Hlavní obsah

Nestavíte na čůrání? Zaděláváte spolucestujícím na zánět močových cest

Foto: Shutterstock.com

Častou příčinou zánětu močových cest je zadržování moči. Ilustrační fotografie.

Reklama

Studené meze a studené plavky, dvě příčiny, na které máme tendence svádět záněty močových cest. Jenže samotné prostředí není to, co infekci způsobí. Jak se tedy nejlépe bránit a opravdu teď v létě hrozí větší riziko?

Článek

O zánětu močových cest se mluví často jako o dámské záležitosti. Není se čemu divit, vždyť za život tato nepříjemnost potká alespoň jednou každou druhou ženu. Na vině je fyziologie, protože mají pochvu a konečník blízko močové trubice, která je navíc kratší než ta mužská.

Dobrá zpráva je, že infekci nemůžete „chytnout“ a nakazit se, jde totiž o bakterie, kterými je naše tělo osídlené. Za normálních okolností s nimi bez potíží fungujeme a nečiní nám problémy. Jakmile ale nějak oslabíme imunitu, může se to odrazit právě na infekci. „Dochází k tomu, že tělo má diskomfort, tím pádem si snižuje vlastní imunitu a není schopno se bakteriím bránit,“ vysvětluje příčinu uroložka Monika Purmová.

MUDr. Monika Purmová

Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Po ukončení studií nastoupila na Urologickou kliniku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

V současné době pracuje v ambulanci na urologické klinice Uroklinikum. Kromě lékařské praxe se věnuje i výuce studentů na 1. lékařské fakultě UK. Profesně se věnuje celému rozsahu ambulantní urologické praxe.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Uroložka Monika Purmová se profesně věnuje celému rozsahu ambulantní urologické praxe.

Z toho logicky vyplývá, že zánět močových cest nechytnete ani při koupání ve špinavém rybníku nebo zaneseném bazénu – tedy za předpokladu, že ve vodě neprochladnete. Pokud je opravdu teplo, jako tomu bylo v posledních dnech, nemusíte se ani úzkostlivě převlékat do suchých plavek, jen co vylezete z vody. Nad tím jako nad prevencí by se měli lidé zamýšlet tehdy, pokud je chladněji anebo fouká vítr.

Čím si ale naopak zánět močových cest přivodit můžete, je zadržování moči. Typické je třeba při dlouhých cestách na dovolenou, kdy řidiči nechtějí příliš často stavět svým spolucestujícím. „Když zadržujeme moč, dáváme bakteriím větší šanci na rozmnožení, čímž pak roste i riziko infekce. A jak se močový měchýř roztáhne, ztenčí se stěna a je méně odolná vůči bakteriím,“ argumentuje Monika Purmová všem tatínkům, kteří říkají svým ratolestem a manželkám, že to musí ještě chvíli vydržet.

Je ale fér podotknout, že ani pánové nejsou z obliga. „Chlapci do dvou let mají více infekcí než holčičky, následně se to obrátí, a pak zase ve stáří, kdy do hry vstupuje zvětšená prostata, se to vyrovná tak půl na půl,“ vysvětluje uroložka.

Pomůže jako prevence dostatečný pitný režim? Kdy si člověk zvládne se zánětem poradit sám a kdy už je třeba navštívit urologa? Vše se dozvíte v úvodu článku v podcastu MUDr.ování, kde byla hostem uroložka Monika Purmová.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované