Hlavní obsah

Macronových „Padesát odstínů opatření“ vyhání Francouze na vzduch

Foto: Repro Provence France 3

V jihofrancouzském Marseille se v době vrcholící pandemie radovaly na karnevalu tisíce lidí. Velká část z nich bez roušek.

Reklama

Obří nepovolený karneval v Marseille minulou neděli symbolicky odstartoval první víkend nové etapy krize, vedené tentokrát k decentralizovanému měsíčnímu lockdownu v 16 departementech včetně Alpes-Maritimes.

Článek

Přes šest tisíc přestrojených, většinou mladých účastníků karnevalu v ulicích Marseille 21. března jako by nechtěně ilustrovalo kuriózní nádech nových nařízení, v kterých je těžké se orientovat.

Navzdory zákazu shromažďování a vysoké míře výskytu covidu pochodovaly v druhém největším francouzském městě tisíce lidí až do centra. Tam se karneval změnil na obrovský nekontrolovatelný taneční parket maskovaných tanečníků bez roušek. Policie a úřady zakázanému veselí jen přihlížely.

Rozmarný lockdown

Nové uzávěře v departementu Alpes-Maritimes nechybí směsice různorodých opatření s průběhem pestrým jako samotný karneval. Nepřehlédnutelný průběh akce v Marseille, na kterou se prozatím nová omezení nevztahují, působil při současných opatřeních jako katarze.

„Můžeme ještě mluvit o lockdownu?“ ptají se mnozí. Nechybí mu totiž čerstvý vzduch. Aktivity venku i trhy jsou povolené, a to bez časového limitu, navíc s posunutou dobou zákazu vycházení až do 19. hodiny. Sedm dní v týdnu se můžete pohybovat v okruhu 10 km.

Obchody s výjimkou potravin sice stáhly rolety, ale i na to se v některých městech vztahují výjimky. V Antibes, Cannes, Mentonu a dalších letoviscích Azurového pobřeží si obchodníci podle rozhodnutí radnic mohou vyložit zboží na pult před obchody a prodávat nové jarní kolekce. Nice se naopak rozhodlo kvůli vysokému počtu nakažených nepovolit žádný kompromis.

Starostové si klepou na čelo a hledají řešení, které umožní skulinka v zákoně. A prefekt Bernard Gonzalez zavírá obě oči. Říká, že více než lockdown je to spíše snaha o zmírnění krize. Ve vzduchu visí hrozba zpřísněných opatření a současný stav se bere jako aperitiv před budoucím přitvrzením.

Hlavně žádné mea culpa

Zatímco kritika na vedení krize se množí se všech stran, prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek po evropském summitu prohlásil, že „není důvod k žádné mea culpa za rozhodnutí na konci ledna, kdy navzdory oživení epidemie nenařídil generální lockdown. „Mohu vám říci, že nemám žádné výčitky a nejsem si vědom žádného selhání,“ trval na svém v ovzduší, kdy celý svět oceňuje omluvu německé kancléřky Angely Merkelové národu za příliš tvrdá opatření.

Ministr zdravotnictví Olivier Véran během své čtvrteční tiskové konference pro změnu prokázal překvapivou lyriku, když současná opatření přirovnal s parafrází „padesát odstínů opatření“ ke slavným Padesáti odstínům šedi. Bez dalších detailů tak naznačil, že má k dispozici množství dalších opatření, která by měla omezit šíření nákazy.

Mistrovské byrokratické dílo

Na sociálních sítích se s úsměvem hovořilo o „věznění venku“, když premiér Jean Castex prohlásil se vší vážností: „Dnes víme, že se při chůzi pod širým nebem kontaminujeme mnohem méně, než když jsme shromážděni bez roušek uvnitř. A pokud jde o formulář, který musí lidé každodenně vyplňovat, mluví se o „byrokratickém mistrovském díle odděleném od reality a každodenního života“.

Sama vláda připustila, že dvoustránkový dokument, který měl každý vyplnit při opuštění bydliště, byl příliš složitý. Nakonec se rozhodla od něj ustoupit výměnou za potvrzení o adrese pobytu. Většina veřejnosti považuje nová opatření za kafkovská a především za příliš pozdní.

Foto: Štěpánka Strouhalová

Také oblečení si v Antibes vyrazilo na „venkovní lockdown".

„Všichni jsme byli připraveni na tvrdý lockdown během únorových školních prázdnin. Vláda místo toho hledala zázračná řešení v podobě dřívějšího zákazu vycházení od 18. hodiny a víkendové uzávěry v některých departementech. Křivky mezitím šplhaly stále strmě vzhůru,“ stěžuje si majitelka obchodu Pret à porter v Antibes, která musela od minulého víkendu stáhnout rolety.

V sousedství jejího butiku na hlavním bulváru Albert I. však můžete pokračovat v návštěvách kadeřnictví, květinářství či nákupech nemovitostí v početných realitních kancelářích. A dny na Azurovém pobřeží si lze také zpříjemnit dlouhými procházkami na rušných promenádách kolem moře či piknikem na plážích, které s přibývající teplotou vítají davy „venku uvězněných“ jižanů.

Pomůže skulinka v zákoně?

Kromě obecné nespokojenosti Francouzů roste i ostrá kritika od zástupců místní samosprávy. „Nenacházím žádnou logiku ve valčíku rozhodnutí, který přináší toto nečitelné a nesoudržné řízení pandemie. Po dlouhém období obtíží je to další zbytečná ekonomická a psychologická zátěž,“ odsoudil nařízení předseda rady departementu Charles Ange Ginesy.

Foto: Štěpánka Strouhalová

Trhy jsou otevřené, proč by se tedy nemohlo prodávat venku oi oblečení, řekli si obchodníci na Azurovém pobřeží.

Starosta Cannes David Lisnard považuje nový lockdown za „trestání obchodu“ a poslanec Eric Ciotti označil opatření „za novou chybu, která nepomůže překonat pandemii, a přitom zavádí nespravedlivé územní nerovnosti“.

Starosta Antibes Jean Leonetti byl pionýrem iniciativy na malou vzpruhu obchodníkům, když jim povolil vystavit své zboží venku: „Jestliže jsou trhy i nepotravinářského druhu v plenéru povolené, nevidím důvod, proč by si majitelé butiků nemohli zboží vynést na pulty před obchody. Město bude zabrané prostranství na chodníku tolerovat,“ řekl deníku Nice Matin.

Nová opatření na obzoru

Od tohoto víkendu vláda zavedla lockdown v dalších třech departementech s tím, že nejvyšší výskyt nákazy hlásí region Ile-de-France (kolem 700 nově nakažených denně). Hlava státu poznamenala, že na začátku března došlo ke zhoršení epidemie kvůli zvýšenému šíření anglické varianty. „Nadcházející týdny budou obtížné,“ připustil Macron v souvislosti s prudkým zhoršením zdravotní situace.

Zástupci Alpes-Maritimes si však vyjednali neprodlené zrušení opatření v případě, že počty nakažených budou prokazatelně klesat, jak potvrzují statistiky z minulých týdnů. Stát dodnes naočkoval alespoň jednou dávkou vakcíny sedm milionů Francouzů. Někteří starostové, jako například výše zmíněný David Lisnard, už přistoupili k plošnému očkování skupiny 50+, s čímž ministr zdravotnictví Véran zásadně nesouhlasí: „Očkování 50+ v Cannes neproběhne, dokud vláda nerozhodne v národním měřítku,“ nechal se slyšet. Vyznejte se v tom!

Reklama

Doporučované