Hlavní obsah

Nohy jsou základ. Za nevábný odér někdy může stres, říká podolog

Foto: Shutterstock.com

O nohy je třeba pečovat, pokožka na nich je sušší než jinde a více se potí. Ilustrační fotografie

Reklama

Na rozmachu pedikérství se nemalou měrou podílel podnikatel Tomáš Baťa – tato služba byla součástí každé jeho prodejny. Když bolí nohy, bolí celé tělo, říkalo se. A koho bolí nohy, málo chodí, tudíž nepotřebuje boty.

Článek

Nepečovat o nohy znamená zadělávat si na malér. A to nejen estetický, ale hlavně zdravotní. Lidé často nosí obuv z málo prodyšných materiálů, čímž si pěstují prostředí ideální pro vznik bakterií a plísní. A pak stačí malá trhlinka v popraskané kůži nebo špatně zastřižený nehet, který pokožku propíchne – a brána infekci je otevřená.

Takové stříhání nehtů je přece celkem banální úkon, řeklo by se. Podolog Jaroslav Fešar z Centra péče o nohy a tělo ale klienty vyvádí z omylu: „Osmdesát procent lidí si nehty na prstech u nohou stříhá špatně. Používáme stejný systém jako u rukou, tedy dokulata. Ono se to tak dokonce kdysi učilo i v pedikérských školách, ale dneska už víme, že takhle to praktikovat nejde. U rukou totiž není nehet obklopen kožními valy jako u nohou, takže zastřihávání dokulata nevadí. Nehet na noze se však v těch valech může ztratit,“ říká odborník v podcastu MUDr.ování. Jak dodává, nehet může kvůli tomu vrůst, což způsobí všemožné komplikace.

Mgr. Jaroslav Fešar, MBA

Zakladatel a vedoucí Centra péče o nohy a tělo.

Jeho specializací je podologie nabízející nejen detailní ošetření nohou, ale hlavně mezioborovou spolupráci s dermatology, chirurgy, diabetology a fyzioterapeuty.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Někdy si připadám jako psycholog, říká podolog Jaroslav Fešar.

Rovnátka nejen na zuby

Když se mluví o problémech nohou, nelze vynechat nepříjemný odér, který se od nich občas line. „Na nohou je velké množství potních žláz, více než na zbytku těla. Pot je sám o sobě bez zápachu, ale na povrchu pokožky je velké množství organismů a v kombinaci s vlhkem dochází k jejich množení,“ vysvětluje podolog.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Někteří lidé předcházejí zápachu tím, že na nohy používají deodorant. Podolog ale doporučuje to nepřehánět, protože pot si najde cestu jinde. Je také záhodno odhalit příčinu nadměrného pocení, která bývá často spojena s psychikou.

„Někdy si připadám jako psycholog. Spouštěč nadměrného pocení je totiž stres. Jinak je ale samozřejmě třeba začít od bot, volit přírodní materiál. A častěji měnit ponožky a používat vhodné kosmetické přípravky,“ doporučuje Jaroslav Fešar.

V podcastu MUDr.ování v úvodu článku se také dozvíte, jak se dá řešit zastavení růstu nehtu, proč je pokožka na nohou sušší než jinde, k čemu pomáhají nehtová rovnátka nebo co způsobuje kuří oka.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Související témata:
Podologie

Doporučované