Hlavní obsah

Obrazy za dvě a půl miliardy. Soukromá galerie ukáže díla Kupky a Muchy

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery, Seznam Zprávy

František Kupka: Modrá kompozice (1925, olej na plátně).

Reklama

V nedávno otevřené výstavní síni Expo 58 ART v ikonické budově na pražské Letné začíná již tuto sobotu výstava Kupka – Mucha. Jde o první společnou výstavu dvou nejvýznamnějších malířů českého původu po 86 letech.

Článek

Expozice je volným připomenutím jediné společné výstavy Františka Kupky a Alfonse Muchy, která se konala v roce 1936 v pařížském Musée des Écoles Étrangéres Contemporaines v Jeu de Paume v Tuilerijských zahradách.

„Oba umělci se znali prostřednictvím společných přátel – továrníka, mecenáše a velkého sběratele umění Jindřicha Waldese a československého velvyslance v Paříži a milovníka umění Štefana Osuského, kteří rovněž působili či podnikali ve Francii,“ připomíná pro Seznam Zprávy Vladimír Lekeš z Adolf Loos Apartment and Gallery, která výstavu pořádá.

Výstava Kupka – Mucha

Výstavu je možné navštívit každý den včetně víkendů a svátků od 10:00 do 18:00 v budově Expo 58 v Letenských sadech od 26. února do 20. března 2022.

Po dlouhých 86 letech půjde o první společnou výstavou těchto dvou nejvýznamnějších malířů českého původu. Unikátní výstava představí více než osmdesát olejomaleb a prací na papíře.

Hned několik z nich bylo k vidění právě na společné výstavě v Paříži. Ať už jde o Muchovy secesní návrhy plakátů, nebo Kupkovy obrazy Čáry, plochy, hloubka, Statický soubor, Abstraktní kompozice či unikátní bronzovou bustu Eugenie Kupka. Ta je mimochodem jediným sochařským dílem Františka Kupky. Portrét malířovy manželky byl vyhotoven jen ve dvou lehce pozměněných odlitcích, z nichž jeden vlastnil sám Kupka a druhý již zmíněný továrník Jindřich Waldes. Na výstavě budou vůbec poprvé obě dvě varianty.

+9

Díla poskytlo přes dvacet významných soukromých sběratelů, institucí a fondů. „Podařilo se nám vypůjčit obrazy jak z domova, tak i ze zahraničí. Například ze Švýcarska, Německa, Francie, Anglie a USA. Je to pro galerii Adolf Loos Apartment and Gallery velké ocenění dlouhodobé poctivé práce a nepochybně známka velké důvěry zapůjčitelů v naši společnost,“ podotýká Vladimír Lekeš.

Pojistná hodnota vystavených uměleckých děl dosahuje v přepočtu těžko uvěřitelných dvou a půl miliardy korun. „Výstava je pojištěna u renomované německé pojišťovny a je financována pouze naší galerií bez jakékoliv podpory z veřejných financí,“ upřesňuje Lekeš.

S hodnotou děl půjde o nejdražší výstavu v České republice, kterou pořádá soukromá galerie. I proto se dá očekávat, že ji budou doprovázet přísná bezpečnostní opatření.

Reklama

Doporučované