Hlavní obsah

Lezec Adam Ondra na Seznamu: návrat z nejtěžší stěny světa

Čím je cesta těžší, tím víc mě láká, říká Adam Ondra v rozhovoru pro Seznam.

 

Reklama

Jaký je nejlepší český lezec současnosti, který je na skalách od svých šesti let? Adam Ondra o svých plánech i o tom, jak stíhá vrcholový sportovec studovat ekonomii.

Článek

„Chtěl jsem zároveň studovat, abych měl rezervu a měl se kam vrátit. Zároveň je to zajímavá distrakce. Když člověk 24 hodin denně myslí na lezení, tak to nemusí být zdravé ani prospěšné. Člověk si tam od lezení může odpočinout, i když to samozřejmě někdy není úplně nejlepší regenerace," říká absolvent bakalářského studia.

Nejtěžší stěnu světa Dawn Wall v obávaném téměř kolmém masivu El Capitan ve Spojených státech přelezl v listopadu jen s jističem v rekordním čase osmi dnů. Jeho úspěch bývá přirovnávaný k titulu mistra světa.

„V samotné stěně El Capitan se dají najít těžší cesty, ale nikdo je ještě neobjevil. Třeba to čeká někdy na mě nebo i na další. Je to ale určitě velký úspěch, chtěl jsem si na tuhle stěnu vždycky vylézt, popřípadě i zatím tou nejtěžší možou cestou, což se splnilo. Považuji to za jeden z vrcholů mé kariéry."

Výkonu Adama Ondry se věnovala i přední americká média včetně listu The New York Times.

„Lezení je moje priorita, dávám do toho všechno. Čím je cesta těžší, tím více mě láká a to mě žene do tréninku, abych byl dostatečně silný. Abych si takovou cestu, kterou si nikdo jiný nemůže vylézt, mohl vylézt já. Věděl jsem už od začátku, že tohle je cesta, kterou jednou chci zkusit," dodává.

Jak snáší mediální tlak, jak přelez téměř kilometr vysoké cesty vnímá s odstupem a jaké jsou jeho další plány, můžete sledovat Živě na Seznamu.

Pusťte si video s Adamem Ondrou na El Capitan (natočeno v USA):

Reklama

Související témata:

Doporučované