Hlavní obsah

Kostkou ledu proti panické atace. Jaké jsou zdravotní výhody chladu

Foto: Shutterstock.com

Vědci tvrdí, že chlad výrazně snižuje rizika chorob. Stačí prý pobýt jedenáct minut týdně ve studené vodě.

Reklama

Léto, nebo zima? Většina lidí asi řekne léto, protože kdo by se těšil z chladu. Jenže chlad má i léčivé účinky, které pomohou například budovat imunitu, případně pomůžou k urychlení metabolismu.

Článek

Že chlad není nepřítel, popisoval už Hippokrates a moderní medicína mu dává jen za pravdu. Chlad totiž mimo jiné zvyšuje množství jednoho druhu bílých krvinek, které jsou důležité pro správné fungování imunity. Další dobré zprávy pak přišly ze studie ze Švédska, podle které stačí pobýt jedenáct minut týdně ve studené vodě, ideálně rozděleno do tří cyklů.

„Díky tomu se zlepší termoregulační schopnosti těla, zvýší se množství hnědého tuku (jeho funkcí je především produkce tepla, pozn. red.), zlepší se schopnosti trávení a efektivita metabolismu. Věda potvrdila, že chlad výrazně snižuje rizika chorob. A to nejen nachlazení, ale i zánětlivých,“ vysvětluje praktický lékař z Kyjova Dušan Zhoř.

Abyste mohli využít blahodárných účinků chladu, nemusíte se jen nořit do kádě s ledovou vodou. „Led zklidní bolavé místo po úrazu a cumlání ledové kostky dokonce může pomoci zastavit rozjíždějící se panickou ataku,“ uvádí Zhoř příklad. Studené zábaly a obklady jsou pak dobré na akutní problémy a v rámci regenerace.

MUDr. Dušan Zhoř

Praktický lékař Dušan Zhoř provozuje praxi v Kyjově.

Kromě atestace v oboru všeobecné praktické léčitelství absolvoval psychosomatický kurz, kurz manuální medicíny dle Lewita, kurz pracovního lékařství a další kurzy – léčba chronických ran, diabetologie, fyzikální terapie atd.

Je členem Sdružení praktických lékařů ČR.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Praktický lékař z Kyjova Dušan Zhoř.

Pozor ale, někdy je lepší volit léčbu teplem. „Pomáhá třeba při křečích. Doporučuji také teplou koupel se solí, která obsahuje hořčík. Ten se pak vstřebává do celého těla a ke svalům se dostává nejkratší cestou,“ radí praktický lékař. Teplé obklady radí používat také třeba na menstruační bolesti, u ústřelů a některých bolestí zad.

Pokud je ale terapie chladem nedobrovolná, s nadsázkou řečeno, a člověk promrzne na horách na běžkách, není to nic příjemného. Pokud máte ze zimy zmrzlé ruce, po příchodu domů je nedávejte hned pod teplou vodu, ale pod studenou a teplotu pomalu zvyšujte.

Jak se vyrovnat s chladem?

Jak se začít otužovat, najdete v tomto článku.

Co znamená „teple se obleč“ aneb Jak se oblékat v zimě. Dočtete se zde.

Oblíbené je i saunování, jaké jsou v něm rozdíly? Dozvíte se v tomto textu.

Pokud jde pouze o lehké prochlazení končetin, tohle úplně stačí. Můžete přidat ještě vnitřní oteplení čajem, v těžších případech se doporučuje ještě sprcha či vana. „A pak rychle do sucha a do duchen,“ radí Dušan Zhoř.

Co dělat, když jsou omrzliny vážnější? A co vlastně znamená, když se na těle udělá husí kůže? Poslechněte si podcast MUDr.ování v úvodu článku, hostem byl praktický lékař Dušan Zhoř.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované