízené karanténě. Podle Mlsny nemusí být papírové, postačí i e-neschopenka od lékaře nebo SMS z odběrové stanice potvrzující pozitivní test na covid-19.

Mlsna také upozornil, že pokud se někdo dostane do karantény po čtvrtečních 20:00, nebude už mít možnost hlasovat. Podle náměstka by nebylo možné hlasování logisticky zvládnout. Zároveň by hrozilo riziko dvojího hlasování, pokud by volič stihl například v pátek odhlasovat a následně v sobotu žádal o speciální volební urnu.

Jak bude drive-in volba probíhat, se podívejte v instruktážním videu ministerstva vnitra.

Volební spot ministerstva vnitra k drive-in.Video: Ministerstvo vnitra

Ministerstvo zatím počítá s kapacitou těchto dvou volebních způsobů pro 16 tisíc voličů v karanténě. „Vychází nám to z modelací růstu. Je důležité říci, že z voleb vypadává velké množství lidí z Prahy, kteří v letošních volbách nevolí,“ vysvětlil Vokáč.

Zapečetěné urny s volebními lístky lidí v karanténě se každý večer shromáždí na krajském úřadě a sčítat se začnou až po uzavření standardních volebních místností. Ze všech okresů se svezou na jedno místo, kde je sečte speciální proškolená sčítací komise, která bude dodržovat všechna bezpečnostní opatření, včetně například zvýšeného používání dezinfekce.

„Všechny volební lístky z celého kraje se nejprve smíchají, aby nebyly identifikovatelné v případě, že na nějakém volebním místě bude volit třeba jen jeden člověk,“ uvedl Mlsna.

Letošní volby do krajských zastupitelstev a první kolo voleb do Senátu se uskuteční v pátek 2. října a v sobotu 3. října ve standardních časech. Lidé v karanténě na takzvaných drive-in volebních místech budou volit ve středu 30. září od 7 do 15 hodin, doma do speciální urny pak v pátek 2. října od 7 do 22 hodin a v sobotu 3. října od 7 do 14 hodin. Za voliči do uzavřených pobytových zařízení přijde komise ve čtvrtek 1. října mezi 7. a 22. hodinou a v pátek 2. října mezi 7. a 18. hodinou.

Reklama

Doporučované