Hlavní obsah

Jak se vaří na venkově. Tři tipy na místa, kam zajet na víkend plný chutí

Foto: Archiv Hotel Farma, Seznam Zprávy

Víkend v přírodě se dá snadno propojit s gastronomickým zážitkem.

Pražská, brněnská i ostravská gastronomie je dobře zmapovaná. Jak je to ale na venkově? Seznam Zprávy vyzkoušely několik „zájezdních“ hostinců a vybraly z nich tři, které se dají směle doporučit k víkendovému pobytu.

Článek

Naše gastronomické putování začíná nedaleko Budyně nad Ohří, v nádherné sopečné krajině Českého středohoří. Dvůr Perlová voda má poměrně dlouhou historii, která sahá až do 13. století. Podle tradované legendy sem později jezdil i císař Rudolf II, jenž zde užíval elixír mládí s názvem Perlová voda. Nová kapitola rozlehlého statku se začala psát v roce 2014, kdy proběhla kompletní rekonstrukce.

Dnes patří Perlová voda mezi nejzajímavější rekreační resorty severních Čech a současně je vyhlášenou svatební destinací. V uzavřeném areálu se nachází příjemný wellness, minipivovar, koupací jezírko i krásná zahrada, která je hostům plně k dispozici. Šéfkuchař tu má navíc políčka s bylinkami i zeleninou a kousek od kuchyně se mu pase houf ovcí. Prostě dokonalá víkendová „zašívárna“.

Tatarák s lanýži a vlastní pivo

V kuchyni vládne zkušený šéfkuchař Ondřej Hutnik, který vařil několik let ve Skotsku a později také v pražském hotelu Mandarin Oriental. Z Perlové vody vybudoval vzor parádní venkovské „hospody“, v níž vaří českou kuchyni ze surovin od místních farmářů a zdejší zeleninové či květinové zahrady. V nabídce je lokální víno z Roudnice a Žernosek, domácí pivo Lanýž či skvělé uzeniny z Hrobského řeznictví. Šéfkuchař je navíc velkým milovníkem kampotského pepře, který používá k dochucení hlavních jídel i dezertů.

V kuchyni navíc připravují spoustu vlastních produktů, z nichž některé jsou také na prodej. Hosté mohou ochutnat a posléze si koupit domů skvělé marmelády, pikantní čatní, omáčky na grilování, naloženou zeleninu či jehněčí demi glace.

+1

A co ochutnat v prostorné restauraci s nádhernou atmosférou? Parádním zážitkem je skvěle dochucený telecí tatarák s lanýžem, sušenými rajčaty a batáty či grilovaný pstruh s citronovým rizotem, ředkvičkami, koprem a piniemi.

Milovníci masa určitě musí vyzkoušet zdejší steak s omáčkou z prémiového kampotského pepře, který na konci jara šéfkuchař servíroval s pancettou a grilovaným chřestem, vynikající je také vepřová panenka s omáčkou ze smržů a zelenými fazolkami. Mezi dezerty pak kraluje křehká jahodová eklérka s bílou čokoládou a slaným karamelem.

Hotel Farma a oceněná kapří paštika

Ze severu se přesuneme do středu republiky, respektive na Vysočinu, kde se nedaleko Pelhřimova nalézá malá rodinná farma s hotelem a restaurací. Název je prostý: Hotel Farma. Právě farmaření stálo na počátku příběhu, respektive renovovaná kaskáda tří rybníků, u nichž později vznikl areál hotelu s restaurací. Ta se zaměřuje na místní a sezonní produkty, z velké části z vlastní produkce, neboť na farmě mají nejen ryby, ale také ovce či včely a nechybí ani ovocný sad či bylinková zahrada.

Místním unikátem je kapří paštika, kterou zde připravují již několik let – nejen k přímé konzumaci, ale také na prodej. Její chuť ladili majitelé firmy několik let, odměnou jim pak byla prestižní britská cena Great Taste, kterou paštika získala v roce 2020 v konkurenci tisíců výrobků z celého světa.

Restaurace Na Farmě je venkovská v tom nejlepším smyslu slova. Žádná vysoká gastronomie, ale „obyčejná“ jídla z lokálních a sezonních surovin, které rostou víceméně za humny. Vyhlášená je místní svíčková, stejně jako podzimní speciality z jehněčího masa a sladkovodních ryb.

A co vyzkoušet ze současného menu? Naprostou povinností je již zmíněná kapří paštika podávaná s jeřabinami. Z ryb je nyní v nabídce kapr na kmíně se šalvějí a pečenými rajčaty, vegetariány zase potěší papriky plněné houbovým bulgurem. A za ochutnání určitě stojí rakytníková zmrzlina.

Zázrak z Beskyd nabízí topinky s morkem

Třetí a poslední dnešní zastávka nás dovede až na „daleký“ východ, konkrétně do beskydské Čeladné, která se snaží stát hlavní konkurencí krkonošského Špindlerova Mlýna a v poslední době zde vznikla celá řada zajímavých hotelů a restaurací. Jedním z nejzajímavějších je butikový hotel Cattaleya, za jehož zrozením stojí podnikatel na penzi Zdeněk Maďa. Před pár lety prodal své impérium na výrobu regálů a veškerý čas a finance věnuje rozvoji tohoto projektu.

+1

Krásný hotel na nádherném místě zabodoval také v anketě pořádané prestižním portálem Amazing Places, kde dva roky po sobě získal cenu za nejkrásnější místo v Česku, i díky parádní restauraci umístěné v proskleném kulatém altánu s hořícím krbem uprostřed.

V kuchyni vládne Štefan Roďom, který se zaměřuje na zážitkovou gastronomii inspirovanou světovými trendy michelinských restaurací. Místním unikátem je steak z tři měsíce stařeného masa, jenž se podává s legendární omáčkou Café de Paris, kterou před sto lety vymyslel úspěšný restauratér ze švýcarské Ženevy.

A co dále ochutnat? I zde doporučíme tatarák, tentokrát je hovězí a vedle lanýžové majonézy je dochucen fermentovanou zeleninou. K němu se servírují topinky s morkem. V létě určitě vyzkoušejte lahodný hříbkový krém či salát s kachním masem a pikantním dresinkem z wasabi.

Největšími hvězdami v nabídce jsou ovšem kambala s uzeným vejcem a brokolicí a pak telecí svíčková s chuťově uhrančivou omáčkou z foie gras. Na slehnutí zařaďte granitu z portského vína a pocit blaha je zaručen.

Doporučované