Hlavní obsah

Liberecké divadlo chystá Krále Leara s Helšusem v hlavní roli

Foto: Getty Images

.

Reklama

Činohra libereckého divadla F. X. Šaldy chystá k uvedení hru Král Lear od Williama Shakespeara.

Článek

Jedna z nejslavnějších Shakespearových tragédií o bláznovství a zmoudření pošetilého krále se v tomto divadle bude hrát poprvé, premiéra je plánovaná na 6. června. V hlavní roli krále Leara se představí Václav Helšus.

„Já jsem se trošku ošíval, když jsme dostal tuto krásnou roli, protože prostě jednou už to člověk viděl, společnost to viděla od pana Wericha jako pohádku Byl jednou jeden král. To je vlastně ten začátek a až do půlky to je skoro král Lear, to, jak to natočil pan Werich. Pak už ne, pak už to jde samozřejmě po té Werichově moudrosti, kdežto Shakespeare tam má ty nezdárné dcery,“ řekl Helšus.

Zatímco Werichova pohádka spěje ke šťastnému konci, Shakespearova hra k tragickému. „Je to snad největší tragédie, jaká kdy byla napsána, a nejenom tragédie. Je tam prostě, tak jak u Shakespeara bývá, namícháno krásně to vznešené a nízké, ušlechtilé a podlé,“ uvedl Helšus. Míní zároveň, že hrát Krále Leara je vždy pro divadlo obrovský svátek, čest a zodpovědnost. „Takže takhle jsme k tomu jako soubor, myslím, přistoupili,“ dodal.

Shakespearovu tragédii uvede liberecká činohra v režii Jakuba Novoty, který příběh vnímá jako paralelu současného světa, který se vyvrátil z řádu a přirozené rovnováhy a kde je těžké rozeznat blázny od lidí zdravých, kteří z různých důvodů musí dělat šílené věci. Spolu se scénografem Tomem Cillere jeviště divadla při Králi Learovi proměnili v magický objekt za pomoci velkého černého kruhu, který se stává stolem, královstvím, Sluncem i zatměním. „Výraznou složku inscenace tvoří také hudba Maria Buzziho, kterou z části hrají a zpívají i sami herci a pánové z operního sboru živě přímo na jevišti,“ dodala mluvčí divadla Michaela Pompová. V libereckém nastudování hrají dcery Leara Markéta Tallerová, Veronika Korytářová a Barbora Bezáková. V roli hraběte Glostra, přítele Leara, se představí Martin Polách a jeho syny ztvární Ondřej Kolín a Tomáš Váhala. Do role šaška byl obsazen Martin Stránský.

Reklama

Doporučované