Hlavní obsah

Litovelský Bellmer dodá do Uzbekistánu papírenskou technologii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Společnost Bellmer Czech, která loni na podzim v Litovli na Olomoucku převzala výrobu po zkrachovalém podniku Papcel, získala v zahraničí první velký kontrakt.

Článek

Firmě Angren Pack v Uzbekistánu dodá Bellmer Czech technologii pro modernizaci papírenské linky. Hodnota zakázky nebyla zveřejněna. ČTK informaci získala na webu Papcelu, jehož tovární haly v Litovli si společnost Bellmer Czech pronajala.

„Předmětem dodávky je strojní zařízení pro linku přípravny látky, konstantní část stroje a nový navíječ. Součástí podepsaného projektu je modernizace stávajícího papírenského stroje na výrobu krabicové lepenky s cílem zvýšit celkovou efektivitu výroby papíru,“ uvedlo vedení Bellmer Czech.

Vlastníkem papírny v Angrenu je ruská společnost Nicol-Pack, která v Rusku vlastní pět papírenských a zpracovatelských závodů a je součástí ruského holdingu Technonikol.

Soud loni na podzim povolil společnosti Papcel pronajmout většinu výrobních hal v Litovli německému výrobci papírenských technologií Bellmer. Díky pronájmu továrny by se v Litovli měla udržet výroba papírenských strojů i osm desítek pracovních míst.

Konkurz na majetek Papcelu pak soud prohlásil letos v lednu. Věřitelé Papcelu přihlásili pohledávky téměř za 1,7 miliardy korun. Majetek Papcelu byl prozatím oceněn na 492 milionů korun, celková hodnota jeho nemovitého a části movitého majetku nebyla dosud stanovena.

Papcel na sebe loni v srpnu podal insolvenční návrh kvůli platební neschopnosti. Několikaleté spory s jedním ze zahraničních zákazníků Papcelu i neshody akcionářů narušily důvěru bank, které litovelský podnik financovaly. Stoprocentním vlastníkem Papcelu se loni znovu stala firma VEGA-HSH.

Doporučované