Hlavní obsah

Proč se tolik hádáme o bramborový salát a je sůl nad zlato?

Foto: archiv, Seznam Zprávy

Receptů na bramborový salát je asi tolik, jako domácností v Česku. Ilustrační foto.

Reklama

Těžko existuje univerzálnější hádka, než je ta o bramborový salát. A to, zda do něj patří, či nepatří hrášek, případně zda s uzeninou už to není spíše „pochoutkáč“. Proč nám na tom ale tak strašně záleží?

Článek

Jídlo nás ve velkém spojuje – setkáváme se u něj, debatujeme o něm, pomáhá nám mnohdy prolomit ledy. V podobné míře nás ale dokáže rozdělit, často na dva těžko smiřitelné tábory. Vždyť si vezměte například něco tak kontroverzního, jako je pizza s ananasem. Ať už člověk patří do kteréhokoli tábora, na ten druhý vždy pohlíží s lehkým nepochopením.

Jinak tomu není ani v případě vánočních dobrot. Třeba takový bramborový salát je třaskavé téma v mnoha domácnostech. Patří do něj hrášek, nebo nepatří? Má tam být uzenina? A co taková jablka?

Odpověď na tyto otázky asi těžko najdeme, ovšem můžeme zjistit, proč nám tolik záleží na tom, aby chutnal tak, jak si jej pamatujeme z domova, z dětství, od maminky. Podle Evy Ferrarové, antropoložky jídla, je totiž jídlo součástí naší skupinové identity, na které lpíme. Je to prostě součást nás samotných.

Eva Ferrarová

Vyučuje antropologii jídla na Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Kromě vztahu člověka k jídlu z antropologické perspektivy, kterému se věnuje především v odborné literatuře, se zabývá tématy jako rovnost žen a mužů, ochrana životního prostředí a stárnutí populace.

Vloni jí vyšla kniha Jídlo pro radost s podtitulem Proč jíme to, co jíme a proč nejíme to, co nejíme.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Eva Ferrarová se zabývá vztahem člověka k jídlu z antropologické perspektivy.

„Jídlo je o tradicích. Předáváme si recepty z generace na generaci, jsou pro nás důležité,“ vysvětluje antropoložka. Proto často nedojde ani ke kompromisu – pro někoho by to mohlo znamenat, že přijde o část svého já, které si celý život buduje. A tak se na štědrovečerním stole prostě objeví dva saláty; jeden bez hrášku, druhý s.

Sůl nad zlato? To spíše cukr

K Vánocům ale neodmyslitelně patří také pohádky, ve kterých jídlo mnohdy hraje hlavní roli, stačí si vzpomenout třeba na Sůl nad zlato. Ta byla skutečně v minulosti velice důležitou komoditou.

Baví vás čtení o jídle?

Česko chutná jako pizza šnek, říká foodblogerka Anna Grosmanová. Proč si to myslí? Více se dočtete zde.

Nejlepší bramborové saláty. Recepty

Jak se vyznáte v tradičních vánočních pokrmech? Zkuste si kvíz.

„Sůl byla jediným konzervačním prostředkem, takže ji lidé v našich zeměpisných šířkách potřebovali, aby si dokázali uchovat zásoby a přežili zimu, kdy nebyl přísun čerstvé potravy,“ říká Eva Ferrarová.

Cukr měl oproti tomu úplně jiný význam. Kvůli své ceně byl považován za privilegium bohatých.

A co vlastně o českém národu vypovídá, že naším nejoblíbenějším jídlem je knedlo vepřo zelo? A jaké, z dnešního pohledu podivné zvíře se jedlo jako postní? Poslechněte si podcast MUDr.ování v úvodu článku, kde byla hostem antropoložka jídla Eva Ferrarová.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované