Hlavní obsah

Skály, bludiště i malebné hrady. Tipy na pestré výlety autem do okolí Prahy

Foto: Jan Fotograf, Mapy.cz

Hrad Okoř je známý i z oblíbené táborákové písně.

Reklama

V dosahu jednodenního výletu z hlavního města lze najít unikátní památky i krásnou přírodu. Na řadě míst je dokonce možné spojit obojí dohromady. Některá jsou blízko, za jinými ale stojí za to zajet i pár desítek kilometrů.

Článek

Údolí Plakánek a hrad Kost

Foto: CzechTourism, Seznam Zprávy

Pohled na hrad Kost z údolí Plakánek.

Český ráj, který vyplňuje trojúhelník mezi Mladou Boleslaví, Jičínem a Turnovem, je vyhledávaný díky skalním městům a ikonickým hradům. Jedním z nich je dobře zachovaný hrad Kost, posazený na skále, která připomíná bochánek. Jeho hlavní čtyřboká věž nemá půdorys pravidelného hranolu, ale v jenom z rohů tvoří ostrý úhel kvůli odrážení střel případných útočníků.

Ten, kdo nechce jen z auta do hradu, si může návštěvu památky spojit s příjemnou procházkou údolím Plakánku. Dojít se do něj dá z Vestce u Sobotky nebo z Oseka. V místech najdete spoustu krásných roubených chalup, rybníky a přírodní rezervaci se skalami a jeskyní.

Lom Alkazar a Svatý Jan pod Skalou

Foto: Luky, Mapy.cz

Pohled na klášter ve Svatém Janu pod Skalou z vrcholku skály se neomrzí.

Jen kousek od známějších zatopených lomů Velká Amerika a Mexiko se na břehu Berounky rozkládá někdejší vápencový lom Alkazar. Býval oblíbeným místem trampů, dnes sem míří hlavně horolezci. Podél řeky se k němu dá dojít ze Srbska nebo z Berouna.

Mezi skalními masivy se odtud klikatí příjemná údolní cesta značená žlutou značkou, dá se však zvolit i naučná stezka přes kopec. Více si tak lze vychutnat výhledy na malebné údolí s malým benediktinským klášterem, vměstnaným na úpatí ostrého skalního ostrohu. Poutní místo Svatý Jan pod Skalou bylo postaveno v baroku nad jeskyní a pramenem svatého Ivana.

Klášter Plasy

Foto: CzechTourism, Seznam Zprávy

Malebná klášterní chodba areálu v Plasech.

Za celodenní výlet nabitý poznáváním památek v příjemné pahorkatině stojí severní Plzeňsko, k jehož největším perlám patří plaský klášter. Na jeho projektu se podíleli nejvýznamnější barokní architekti Jan Baptista Mathey, Jan Blažej SantiniKilián Ignác Dientzenhofer. Není zajímavý jen členitou architekturou, ale také jako důmyslné inženýrské dílo.

Na pozemku byla bahnitá půda, stavby jsou proto založené na dřevěných pilotách. Jejich trvanlivost zajišťuje trvalé zaplavení vodou. Tu sem z okolních pramenů a z řeky Střely přivádí systém podzemních kanálů. Příjemnou teplotu v interiéru pomáhá udržovat přirozená ventilace, která využívá komínového efektu.

Výlet do Plas je možné spojit třeba s prohlídkou Manětína, kostela v Kralovicích a Santiniho kláštera v Mariánském Týnci. V okolí lze rozpoznat i další stavby génia barokní gotiky Santiniho.

Kokořínský důl

Foto: CzechTourism, Seznam Zprávy

Hrad Kokořín je jednou z dominant kraje skalních měst.

Nejjižnější část skalní oblasti Kokořínsko tvoří kaňon Kokořínského dolu. Přímo nad ním se tyčí samotný hrad, který dal oblasti jméno. Údolí s několika rybníky se dá projet autem, cestu si lze zpestřit zastávkami u skal či jeskyní. Stojí tu i zbytky skalního hradu Nedamy a za vidění rozhodně stojí i skalní útvar Pokličky, který připomíná skupinu hub.

Nad údolím je dostupných několik vyhlídkových míst, přičemž k jednomu z nich vede silnice. Výlet se dá rozšířit o návštěvu dalších skalních útvarů, na které je oblast mimořádně bohatá. V rybníku Harasov je možné se v létě i vykoupat.

Další tipy na místa v Kokořínsku

Historická Kouřim a Lechův kámen

Foto: Profimedia.cz

Od Lechova kamene, který stojí na návrší nad Kouřimí, je krásný výhled.

