Hlavní obsah

Lyon zdobí herní drajv. Někdy ho naopak brzdí horkokrevnost a pak i tresty

Foto: Profimedia.cz

Xherdan Shaqiri (vlevo) a Houssem Aouar, hvězdy Lyonu, slaví trefu proti Saint-Etienne.

Reklama

Na stadionu Sparty se dnes večer v duelu Evropské ligy představí francouzský Lyon, průběžný lídr skupiny A. Hosté se pod novým koučem prezentují přímočarým herním stylem, ale sráží je častá nedisciplinovanost.

Článek

Tenhle mač si Milan Baroš nejspíš ujít nenechá. Jednak proto, že týmů na úrovni kvalit Olympique Lyon hrává teď přeci jen v Česku v průběhu roku nemnoho. A jednak samozřejmě proto, že on sám strávil v Lyonu část své kariéry, která mu připsala do životopisu dva francouzské tituly.

Významné domácí trofeje Lyonu

  • 7× mistr Francie
  • 5× vítěz francouzského poháru
  • 8× vítěz francouzského superpoháru
  • 1× vítěz francouzského ligového poháru
  • 3× vítěz League 2

À propos téma mistrovských titulů Lyonu nabízí opravdu nevšední příběh, který lze shrnout do šifry 0–7–0. Co to znamená? Klub založený v roce 1950 čekal na vrcholný úspěch léta marně. Prostě nula. Rok 2002 najednou všechno mění, ale totálně. Hráči Olympique Lyon slaví klubový titul číslo 1. A vlastně se v tom ohledu nezastaví, dokud nedojdou k číslu 7.

Po desetiletí nic, pak nepřetržitá linie 7 let s titulem. A teď se zase čeká.

Na evropské scéně zaznamenal Lyon dvojnásobnou účast v semifinále Ligy mistrů v letech 2010 a 2020. V aktuálním rankingu klubů podle pětiletého vývoje najdeme klub na pozici číslo 22. Pro srovnání čtvrteční vyzyvatel z Letné drží 109. pozici, Plzeň 48. a Slavia 31.

Levné hvězdy v novém projektu

Lyon aktuálně ztrácí po deseti odehraných kolech v rámci Ligue 1, francouzské nejvyšší soutěže, na první PSG celkem 11 bodů. Na druhé Lens schází svěřencům Petera Bosze, nedávno ustanoveného hlavního trenéra, pouhé dva body.

V Evropské lize Lyon tabulce své skupiny vévodí. Chlubí se plným bodovým ziskem a skóre 5:0. V Ibrox Parku dokázal Lyon přehrát Rangers FC poměrem 2:0, v domácím utkání si s přehledem poradil s Bröndby, které deklasoval 3:0.

V létě klub posílil o relativně slavná jména. Emerson Palmieri, italský krajní obránce s brazilskými kořeny, který je novopečeným mistrem Evropy a vítězem Ligy mistrů, se do Francie stěhoval v rámci hostování z londýnské Chelsea. Z Liverpoolu, další anglické vyhlášené fotbalové adresy, přestoupil Xherdan Shaqiri, švýcarský levonohý ofenzivní záložník, jemuž se s jeho kluby v minulosti podařilo dvakrát dobýt slavnou Ligu mistrů. Jako volný hráč kádr posílil 33letý Jerome Boateng, německý stoper, který se může pochlubit titulem mistra světa z roku 2014. Navzdory hvězdným akvizicím, celková útrata hospodárného Lyonu za letní přestupové období činila pouhých 6,5 milionu eur.

Analýza sázkové kanceláře Fortuna favorizuje ve čtvrtečním duelu v Praze na Letné hosty, jejichž sestava překypuje řadou ostřílených borců. Lyon od léta koučuje progresivní trenér Peter Bosz, který vyznává ofenzivní styl hry. Filozofie současného Lyonu se zřejmě řídí podle pravidla, že zápas vyhraje mužstvo, které vstřelí více branek. Nizozemec Bosz, který během trenérské kariéry koučoval i Dortmund, Leverkusen nebo Ajax, nabádá své svěřence k fyzicky namáhavé a přímočaré hře. Po ztrátě míče hráči Lyonu okamžitě napadají soupeře ve snaze předejít jeho konsolidaci.

Co se týče útočné fáze, hráči Lyonu pod Bozsem vedou své postupné útoky primárně středem pole, odkud se pomocí svižných přihrávek vzájemně uvolňuje kreativní duo záložníků Houssem Aouar a Lucas Paquetá. Tito techničtí borci pak rozdávají kolmice do vápna nebo do stran na rozběhnutá křídla, která většinou centrují do vápna na nabíhající hráče. Právě četné kombinační spolupráce mezi lyonskými šikovnými středopolaři představují klíčovou zbraň současného kádru hostí.

