Hlavní obsah

Neuron Online Club: Problémy Afriky se přelévají i do Evropy

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

O změnách klimatu vědí své i obyvatelé jižní Moravy, jejichž domy před rokem poškodilo tornádo.

Reklama

Jak na tom planeta Země opravdu je a jaký to má vliv na člověka? V prázdninovém Neuron Online Clubu na toto téma debatovali bioložka, zoolog či kosmický inženýr.

Článek

Jaká je planeta Země v roce 2022 a jaká bude za 20 let? Téma Neuron Online Clubu.Video: Nadační fond Neuron na podporu vědy

Exemplárním příkladem, jak se mění planeta Země, je podle zoologa Tomáše Jůnka Afrika. „Jasně se to ale dotýká i nás v Evropě. Od 90. let došlo v Africe k obrovskému nárůstu populace, což souvisí s migrační krizí. Klimatické změny mají za následek to, že jim jde o přežití,“ varuje v diskuzi vědců na téma Proměny planety – hrozba, nebo příležitost?

Moderátoři Petr Horký a Monika Vondráková v ní zpovídali polární bioložku Marii Šabackou a kosmického inženýra Jana Lukačeviče, kteří se nedávno vrátili z Expedice Neuron Za tropickými ledovci, kde zkoumali jejich úbytek. A také výše zmíněného Tomáše Jůnka z Expedice Neuron Dzamba Ya Lobi, který se v Kongu věnuje ochraně ohrožených zvířat.

Marie Šabacká v debatě mimo jiné vzpomněla Špicberky, které jsou jedním z nejrychleji se oteplujících míst planety. „Od 70. let zde průměrná teplota v zimě stoupla o sedm stupňů. Dříve to byla suchá poušť. Teď ustupují ledovce i mořský led, problémy mají lední medvědi i místní lidé,“ vysvětluje.

Na význam kosmického výzkumu upozornil kosmický inženýr Jan Lukačevič. „Získáváme snímky z širokých oblastí, na nich můžeme sledovat odlesňování, změny ve složení atmosféry, přibývání skleníkových plynů či živelních katastrof. Počet družic, které je monitorují, stále roste.“

Jaká je planeta Země v roce 2022 a jaká bude za 20 let? Vnímá obyvatel Afriky ochranu planety stejně jako obyvatel Evropy? Co nám o budoucnosti může prozradit kosmický výzkum? Odpovědi najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované