Hlavní obsah

Za vínem do krásného prostředí. To nejlepší z české vinařské architektury

Foto: BoysPlayNice, Seznam Zprávy

Z vinného baru Vinařství Reisten jsou krásné výhledy na Nové Mlýny i na horu Děvín.

Reklama

Čeští a moravští vinaři i vinárníci už řadu let prožívají architektonické obrození. Místo temných sklípků často nabízejí moderní posezení s výhledem. Vzletné stavby fungují jako lákadlo a zvyšují požitek z dobrého vína.

Článek

Vinohrady se většinou rozkládají na prosluněných svazích. Proč na nich tedy víno jen pěstovat, když lze potenciál místa více zhodnotit? Podobně uvažuje čím dál tím víc vinařů. Nejen na Moravě a v Čechách na zmíněnou otázku odpovídají budováním moderních reprezentativních staveb přímo na vinicích. Slouží k ochutnávce, prodeji i posezení, včetně pořádání akcí. Mnozí sem směřují i výrobu a sídlo firmy.

Nová architektura láká k návštěvě a k posezení s výhledem na vinice a do krajiny. Odráží se v ní i modernizace technologií, která zvyšuje kvalitu nápojů. Vinaři jí reagují i na bohatnoucí klientelu, která je zvyklá na současný design. Ten ostatně milovníci vína často hledají i u prodejen či vináren v obcích a městech. Podobně se modernizují i některé sklípky a vinařství umístěné v historické zástavbě.

Vinařství Lahofer v Dobšicích

Foto: Foto: Laurian Ghinitoiu, Seznam Zprávy

Terénní vlna Vinařství Lahofer tvoří amfiteátr s vyhlídkovou plošinou.

Jedno z největších moravských vinařství má od předloňska nové sídlo. Do vinice U Hájku v Dobšicích u Znojma ho zasadilo architektonické studio Chybik + Kristof. Aby budova moc nezasáhla do krajiny, architekti ji rozdělili na tři části. Prolínají se a odstupňování jejich rozdílné výšky kopíruje mírný svah vinohradu.

Mezi světovou špičkou

Vinařství Lahofer loni postoupilo do finále prestižní soutěže o nejlepší nemovitosti světa ve francouzském Cannes.

Dvě vyšší slouží výrobě, třetí funguje jako návštěvnické a administrativní centrum. Strop interiéru nejnižšího traktu podpírají betonová žebra tvarovaná do oblouku, což odkazuje na tradiční sklepní klenby. Rozestupy žeber odpovídají viničním řádkům. Celá jižní stěna je prosklená a plochá střecha postupně přechází do oblouku. Jako umělá terénní vlna tak tvoří podklad pro venkovní amfiteátr s vyhlídkovou plošinou.

Vinařství Obelisk ve Valticích

Foto: BoysPlayNice, Seznam Zprávy

Stavba Vinařství Obelisk jen mírně vystupuje nad vinohrad, a neruší tak historický areál na seznamu UNESCO.

Mezi nominace na letošní Českou cenu za architekturu postoupil projekt Vinařství Obelisk od brněnského AiD teamu. Ve stopách romantických staveb v Lednicko-valtickém areálu si architekti vzali za inspiraci antické chrámy.

Nadzemní část stavby s reprezentativními a společenskými prostorami tvoří síť sloupů, které po celém obvodu předstupují před stěny proskleného pavilonu z rezivějícího cortenu. Klasicismus je však redukovaný do minimalistické formy. V podzemí budovu rozšiřují do větší plochy dvě patra se zpracovatelským provozem.

Vinárna WineList v Praze

Foto: Collarch, Karolína Matušková, Seznam Zprávy

Ve sklepní části pražské vinárny WineList se potkávají architektonické vrstvy z různých dob.

Architekti z kanceláře Collarch dostali za úkol rekonstrukci přízemí a sklepení historického domu v pražském Karlíně. Interiéry poznamenané zásahy z různých dob restaurovali a přidali do nich novou vrstvu. Přízemí vinárny se spíše denním provozem ladili do převládající šedobílé patiny. Suterénu dali večerní šedočerný podtón kombinovaný s režnými cihlami, kamenem a dřevem.

Vinařství Starý vrch v Hustopečích

Foto: POParch, Seznam Zprávy

Předsunutá střecha degustačního prostoru Vinařství Starý Vrch zajišťuje interiéru stín.

V meruňkovém sadě na úpatí jedné z vinic v Hustopečích stojí od roku 2014 vinařství navržené kanceláří POParch. Má půdorys obdélníku, s některými rohy zkosenými.

Zadní část tvoří hala se zpracovatelským provozem a zázemím firmy, vepředu návštěvníky vítá centrum pro prodej a degustace a terasa s posezením. Střecha a stěny degustačního prostoru jsou směrem dopředu zkosené. Dovnitř architekti vložili mírně upozaděnou prosklenou kostku prodejny. Převládající dřevo v interiéru doplňují tmavošedé odstíny.

Vinařský dům Nešetřil ve Znojmě

Foto: BoysPlayNice, Seznam Zprávy

Střešní terasa novostavby na dvoře Vinařství Nešetřil nabízí výhled do sousední kapucínské zahrady.

Vinařství Nešetřil si pro své sídlo vybralo renesanční dům na znojemském centrálním náměstí. Do poměrně úzké budovy měli architekti z kanceláře ORA vměstnat výrobu, prodej, místo pro degustace, pořádání akcí a ubytování hostů. Museli proto využít každý centimetr všech úrovní domu včetně sklepů, navazujících na znojemské podzemí.

Srdcem vinařského domu se stal dvůr, který autoři doplnili o soudobou novostavbu se střešní terasou.

