Hlavní obsah

Oční víčka: Po téhle operaci byste maraton běžet neměli

Foto: Shutterstock.com/Gerain0812

Operace očních víček patří mezi jednodušší operace, přesto jde o zásah do organismu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Podpíráte si při čtení čelo nebo stále povytahujete obočí? Za to může věk. Méně pružná pokožka kolem očí už nedokáže vzdorovat gravitaci, což se projeví poklesem horních víček. S tím mohou být spojené třeba bolesti hlavy.

Článek

Jak přebytek vytahané kůže na očním víčku přepadává přes řasy, můžete mít problém s viděním, pociťujete pálení a řezání. „Klienti někdy popisují pocit těžkých očí,“ říká chiruržka Petra Moravcová. Dodává, že pokleslá víčka mohou do budoucna způsobit i vrásky na čele. „Jak odlehčujete těžkým víčkům, zvedáte obočí, zatínáte svaly na čele, je to všechna jedna propojená oblast.“

MUDr. Petra Moravcová

Lékařka z DiVine clinic absolvovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy.

Pracovala na Oddělení plastické chirurgie v rámci Chirurgické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ve Fakultní nemocnici v Motole a na Klinice plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

I muži chtějí vypadat dobře, říká lékařka Petra Moravcová.

Operace očních víček je nejčastější omlazující zákrok u mužů, byť evidentně nejde pouze o estetiku. Muži řeší spíš funkčnost než kosmetický problém. „I oni ale chtějí vypadat dobře,“ říká ze zkušenosti odbornice. Muže – na rozdíl od žen – zajímá technika zákroku. Někteří, jak dodává lékařka, průběh operace zhlédnou předem na internetu, což prý není úplně dobrý nápad.

Ležet a spát

Odstranění přebytečné kůže na horních či dolních víčkách sice není nijak zvlášť složitý zákrok, přesto je to zásah do organismu, a tak by k němu měl člověk i přistupovat. Podle doktorky Moravcové je pro úspěch zákroku kromě šikovnosti operatéra důležitá i následná péče, což lidé občas trochu podceňují. Zákrok trvá krátce, nebolí, domů klient odchází po svých, takže má pocit, že se mu vlastně nic moc neděje.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

„Jeden muž mi po operaci sdělil, že za pár hodin poběží maraton,“ vzpomíná lékařka. Tohle však není správný model chování. Nejlepší je naopak ležet, ideálně bez knihy nebo koukání do mobilu, pak máte šanci, že otoky brzy splasknou. A jak je to s jizvami? „Po měsíci nejsou vidět, byť u někoho tenká čárka viditelná je. Je to všechno velmi individuální, někdo přijde týden po zákroku a nemá viditelného nic, někdo má modřiny ještě po dvou měsících,“ popisuje Moravcová.

Byť je pro mnoho lidí operace víček zákrok spíš zdravotní než estetický, ještě pořád ho lidi neradi přiznávají. Každý však pozná, že dotyčný prokoukl, omládl. Okolí kolem očí je totiž pro celkový výraz obličeje natolik důležité, že estetičtí chirurgové někdy svým klientkám doporučí místo liftingu či botoxu právě úpravu víček.

Celý rozhovor s odbornicí na estetickou chirurgii Petrou Moravcovou si můžete poslechnout v nové epizodě podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované