Hlavní obsah

Loni zemřelo o deset tisíc diabetiků více, nebýt covidu, mnozí by žili dál

Foto: Twitter

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Loni zemřelo asi o deset tisíc diabetiků víc než v předchozích letech. Příčinu vidí odborníci v epidemii covidu-19.

Článek

Novinářům to dnes řekl Martin Prázný, vědecký sekretář České diabetologové společnosti. Odborníci podle něj neumí příčinu nárůstu úmrtí „rozklíčovat“, dávají ji ale do souvislosti s epidemií covidu-19. Pacienti s nedostatečně léčenou cukrovkou, obézní lidé či osoby s dalšími souvisejícími chorobami totiž mají vyšší riziko těžkého průběhu covidu-19 a úmrtí. Podle dat lékařů a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) také loni poprvé po více než 50 letech klesl celkový počet diabetiků.

Počet lidí s cukrovkou podle Prázného postupně stoupal asi od 250 tisíc až na 270 tisíc lidí v 70. letech minulého století až po současných zhruba 1 050 000 lidí. V předchozích letech umíralo asi 37 tisíc až 38 tisíc lidí s cukrovkou ročně, loni jich zemřelo 48 tisíc.

Na dotaz, co je příčinou nárůstu, řekl, že odborníci na to zatím nemají jednoznačnou odpověď. Poukázal na studie, podle kterých pacient s cukrovkou, jenž nemá dobré hodnoty glykemie, má vyšší riziko horšího průběhu či úmrtí na covid. Nárůst může podle Prázného souviset také s tím, že polovina cukrovkářů je starší 70 let, může mít také další choroby nebo má nadváhu či je obézní. „Ale bez covidu by žili dál a jen kvůli tomu, že přišlo takové závažné narušení běžného života, ať už to je omezování péče pravidelně poskytované, nebo vlastní onemocnění covidem, vidíme tam vzestup o deset tisíc,“ uvedl Prázný.

VZP, která je s 5,9 miliony klientů největší tuzemskou zdravotní pojišťovnou, loni evidovala 561 800 pojištěnců s cukrovkou, meziročně asi o 9 400 méně.

Pojišťovna se chce podle ředitele Zdeňka Kabátka v příštím roce více zaměřit na prevenci cukrovky druhého typu. V současnosti dostávají bonifikace od pojišťovny lékaři, kteří pacienta pravidelně kontrolují, nastavují mu léčbu či jiná opatření. Nově by VZP chtěla odměnit i pacienty, kteří budou dodržovat doporučení lékaře a zlepší se například výsledky jejich vyšetření. Ti by pak mohli čerpat příspěvky z fondu prevence na ozdravné pobyty.

Bez covidu by žili dál a jen kvůli tomu, že přišlo takové závažné narušení běžného života, ať už to je omezování péče pravidelně poskytované, nebo vlastní onemocnění covidem, vidíme tam vzestup úmrtí o deset tisíc.
Martin Prázný, vědecký sekretář České diabetologové společnosti.

VZP také uvažuje o edukační kampani na prevenci dětské obezity. Ta by měla rodičům vysvětlit, jaké problémy může dítěti způsobit nesprávný životní styl vedoucí k obezitě. Do prevence by VZP chtěla podle náměstka Ivana Duškova zapojit nutriční terapeuty a jiné specialisty, kteří by lidem pomohli se sestavením vhodného jídelníčku nebo jim poradili, jak se více hýbat.

„Měli bychom od malička vést děti k tomu, aby se více hýbaly. V době elektronizace to je obrovský problém. Do budoucna budeme mít problém si s tím poradit,“ poznamenal Prázný. Na osvětě by se podle něj měl podílet také stát.

Reklama

Doporučované