Hlavní obsah

Loví vaše kočka brouky? Už nemusí, výrobce jí je namele do žrádla

Foto: Shutterstock

Ilustrační fotografie.

Reklama

Švýcarská potravinová společnost Nestlé spouští pod značkou Purina prodej řady výrobků Beyond Nature‘s Protein. Jde o krmivo pro psy a kočky, které obsahuje hmyzí bílkoviny.

Článek

Společnost Nestlé spouští pod svou značkou krmiva pro mazlíčky Purina prodej krmiv vyrobených na bázi hmyzího proteinu. Informovala o tom agentura Reuters.

Řada Beyond Nature’s Protein značky Purina se začne prodávat tento týden ve Švýcarsku, domovské zemi společnosti Nestlé. V nabídce budou dvě příchuti, ale obohacení o hmyzí složku se dočká jen jedna z nich - tedy ta s kuřetem, plody bobu obecného a larvami muchy černé. U druhé varianty si Purina vystačí s kuřetem, vepřovými játry a prosem. Obě se budou prodávat jako krmivo pro psy a kočky.

Největší světový potravinový koncern tím zkouší nové, ekologicky udržitelné zdroje bílkovin. Jde o reakci na spotřebitelský trend, v jehož rámci lidé vyhledávají krmiva pro mazlíčky, která jsou šetrná k životnímu prostředí a neobsahují alergeny.

„Vnímáme zvýšenou poptávku po pestřejších zdrojích bílkovin do krmiv pro domácí zvířata,“ uvedl pro Reuters Bernard Meunier, vedoucí evropské odnože značky Purina. Dodává, že podněty k vyzkoušení nových zdrojů proteinu jsou omezené zdroje planety a snižující se spotřeba masa v Evropě.

Podle Meuniera pandemie covidu-19 zesílila pouto mezi lidmi a jejich domácími zvířaty, čímž se zvýšila poptávka po kvalitních krmivech. Říká také, že Purina plánuje zavést novou řadu krmiv na další trhy počátkem příštího roku.

Společnost Nestlé by prodejem nové řady krmiv mohla konkurovat menším značkám prodávajícím podobné výrobky, jako například Yora nebo InsectDog.

Lepší než vařit zvířatům vegansky

Britská veterinární asociace na svém blogu v minulém roce podpořila prodej krmiva na bázi hmyzího proteinu. „Pro majitele domácích zvířat, kteří své mazlíčky nechtějí krmit výrobky z dobytka, představuje hmyzí protein rozumnější alternativu k podomácku vyrobeným vegetariánským nebo veganským krmivům, která často vedou k podvyživení zvířat,“ uvedla.

Kromě slov o udržitelnosti a ekologii však za obratem k hmyzím proteinům může stát také čistě finanční kalkul - snižování nákladů na výrobu a zároveň vyšší marže, kterou si lze říci za prémiový výrobek.

Zatímco obvykle dělal člověk pokusy na zvířatech, v případě hmyzí bílkoviny jde vývoj opačným směrem. Potraviny obsahující mouku z cvrčků jsou běžně k dostání a jejich propagátoři je považují za budoucnost stravování. Vyzdvihují především výrazně menší náročnost na chov hmyzu v porovnání s klasickým hovězím či vepřovým.

Reklama

Doporučované