Hlavní obsah

Lidé jsou naštvaní na vládu, léta nekontrolovala dodržování stavebních předpisů, říká o situaci v Mexiku novinář

Skype s novinářem a dobrovolníkem v Mexiku Václavem Langem. Jak to v zemi vypadá pár dnů po ničivém zemětřesení?Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Mexiko se stále vyrovnává s následky ničivého zemětřesení, které zemi zasáhlo minulé úterý. Lidem postiženým katastrofou stále pomáhá velké množství dobrovolníků.

Článek

Novinář a cestovatel Václav Lang přiletěl v pondělí do zemětřesením zničeného Mexico City. Zapojil se do dobrovolnických prací a pomáhá lidem, kteří během posledního zemětřesení ztratili střechu nad hlavou. „Na odklízení trosek a zachraňování se podílejí profesionální záchranáři. Když člověk přijede jako laik, třeba já, tak jde především do emergency center. V těch jsou lidé, kteří přišli o domov. Vy jim pomáháte například s tříděním jídla a oblečení,” popisuje Lang svou pomoc Mexičanům v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Zemětřesení o síle 7,1 stupně zasáhlo Mexiko v úterý 19. září. Srovnalo se zemí přes čtyři desítky budov. Otřesy usmrtily dle aktuálních čísel 324 lidí. Statici nyní procházejí dům po domu a rozhodují o tom, zda je nečeká demolice. Pád hrozí podle agentury AP u několika stovek budov. „Řada lidí je naštvaná na vládu, protože nikdo nedohlížel na dodržování stavebních předpisů,” vysvětluje Lang současnou náladu v zemi, kterou navštívil již potřetí. Mexičané často ale odmítají nechat své domy strhnout.

Celý rozhovor si poslechněte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované