Hlavní obsah

Novinky v českých zoo: Malá medvíďata, vzácné zmije či setkání u makaků

Foto: Zoo Zlín, Seznam Zprávy

V Zoo Zlín mají letos čerstvé mládě medvěda pyskatého.

Reklama

Zatímco pražská nebo ostravská zoo zahájily sezonu 25. března, jiné změnily program od začátku března či v dubnu. Seznam Zprávy prozkoumaly nová lákadla pro rok 2023 i přírůstky mláďat v deseti nejnavštěvovanějších zoo v Česku.

Článek

Zoologické zahrady patří v Česku dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější turistická místa. I letos lákají na čerstvě narozená mláďata, nové expozice či rekonstruované restaurace. Některé mají celý rok stejné ceny, jiné je mění podle sezony. Řada z nich připravuje speciální akce k různým příležitostem, jako jsou Velikonoce, Den dětí nebo vysvědčení. Uváděné ceny vstupného jsou aktualizované na hlavní sezonu 2023.

Zoo Praha

Foto: Zoo Praha, Miroslav Bobek, Seznam Zprávy

Letos narozený luskoun vážil 135 gramů a připomínal oživlou šišku.

Pražská zoo zahájila sezonu v sobotu 25. března. Mimo jiné pokřtila mládě luskouna, které se zde v únoru narodilo jako v první zoo v Evropě. Připomínalo oživlou smrkovou šišku.

Březnovým přírůstkem je olivově zelené mládě v rodině kočkodanů Brazzových, jeho matkou je samice Anastasia. „Mládě se drží u matky na břiše, kde je téměř neustále přisáto na jejím struku. Nejpravděpodobněji je návštěvníci uvidí na špalku uprostřed expozice, na němž Anastasia ráda sedává,“ popisuje chovatel Jan Ťoupal. Kočkodany a štětkouny v pavilonu Rezervace Dja je nejlepší pozorovat při krmení kolem druhé hodiny odpoledne.

  • Jak se tam dostat: autobusem č. 112 či 234 od stanice metra Holešovice nebo od zastávky tramvaje č. 17 Trojská, přívozem z Podbaby do Podhoří a odtud pěšky či autobusem
  • Vstupné: dospělí 300 Kč, děti 200 Kč (on-line)
  • Otvírací doba: informace najdete na stránkách zoo

Lodí do Zoo Praha

Oblíbené je spojit návštěvu zoo s plavbou lodí či parníkem. Pravidelná lodní linka vyplouvá z Rašínova nábřeží, cesta odtud na Císařský ostrov poblíž zoo trvá 75 minut. Lodní lístky si lze objednat on-line.

Zoo Zlín

Foto: Zoo Zlín, Seznam Zprávy

Pruhované mládě tapíra čabrakového lze ve zlínské zoo vidět každý den.

Zlínská zoo ve čtvrti Lešná, jejíž součástí je i zámek v romantickém stylu, je výjimečná tříhektarovým výběhem pro slony africké, Karibuni. Žijí tu tři slonice a rok a půl staré slůně, v květnu se očekává příchod samce Jacka z Maďarska. Zavítat lze i do nového chovného zařízení pro slony, které patří mezi tři největší pavilony slonů na světě.

V prosinci se narodilo mládě medvědům pyskatým, od května jej budou moci spatřit návštěvníci v rozšířeném výběhu. Nově se lze dostat až k medvědímu brlohu a pozorovat zvířata při odpočinku či při krmení. Čerstvým přírůstkem je i pruhovaný sameček tapíra čabrakového.

S medvědy sousedí nová voliéra asijských ptáků s průchozí prohlídkou, přibylo chovné a vzdělávací centrum pro supy, od loňska je otevřená největší expozice pro jaguáry v Evropě. Oblíbenou atrakcí je krmení rejnoků, kelímek stojí 40 korun. Na Velikonoce bude speciální program v zámku Lešná.

