Hlavní obsah

Veganů přibývá. Tento způsob stravování ale není přirozený a nestačí

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Veganská varianta boloňských špaget. Tedy cuketové s rajčaty.

Reklama

Bez debat se jedná o nejvýznamnější proměnu lidského stravování za poslední staletí. Lidí, kteří se dobrovolně vzdávají konzumace všech potravin s živočišným původem raketově přibývá.

Článek

Jenom ve Velké Británii dnes žije více než milion veganů, podobné počty hlásí také Spojené státy či Německo. Jenže při všech pozitivních rozměrech, které tento moderní životní styl přináší, může být veganství také nebezpečné. Čistě rostlinná strava, na rozdíl od vegetariánské, není pro člověka plnohodnotná.

Omezit maso z každodenního jídelníčku a jíst ho jen svátečně je v pořádku. I vegetariánství s konzumací vajec, sýrů, másla a mléka člověku postačí k zajištění všech nepostradatelných složek výživy.

Naopak absolutní přechod na čistě rostlinnou stravu je již modelem, který sám o sobě nestačí, neboť v rostlinné stravě chybí několik zásadních stavebních kamenů, od důležitých vitamínů až po minerální látky. A to platí nejen u dětí, kde je „divoké“ veganství poměrně nebezpečným experimentem, ale také ve světě dospělých.

Každý vegan by si měl nejprve podrobně nastudovat základní pravidla výživy, aby věděl, co všechno mu chybí, a co je tedy třeba dodávat uměle ve formě výživových doplňků.

Bolest hlavy i deprese

Klíčový je především vitamín B12, který se nachází v masu, rybách i sýrech. Ten je důležitý nejen pro tvorbu krve, ale současně má pozitivní vliv na správné fungování mozku, neboť podporuje koncentraci a zlepšuje paměť. Lékařské studie zdokumentovaly desítky případů hospitalizace pár týdnů starých dětí, kterým vitamín B12 kriticky chyběl, přičemž důvodem byla veganská strava jejich matek během těhotenství.

B12 je možné bez problémů dodávat v tabletách, je však nutné vědět, že tato látka je pro správné fungování organismu nezbytná. Nedostatek B12 se projevuje bolestí hlavy, nízkou koncentrací, ale také častou špatnou náladou, která může přecházet až do depresí.

Pro rozvoj mozku

Dalším nepostradatelným stavebním kamenem lidského organismu je u laiků málo známý cholin, díky němuž hodně zjednodušeně řečeno funguje přenos nervových vzruchů do mozku. Důležitý je především pro správný rozvoj mozku, ale také pro schopnost učení, paměti či pozornosti. Možná právě tato látka stála za úspěšným fylogenetickým vývojem člověka, který z tuctového primáta vytvořil úspěšného pána všeho tvorstva.

Cholin obsahují hlavně žloutky, játra, mozeček, kvasnice či mléko, ale také sójové boby. Syntéza cholinu v lidském organismu roste v době těhotenství a kojení, proto je opět mimořádně důležité, aby matky veganky užívaly cholin v tabletách.

Poklad tučných ryb

Mnoho veganů trpí nedostatkem minerálů, jako je železo, zinek či vápník. Tyto látky se sice objevují i ve stravě rostlinného původu, ale hůře se vstřebávají, takže je lepší přidávat v pilulkách také minerály. Stejně jako jód, který je součástí ryb a plodů moře, ale do stravy obyvatel středomořských zemí se dodává formou jodizované soli. Podle výzkumů však vegané trpí i nedostatkem jódu.

Něco pro vegetariány

Oázou všech, kteří se chtějí stravovat bez masa nebo kompletně bez veškerých živočišných výrobků včetně mléka, másla, sýrů či vajec, je Berlín.

Další důležitou položku představují omega 3 mastné kyseliny, jejichž blahodárné účinky jsou poměrně široké – mají pozitivní vliv v boji proti stresu, zánětům a civilizačním nemocem. A i když je obsahují semena či ořechy, mnohem bohatším zdrojem jsou tučné ryby a rybí játra. A samozřejmě elixír s názvem rybí olej. Tyto produkty obsahují také cenný vitamín D, který od jara do podzimu získáváme ze slunce, ale v zimě nám obvykle chybí. I vitamín D musí vegané dodávat uměle.

A nejen oni, neboť nedostatkem vitamínu D trpí zhruba 50 až 80 procent evropské populace. A není na škodu připomenout, že naši předci měli v zimě skvělý zdroj vitamínu D v podobě vepřového sádla, které po rybách a houbách představuje třetí nejbohatší zásobárnu tohoto vitamínu.

Reklama

Doporučované