Hlavní obsah

Lord českého původu prosazuje ochranu uprchlických dětí i po brexitu

Lord Alf Dubs byl jedním z tzv. Wintonových dětí.

Reklama

Britský lord Alf Dubs prosadil dodatek, který může premiérovi Borisu Johnsonovi zkomplikovat vyjednávání o brexitové dohodě. Dubs chce prosadit dodatek, který zajistí slučování uprchlických rodin a dětí i po brexitu. Vychází ze své zkušenosti; sám před druhou světovou válkou díky Nicholasi Wintonovi utekl před nacisty a v Británii se opět setkal se svou rodinou.

Článek

Takzvaný „dodatek lorda Dubse“ by měl zaručit slučování rodin a dětí uprchlíků i po odchodu Velké Británie z Evropské unie. Jeho schválení ale může prodloužit vyjednávání o brexitové dohodě.

Pro přijetí se vyslovilo 300 členů Sněmovny lordů, proti bylo 220.

Dodatek neměl vejít v platnost poté, co volby vyhráli konzervativci v čele s Borisem Johnsonem. Ten totiž oznámil zrušení všech návrhů a změn zákona, které by hladkému vyjednávání o brexitu mohly zabránit.

Sněmovna lordů ale připravila půdu pro nové hlasování v parlamentu, které proběhne příští týden.

Alf Dubs, člen britské labouristické strany, obvinil vládu z opuštění dřívější ochrany dětských uprchlíků a poprosil ministry, aby dětem „nezavřeli dveře“. Tvrdí, že některé děti jsou ohroženy sexuálním násilím a žijí ve špatných podmínkách ve francouzských táborech. Dubs také podporuje přijímání dětských uprchlíků bez doprovodu.

Bezpečná legální cesta má také snížit počet pašeráků. Nabídne tak mladým lidem bezpečnou možnost, jak se opět setkat se svou rodinou.

Lord Alf Dubs se narodil v roce 1932 v Praze. Jeho otec byl židovského původu a ještě před druhou světovou válkou utekl do Británie. Díky Nicholasi Wintonovi se mu spolu s dalšími stovkami dětí podařilo před nacisty skrýt v Británii. Tam se Dubs se svým otcem a později i matkou znovu setkal.

Lord v současnosti chce znovu získat český pas. Pro Deník N uvedl, že chce zemřít jako Čech.

Reklama

Doporučované