Hlavní obsah

Liberec se vrací k chemickým postřikům. Každé použití musí projít schválením

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Náměstek primátora Jiří Šolc řekl, že chemický postřik není návrat ke starým praktikám a že každé použití budou technickým službám muset schválit úředníci města.

Reklama

Liberec dá letos na letní čištění města o tři miliony korun více než loni, skoro 30 milionů. I díky tomu se vrátí po roční přestávce k ručnímu mytí ulic. Radnice také znovu zavede chemické postřiky, které přestala používat loni.

Článek

Vedení města to tehdy zdůvodnilo i tím, že jsou neekologické. Náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) řekl, že to není návrat ke starým praktikám a že každé použití budou technickým službám muset schválit úředníci města.

„Připouštíme tu možnost, ale jen v opravdu odůvodněných případech. A řekl bych, že jsou to spíše chirurgické zákroky, než abychom to někde používali plošně,“ uvedl náměstek. Chemický postřik chce radnice používat v případech, kde se příliš nedaří plevel zlikvidovat ručně.

Politický spor o přístup do přírody v okolí Liberce.

Více peněz do letního čištění může dát radnice díky mírné zimě, za údržbu komunikací oproti loňsku zaplatí nejspíš o polovinu méně. Zatímco předchozí zima stála město 46,6 milionu korun, náklady za letošní zimní údržbu budou zřejmě kolem 22 milionů.

Začaly zásadní práce na cestě do Prahy.

Letní čištění zahrnuje ruční úklid v ulicích města, kropení komunikací v horkém počasí, mytí komunikací, opakované strojní zametání, odvoz odpadkových košů, čištění dešťových vpustí i sběr psích exkrementů a cigaretových nedopalků. V Liberci mají úklid na starost městské technické služby ve spolupráci s Komunitními pracemi Liberec. Letos se zapojili i dobrovolní hasiči. Při mytí silnic a chodníků pomáhají od minulého týdne. „Mytí probíhá tak, že technické služby provedou strojní zametání a my potom splachujeme ten jemný prach,“ uvedl Josef Hazi za dobrovolné hasiče.

Reklama

Související témata:

Doporučované