Mezi Říčany a Kutnou Horou leží starobylé město Kouřim, jež z několika důvodů stojí za to vidět. Má výjimečně zachované středověké městské hradby – prakticky po celém obvodu historického jádra. Stále stojí i jedna z městských bran zvaná Pražská. V centru nelze minout jeden z prvních raně gotických městských kostelů v českých zemích, kostel svatého Štěpána, stavěný už za vlády Václava I. a Přemysla Otakara II. Doplňuje ho samostatná goticko-renesanční zvonice.

Dalším zdejším cílem může být skanzen, jako jediný v Česku nadregionálně zaměřený na lidové stavby z různých koutů Čech. Na návrší nad městem pak stojí výrazná skála zvaná Lechův kámen, od níž je i krásný výhled. Podle pověsti si zde bájný Lech, bratr praotce Čecha, postavil srub a u něj zapálil oheň. Kouř, který z něj stoupal, dal údajně městu jméno.

Z Okoře na Budeč

Foto: Jan Fotograf, Mapy.cz

Ve spodní části hlavní věže Okoře (v pozadí) lze najít zbytky hradní kaple.

Zřícenina hradu Okoř se vypíná na skále jen asi 15 kilometrů od okraje hlavního města jako dominanta malebné vesničky. Hrad z 13.–15. století, známý i z populární táborákové písně, platí za cennou ukázku středověké pevnostní rezidence. Prohlídky se konají bez průvodce, v areálu zaujmou mimo jiné zbytky hradní kaple v dolní části hlavní věže.

Ze zadní části k hradu přiléhá starý mlýn a za ním se kolem potoka táhne dlouhé údolí, které působí jako zelená oáza. Stojí tu krásné historické chalupy i nové chaty, úzká cesta prochází i pod kamenným železničním viaduktem. Asi po pěti kilometrech od hradu po červené značce a po vystoupání na mírné návrší lze dojít na slavné přemyslovské hradiště Budeč s románskou rotundou svatého Petra a Pavla, kde v mládí pobýval i svatý Václav.

Labyrintárium Loučeň

Foto: Wikimedia, Seznam Zprávy

Některá bludiště a labyrinty jsou přehlednější, v jiných lze snáze zabloudit.

Park u zámku Loučeň nedaleko Benátek nad Jizerou ocení hlavně rodiny s dětmi. Oživuje ho totiž unikátní atrakce – 12 labyrintů a bludišť různého typu. Provozovatelé rozlišují labyrinty s jednou pořádně klikatou cestou a bludiště, která mají mnoho rozcestí. Vytvořená jsou z upravených živých plotů, světel, dřevěných palisád, provazů, kamenů nebo dlažby.

Návštěva parku se dá spojit s prohlídkou zámku, o sobotách se konají také večerní prohlídky. Výlet se dá okořenit vyhlídkou z moderní rozhledny u nedaleké obce Hrubý Jeseník. Nebo z tajemného vrchu Chotuc u Křince, který býval hradištěm a kultovním místem Keltů. Je to takzvaná svědecká hora, tedy kopec vytvořený erozí. Stojí na něm romantický zanedbaný hřbitov a na zdejších loukách si lze prohlédnout vzácné květiny jako vstavače nebo kamejky.

Nedostavěný chrám v Panenském Týnci

Foto: Wikimedia, Seznam Zprávy

Z původně plánovaného kostela stojí jen kněžiště bez klenby a oken.

Vyhledávané místo s obrovským geniem loci, to je torzo gotického kostela v Panenském Týnci, na půli cesty mezi Slaným a Louny. Oblíbený je i pro pořádání svateb a říká se také, že stojí na místě se silným prouděním pozitivní a léčivé energie. Odborníci ho řadí blízko k dílům parléřovské huti.

Začal se stavět na konci 14. století, ale kvůli nedostatku peněz práce postupovala pomalu. Původně to měl být trojlodní chrám se dvěma věžemi, kameníci však stihli postavit jen kněžiště bez klenby. Celý koncept pak pohřbila stavba nové zvonice v době baroka.

Cestou ke kostelu je možné se zastavit ve vesnici Třebíz, jejíž jádro je bohaté na selské baroko. Výlet se dá protáhnout také do Loun, města se zachovanou částí městských hradeb a Žateckou bránou, unikátním loutkovým divadlem nebo architektonicky ceněnou moderní galerií Benedikta Rejta.

Mapa všech zmíněných míst

Reklama

Doporučované