Kdo nahradí zabijáka?

Peter Bosz se bude muset i v Praze obejít bez svého průběžně nejlepšího střelce. Tím je dosud čtyřgólový zabiják Moussa Dembélé. Bývalý útočník londýnského Fulhamu, Celticu a madridského Atlética si před necelým měsícem poranil lýtko a jeho čtvrteční start je vyloučený. Při jeho dlouhodobé absenci ho nejpravděpodobněji Bosz na hrotu nahradí Paquetou, jehož po vzoru současné strategie Pepa Guardioly, kouče Manchesteru City, v posledních týdnech poměrně zdárně přetváří na falešného hroťáka.

Ze standardních situací tradičně hrozí stoperské duo prvotřídních hlavičkářů Boateng-Denayer. Snaha prosadit se přes oba čahouny po centrech ze stran by tak nejspíš představovala ekvivalent ofenzivní sebevraždy. Obranu Lyonu doplní vedle špičkových stoperů a levonohého Emersona patrně Léo Dubois, pravý obránce, který v posledních letech díky stabilně excelentním výkonům nakukuje i do nadupané francouzské reprezentace.

Na křídle lze očekávat Toko Ekambiho, kamerunského útočně laděného záložníka, jenž si rozumí s míčem i při vysoké sprintové rychlosti. Ekambiho hru zdobí elegantní dynamické uvolnění a častá střelba zpoza vápna. Proti Rangers vypustil nečekaný projektil z uctivé vzdálenosti utaženou střelou na zadní tyč, čímž poslal svůj tým do vedení.

Jako druhé křídlo na plac vyběhne s největší pravděpodobností Shaqiri, jeden z nejpodsaditějších chlapíků ve světě vrcholového fotbalu. Švýcarského ofenzivního záložníka zdobí vynikající kopací technika, precizní levačka a vítězná mentalita. V aktuální sezoně své spoluhráče výsostně zásobuje přesnými centry, ale zároveň se nezdráhá rozjeté útoky pohotově zakončovat.

Shaqiri za svou kariéru nasbíral i nespočet titulů. Bývalý hráč Basileje, Bayernu Mnichov, Interu Milán, Stoke City a Liverpoolu je dvojnásobným vítězem Ligy mistrů a celkem se svými předchozími kluby stihl nasbírat už 17 trofejí. Magická levačka Shaqiriho snoubená s jeho instinktem ala Zlatan Ibrahimović má na svědomí třeba ikonickou trefu proti Polsku na Euru 2016.

V Lyonu se červená

Nejenže si Lyon musí poradit s vynucenou absencí Dembélého, potíže si velmi často v aktuálním ročníku přidělávají „Les Gones“ sami svou vlastní nedisciplinovaností. V rozjeté sezóně nasbírali hráči Lyonu dohromady čtyři červené karty. Ke všem došlo po zbytečných faulech vycházejících z frustrace a snahy hasit požár v rámci obranné řady, která se nestíhala přesouvat a reagovat na soupeřův protiútok. Francouzští fotbaloví experti vnímají frekventované projevy nejistoty v obranné fázi Lyonu jako daň za postupnou adaptaci na nový herní systém.

Svěřenci Bozse si vstřelili po nedorozumění dvě vlastní branky a celkem rozdali soupeřům i několik laciných penalt. Nejzranitelnější jsou hráči Lyonu během přechodu do útoku, kdy při náhlé ztrátě soupeři leckdy umožní efektivně udeřit do své nepřipravené obrany. Obranná linie „Les Gones“ bývá občas velmi roztažená, a tím pádem se stává zákonitě propustnější.

Od zářijové prohry 1:2 na půdě PSG, největšího favorita francouzské ligy, kráčí svěřenci Bozse neohroženě se štítem neporazitelnosti. V předchozím ligovém kole si Lyon vyšlápl na Monako, srpnového přemožitele Sparty v kvalifikaci Ligy mistrů. Sparta v posledních čtyřech vzájemných konfrontacích s francouzskými celky odešla pokaždé jako poražený tým, ale v posledních týdnech šla s formou a sebevědomím nahoru. Pokud využije okének v obraně Lyonu, mohla by svou šňůru neporazitelnosti natáhnout.

Výkop třetího zápasu skupiny A mezi Spartou a Lyonem je na programu ve 21:00. Utkání vysílá ČT Sport.

Reklama

Doporučované