Vinařství Krásná hora ve Starém Poddvorově

Foto: Studio Toast, Seznam Zprávy

Část budov Vinařství Krásná hora stojí nad starým vinným sklepem.

Tradiční formu vinařství umístěného v obci, v řadě mezi dalšími a pod kopcem s vinohrady, představuje Krásná hora. I proto se architekti z kanceláře Létající inženýři na přání zadavatele drželi na vsi obvyklé, i když modernizované formy se sedlovými střechami.

Bělostné fasády ozvláštňují nepravidelně rozmístěné luxfery, které uvnitř fungují jako bodové reflektory. Důvodem pro jejich použití byl nápad promítnout do stavby i typický stavební prvek z dob socialismu.

Vinařství Přátelé Pavlova v Pavlově

Foto: BoysPlayNice, Seznam Zprávy

Betonovou kostru Vinařství Přátelé Pavlova na pohled odlehčuje široce využité dřevo.

Přestože základem konstrukce jsou betonové pilíře, nízké zázemí pavlovského vinařství působí odlehčeně. Architekt Marek Jan Štěpán se inspiroval stodolami, šel cestou stavby z minimálního množství materiálů a z místních zdrojů.

Konstrukce je založená na baťovském modelu 6 × 6 metrů, mírný sklon pultové střechy koresponduje se svahem vinice. O stínění se starají přesahy střech, budova využívá přirozené větrání a díky své poloze těží z výhledu na vodní nádrž Nové Mlýny.

Vinařský dům Sonberk v Popicích

Foto: Ivan Němec, Seznam Zprávy

Na terase Vinařského domu Sonberk si lze užít fantastické panoramatické výhledy na Pálavu.

Sídlo vinařství ve svahu přímo naproti Pavlovským vrchům od AP atelieru Josefa Pleskota se stalo pro zdejší kraj předělem. Stavba z roku 2005 odstartovala boom kvalitní současné architektury, která je dnes v oblasti Pálavy v mimořádné koncentraci.

Návštěvníky vítá prastarý architektonický prvek mohutného kamenného schodiště. Vede na terasu s vinařským domem, vyhlídkovým ochozem a hospodářským dvorem. Subtilní nadzemní budova pojatá tak, aby už zdálky poutala pozornost, navazuje na rozsáhlejší podzemní část vinařství. Střechu zdobí speciální vlnitá krytina, která umožňuje měkkou modelaci světla, příznivé proudění vzduchu a efektní viditelné vedení srážkové vody.

Enotéka znojemských vín ve Znojmě

Foto: Laurian Ghinitoiu, Seznam Zprávy

Zaoblené tvarování posezení ve znojemské enotéce vychází z tradičních vinných sklepů.

Dříve se tu vařilo pivo, dnes bývalý pivovar v areálu znojemského hradu slouží vínu. Architekti studia Chybik + Kristof proměnili jeho část na enotéku, tedy knihovnu vín, s designovou kavárnou.

Znojemský hrad mezi 10 největšími v Česku

Znojemský hrad patří mezi deset největších hradních areálů v Česku. Které jsou ty další?

Technickou halu ze 70. let minulého století upravili do podoby bílé kostky, z níž zachovali jen venkovní zdi jako skořepinu, a osadili ji novými okny. Posezení umístili do tmavé vestavby, k jejíž členitosti i tvarování autory inspirovaly tradiční rozvětvené vinné sklepy.

V renovovaném pivovarském sále v budově z 19. století lze degustovat desítky vín ze znojemské vinařské podoblasti, přičemž je možné využít i speciální vinné automaty.

Wine bar Reisten v Pavlově

Foto: BoysPlayNice, Seznam Zprávy

V interiéru Wine baru Reisten přitahuje oči panoramatické okno.

Vinařství Reisten je sousedem Přátel Pavlova. V rámci rekonstrukce jeho bývalého zázemí architekti z kanceláře ORA navrhli vinný bar s výhledy na Nové Mlýny i na horu Děvín se zříceninou hradu. Umožňují je nově vybudovaná velká okna, ale také terasa stíněná plachtovím. V interiéru architekti očistili všechny povrchy a nechali vyniknout jejich surovost a přidali subtilní mobiliář na míru.

Vinařství Sol Invictus v Drnholci

Foto: Collarch, Seznam Zprávy

Vizualizace budoucího venkovního posezení pro degustace ve dvoře Vinařství Sol Invictus.

Rekonstrukci bývalých jeslí z roku 1930 a moderní dostavbu pro vinařství Sol Invictus na nové reprezentativní sídlo navrhlo studio Collarch. Na staré budově architekti nechají nahradit nepůvodní okna za nová, odpovídající původní podobě. Do prodejny a degustační místnosti bude návštěvníky lákat nový kubicky tvarovaný vstup. Přístavba ve dvoře poslouží skladování vína, letní přípravě jídla a degustacím. S již stojící kotelnou a výrobnou ji sjednotí společná dřevěná fasáda s pergolou.

Vinařství Plchut v Mutěnicích

Foto: Létající inženýři, Seznam Zprávy

Výroba Vinařství Plchut bude skryta v umělé terénní vlně.

Na okraji lokality vinných sklepů v Mutěnicích je právě ve výstavbě zázemí Vinařství Plchut podle návrhu kanceláře Létající inženýři. Výrobní prostory mají být hotové ještě letos, stavba degustační „búdy“ se plánuje na příští rok.

Úkolem pro architekty bylo umístit poměrně rozsáhlý výrobní program do místa s drobnými stavbami. Řešením je umělá terénní vlna, která zabere celý stavební pozemek a pod níž budou ukryty všechny výrobní prostory. Na ní bude stát jednoduchá degustační „búda“ s ubytováním, nová tvář vinařství.

Reklama

Doporučované