Hlavní obsah

Lidé mají právo na pitnou vodu. Ať ji Ústava chrání, říká Kudrna. A vysvětluje výhody i slabiny návrhů

Právník Jan Kudrna o ústavní ochraně vody v Česku.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Úkolem politiků je zviditelnit se, ale situace s nedostatkem vody je v Česku problém, který by se měl řešit, míní ústavní právník Jan Kudrna. V rozhovoru pro Seznam komentuje návrhy přidat do Ústavy ochranu vody.

Článek

Letité problémy se suchem a úbytkem vody v Česku přinesly do Sněmovny hned tři návrhy politiků na její ochranu přímo v Ústavě. Právnická fakulta Univerzity Karlovy teď dokončuje pro Ministerstvo zemědělství analýzu, jak by to mohlo vypadat.

„V některých státech jdou tak daleko, že se i zakotvuje právo na přístup k pitné vodě v nezbytném rozsahu a ještě, to bych podtrhl, za dostupnou cenu. Třeba v Kapském městě zavedli regulaci s právem na 50 litrů vody denně za normální cenu, dalších 50 litrů za násobně vyšší cenu a dál pak cena rostla ještě výš,“ shrnuje Kudrna reakce na problémy s nedostatkem vody, které netrápí jen Česko.

Odborník na ústavní právo je členem týmu, který pro ministra Tomana (ČSSD) analýzu dělá. Její výsledky by měly být ještě během srpna.

Návrhy lidovců, KSČM a STAN na ústavní ochranu vody Kudrna vítá, ke každému má ale výhrady. „V komunistickém návrhu je jedna věta, která říká, že přírodní vlastnictví je ve vlastnictví České republiky. Tím se zřejmě myslí voda i další přírodní zdroje. To by formálně-právně znamenalo vyvlastnění veškerého přírodního bohatství,“ míní.

Cenově dostupná voda

Verzi lidovců, kteří chtějí doplnit současný článek Ústavy tak, aby zněl, že „stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vodních zdrojů a půdy, a ochranu přírodního bohatství“, Kudrna považuje spíš za symbolickou úpravu.

Nejbližší mu je verze Starostů. Ta mimo jiné zmiňuje, že „každý má právo na pitnou vodu“ a že zdroje pitné vody by měly sloužit v první řadě k zásobování lidí.

„Líbí se mi, že si všimli, že by možná bylo vhodné dát jednotlivci právo na přístup k cenově dostupné pitné vodě v nezbytném rozsahu. To znamená, že by jednotlivec bez ohledu na jakoukoli situaci měl právo na určité množství vody denně. Abychom se nedostali do situace, že každý bude mít vodovod, ale voda bude tak drahá, že si ji nikdo nebude moct dovolit,“ říká Kudrna.

Odpor vlády

Novela listiny základních práv a svobod z dílny STAN ale také obsahuje ustanovení, že vodní zdroje by byly ve veřejném užívání a spravoval by je stát. Návrh je podle Ministerstva zemědělství v rozporu se „základními principy vodního hospodářství v České republice“ a proti se postavily i další rezorty.

Vláda tak návrh na konci července shodila ze stolu. Před tím odmítla pokusy lidovců i komunistů. Ti však svoji toleranci Babišovu kabinetu podmínili mimo jiné ústavní ochranou vody.

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek už ale prohlásil, že by zákonodárci jeho hnutí mohli ve Sněmovně zákon navrhovaný KSČM v prvním čtení podpořit.

Reklama

Doporučované