Hlavní obsah

Liberecké divadlo uvede Dvořákovu operu Jakobín

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberecké divadlo F. X. Šaldy po 18 letech nastudovalo jednu z nejoblíbenějších českých oper. Jakobín od Antonína Dvořáka bude mít premiéru v pátek.

Článek

Stejně jako při uvedení v roce 2002 ho bude dirigovat Martin Doubravský, podle něj bude toto nastudování jiné. „Výsledek je, že je to o mnohem rychlejší,“ řekl dnes novinářům.

K této opeře má osobní vztah, neboť Dvořákův Jakobín byl první operou, kterou dirigoval v roce 1990, tehdy v Jablonci nad Nisou. „Nyní se s tímto mistrovským dílem potkávám ve třetím nastudování a musím se přiznat, že tentokrát bylo mou snahou co nejvíce vyhovět zápisu Dvořákovy partitury, čímž se vědomě vzdaluji některým interpretačním tradicím,“ dodal.

Svou sedmou operu komponoval Dvořák v průběhu let 1882 až 1888 na libreto spisovatelky Marie Červinkové-Riegrové a jejího otce Františka Ladislava Riegera. Ústředním motivem operního příběhu je spor starého hraběte se synem, který byl kdysi otcem vyhnán pro radikální revoluční myšlenky. Nyní se s rodinou vrací a naráží na mocenské zájmy svého bratrance Adolfa, jenž se vetřel do přízně hraběte, stejně tak nabubřelého purkrabího, který se zároveň snaží rozbít svazek mládence Jiřího a Terinky, dcery hudbymilovného učitele Bendy. „Výrazným étosem celé opery je právě oslava české hudebnosti a vyjádření láskyplného vztahu Čechů k hudbě. Slavná školní scéna je dojemným holdem tradici českého kantorského muzikantství 18. století,“ uvedl za operní soubor Jiří B. Sturz.

Jakobína režíruje Kateřina Dušková. Pro ni je to první setkání s klasickým operním titulem, doposud režírovala jen činohru. „Když jsem si v květnu od pana šéfa opery odnášela klavírní výtah Dvořákova Jakobína, cítila jsem stejně posvátnou úctu, jako když si prvňák nese domů první čítanku, a stejně tak jako onen prvňák jsem byla rozhodnuta se do září naučit plynule číst a psát, abych si pak ve škole neuřízla ostudu,“ uvedla Dušková. Podle svých slov se snaží držet u břehu operních vod. „Nicméně každou zkoušku mě udivuje, jak je hudba, s níž pracujeme, silná a jak málo se ode mě vlastně vyžaduje. Vždyť stačí zavřít oči a poslouchat. Mistr už vše napsal a snažit se být lepší než on, není možné,“ dodala.

Kuriozitou libereckého nastudování je, že role dvou bratranců ztvární otec a syn. Jiří Rajniš starší je v roli Adolfa a Jiří Rajniš mladší v roli Bohuše z Harasova. Bohušovu ženu Julii alternují Věra Poláchová a Lívie Obručník-Vénosová. Starého hraběte nastudoval Pavel Vančura, licoměrného purkrabího Filipa zpívají Zdeněk Plech a Andrij Škurhan a v roli mysliveckého mládence Jiřího alternují Sergej Kostov a Dušan Růžička.

Reklama

Doporučované