Hlavní obsah

Loni měl titul na dosah ruky. Nyní může Šonka Red Bull Air Race poprvé ovládnout

Šonka se vítězstvím v Kazani posunul v šampionátu Red Bull Air Race na druhé místo.Video: Josef Mačí, AP

 

Reklama

Martin Šonka se po vítězství v Budapešti radoval i v Kazani. Na titul v mistrovství světa ztrácí šest bodů.

Článek

Dvouměsíční přestávka se na formě Martina Šonky podepsala jen minimálně. Vítěz červnového závodu Red Bull Air Race v Budapešti dominoval i na nové trati v Kazani a připsal si druhé vítězství v řadě. Na rozdíl od závodu v Maďarsku se mu ale nepovedla kvalifikace, ve které skončil až na dvanáctém místě. I za druhým Čechem v šampionátu Petrem Kopfsteinem. Ten v závodě nakonec skončil devátý.

„Celý tým pracoval dlouho do noci, aby zjistil, co stálo za špatným výkonem v kvalifikaci. O to lepší je pocit z vítězství, když za ním vidím ohromnou práci celého týmu,” popsal po vítězství Šonka.

Cesta Petra Kopfsteina vedla z balkonu rodičů až do seriálu Red Bull Air Race. Video: Jakub Burian

Šonka si v prvním kole hlavního závodu nejprve poradil se třetím letcem kvalifikace Španělem Juanem Velardem, v dalším duelu porazil Brita Bena Murphyho a ve finále za sebou nechal oba Američany Michaela Gouliana i Kirbyho Chamblisse. V každém kole si navíc připsal nejrychlejší čas a v celkovém pořadí se posunul už na druhé místo, právě za vedoucího Američana Gouliana.

„Je skvělé být zase zpět na pódiu tady v Kazani. Pět závodů a čtyři stupně vítězů, to nám dodává velké sebevědomí. Je to vážně skvělé. Líbí se mi, jak pracujeme, jaké tým dělá pokroky. Myslím, že jsem dneska předvedl nejlepší výkon v celé sezoně,” řekl druhý muž kazaňského závodu Goulian.

Devětačtyřicetiletý Goulian vede v šampionátu o šest bodů před Šonkou a Australanem Hallem. Mezi tímto triem se v posledních třech závodech rozhodne o celkovém vítězi. A ať už se bude radovat kdokoliv, Red Bull Air Race pozná nového šampióna.

Vedoucí Goulian v posledních čtyřech letech skončil v mistrovství světa nejlépe osmý. To Šonka loni ztratil titul v posledním klání sezony a Hall si připsal druhé místo v letech 2015 a 2016.

Jak vypadá příprava na závod Red Bull Air Race? Simulátor i karlovarské kopce.Video: Jakub Burian, Seznam Zprávy

Nejvyrovnanější výkony má zatím Američan Goulian, který letos neskončil hůře než čtvrtý. Z vítězství se ale radoval jen jednou. Šonka sice bral první místo dvakrát, ztratil ale osmou příčkou v Cannes. Stejně jako Australan Hall, který vyhrál v Chibě a Cannes, sedmým místem v Kazani si ale připsal jen čtyři body.

Jak dopadne letošní ročník, napoví další závod v rakouském Wiener Neustadtu v polovině září. Startovat se zde bude vůbec poprvé, naposledy se v Rakousku závodilo v roce 2016. Nejlépe se z vedoucí trojice vedlo ve Spielbergu Hallovi, který si doletěl pro třetí místo. Šonka byl šestý a Goulian sedmý. Seriál se uzavře dvěma závody v Americe, nad okruhy v Indianapolis a v texaském Forth Worth.

Reklama

Doporučované