Hlavní obsah

Macron přijel zachránit Mont Blanc. Je to pokrytecké, obviňuje ho opozice

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron při návštěvě nejvyšší hory Evropy, Mont Blanku.

Reklama

Vzletná slova o ekologii, ale chybějící činy v praxi. Tak hodnotí politiku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nevládní organizace. Vylepšit si svůj zelený profil proto Macron vyrazil pod nejvyšší horu Evropy, jejíž mizející ledovec je nejlepším příkladem dopadu současných klimatických změn.

Článek

Šéf Elysejského paláce je známý tím, že má rád symboly. Nejvyšší hora Evropy, 4808 metrů vysoký Mont Blanc, takovým symbolem bezesporu je. Navštívit místo, kde ledovec za poslední století ustoupil o 120 metrů, a oznámit opatření na jeho ochranu pomůže nejen přírodě, ale potěší i ekologicky smýšlející Francouze. Zvláště v době, kdy vrcholí kampaň před březnovými komunálními volbami.

Už na středeční večer si Emmanuel Macron pozval do Elysejského paláce odborníky, s nimiž probíral situaci ve francouzských Alpách. Povečeřel například se slavným klimatologem Jeanem Jouzelem, bioložkou Camille Parmesanovou nebo odbornicí na biodiverzitu Anne Larigauderieovou.

V týž den předsedal i ekologické radě, po jejíž schůzce ministryně pro ekologický přechod Élisabeth Borneová oznámila, že vláda rozšíří plochu národních parků a přijme řadu opatření proti povodním – právě ty trápí Francouze v souvislosti s přicházejícími klimatickými změnami vůbec nejvíce.

Horu ničí klima i turisté

Ve středu večer se Macron vydal do Savojských Alp, aby před vstupem na největší francouzský ledovec přespal ve vysoké nadmořské výšce. Ráno pak v lyžařském oblečení sestoupil pět stovek schodů a spolu se skupinou ekologů a horských průvodců stanul na ledovci. Prohlédl si i ledový tunel pod horou a na vlastní oči se mohl přesvědčit o tom, jaké změny přináší globální oteplování.

Klimatologové uvádějí, že se teplota v okolí nejvyšší hory Evropy zvýšila od 50. let minulého století o čtyři stupně. Tomu odpovídá i rychlost tání údolního ledovce – každý rok se zmenšuje asi o šest až deset metrů. „Nikdy bych si nepředstavil tak rychlé ubývání, je to působivé,“ prohlásil Macron při obhlídce místa.

Foto: Profimedia.cz

Emmanuel Macron si prohlíží tunel v ledovci pod Mont Blankem.

Kromě oteplování ale Mont Blanc trápí i davy horolezců a turistů, kteří na něj každou sezonu míří. „Souhlasím s názorem, že by se počet návštěvníků měl omezit. Stále více lidí získává pocit, že je to jednoduchý výstup. Pořád je to ale náročné, jde se osm hodin nahoru, osm hodin dolů. Vyráží se ve dvě ráno, kdy často panují vysoké mrazy,“ řekl Seznam Zprávám Jan Burian, který v minulosti vedl jako průvodce na vrchol několik výprav cestovních kanceláří. „Na obou hlavních cestách je vždy jedno kritické místo. Ve výšce asi 4200 metrů se přechází přes ledovou trhlinu, počet lidí na tak exponovaném místě způsobuje fronty,“ vysvětluje horolezec.

Jeho slova potvrdil i Jean-Marc Peillex, starosta obce Saint-Gervais-les-Bains, která leží pod horou: „Většina lidí je v šoku z toho, co se na vrcholu děje,”citoval ho server 20 Minutes. Peillex dodává, že v letní sezoně vystupují na vrchol dvě až tři stovky lidí denně.

To má nyní skončit. Jedním z očekávaných opatření je omezení počtu lidí vystupujících na vrchol. Už dříve omezily úřady počet lidí povinností si zamluvit místa v chatách, z nichž se vyráží na výstup.

PR operace pod Mont Blankem

Právě na ekologické reformy se chce Macron soustředit ve druhé polovině svého pětiletého mandátu. Výsledek jeho politiky je ale v této oblasti značně rozporuplný. I proto se v souvislosti s jeho návštěvou Mont Blanku mluví o greenwashingu.

Macron se na jednu stranu staví za hlavního obhájce snižování emisí a přechodu k čistým energiím a svůj americký protějšek Donalda Trumpa osobně přesvědčoval, aby USA neopouštěly Pařížskou dohodu o klimatu. Praktické kroky v této oblasti ale jeho rétorice neodpovídají. I proto opustil vládu její nejpopulárnější politik, bývalý televizní moderátor a ekolog Nicolas Hulot.

Macrona pravidelně kritizují i představitelé neziskových organizací, například hnutí Greenpeace označilo jeho pobyt na Mont Blanku za „rozsáhlou komunikační operaci s cílem dosáhnout zelenějšího image před komunálními volbami“, napsal list Le Figaro. Vloni pak ekologičtí aktivisté vyrazili na radnice několika francouzských měst sundávat prezidentovy obrazy.

Pozadu samozřejmě nezůstala ani opozice: „Zatímco jede Macron zachraňovat Mont Blanc, jeho poslanci dosahují vrcholu pokrytectví,“ napsala na Twitter Manon Aubryová, europoslankyně krajně levicové strany Nepoddajná Francie, a přidala seznam 48 poslanců vládního hnutí, kteří hlasovali pro velké projekty na těžbu fosilních paliv.

Šéf alpského regionu Laurent Wauquiez (politik opozičních Republikánů) spolu se starostou Chamonix Érikem Fournierem žádali o zákaz kamionové dopravy v Montblanském tunelu, prezident však bez větších podrobností řekl, že to udělat nemůže.

Slavnostně naopak odstartoval činnost nově zřízené Francouzské agentury pro biodiverzitu: „Rok 2020 bude pro biodiverzitu klíčový,“ zdůraznil.

Reklama

Doporučované