  • Jak se tam dostat: autem po D1 a D55, přes Zlín směrem na Fryšták; trolejbusem č. 4 a 5 nebo autobusem č. 36 z náměstí Práce
  • Vstupné: dospělí 210 Kč, děti 150 Kč (při platbě kartou nebo on-line)
  • Otvírací doba: informace najdete na stránkách zoo

Safari Park Dvůr Králové

Foto: Safari park Dvůr Králové, Dominika Stempa, Seznam Zprávy

Malý nosorožec Magashi je novým přírůstkem tohoto druhu po pěti letech.

Provoz Afrického a Lvího safari se řídí počasím. Zahájení sezony tu bývá tradičně na přelomu dubna a května.

Letošním lákadlem je expozice přírody Západního Kapska, West Cape, kde se poušť potkává s oceánem. Představuje výsek pobřeží města Luderitz s lodním jeřábem, majákem, vraky lodí a hnízdy tučňáků. Součástí jsou i průchozí voliéry pro plameňáky či pelikány. Nový výběh dostanou hyeny.

Po mnoha letech jsou k vidění i jihoafrické zebry Hartmannové. Park se tím stal jediným místem na světě, kde jsou k vidění všechny druh zeber chované v lidské péči. Po pěti letech mohou návštěvníci obdivovat mládě nosorožce dvourohého východního – samečka Magashiho.

„S novou sezonou by měla začít využívat venkovní výběhy i dvě mláďata žirafy Rothschildovy, která se narodila kolem Vánoc,“ dává tip mluvčí Safari Parku Michal Šťastný. Za zmínku stojí i dvě mláďata levharta perského, jediná dvě, která se za poslední rok narodila ve světových zoo.

  • Jak se tam dostat: autem po D11 a dále přes Kuks, zoo je v západní části města
  • Vstupné: dospělí 275 Kč, děti 215 Kč (on-line)
  • Otvírací doba: informace najdete na stránkách zoo

Ubytování na safari

Přímo v Safari Parku je možné přenocovat v hotelu Safari lodge nebo v Safari kempu, odkud lze 24 hodin denně pozorovat africká zvířata. Pokud jsou ovšem ve výběhu, což bývá od května do září.

Zoo Plzeň

Foto: Zoo Plzeň, Seznam Zprávy

V chovu páru zmijí pavoučích je Zoo Plzeň jediná na světě.

Sezonní provozní doba funguje v Zoologické a botanické zahradě města Plzně už od 1. března. Některé atrakce přibyly s 1. dubnem, třeba sokolnické ukázky a sezona DinoParku.

Ze zvířecích novinek je v čele unikátní zmije pavoučí, jejíž oficiální přivítání proběhlo v únoru. Zoo Plzeň je jediná na světě, která chová pár v expozici Království jedu. Z populárních druhů stojí za pozornost lvi berberští ve zrekonstruovaném výběhu z léta 2022, žijí zde téměř roční trojčata. Další jsou mládě zebry bezhřívé nebo rodina šimpanzů s tříletou samicí Cailou.

Od podzimu 2022 slouží i expozice plameňáků Mokřady Albufera, jako jediná v Česku chová zoo od konce loňského roku pár lemurů korunkatých. Areál, který je i botanickou zahradou, chystá rozšíření botanické expozice o rostliny prérií a užitkové rostliny Severní a Jižní Ameriky.

  • Jak se tam dostat: autem po D5, zoo leží v severní části města, v části Lochotín; tramvaj č. 1 a 4, autobus č. 41; od června do září také obvykle vláčkem z náměstí Republiky
  • Vstupné: dospělí 220 Kč, děti 160 Kč
  • Otvírací doba: informace najdete na stránkách zoo

Zoo Ostrava

Foto: Zoo Ostrava, Monika Vlčková, Seznam Zprávy

Oblíbená komentovaná setkání v Zoo Ostrava nově zamíří i k makakům lvím.

V sobotu 25. března začala v Zoo Ostrava komentovaná setkání u zvířat. Lidé se mohou těšit na setkání u pand, medvědů nebo šimpanzů či sledovat péči o slony. „Novinkou letošní sezony je zařazení komentovaného setkání u makaků lvích. Tito vzácní indičtí primáti se v loňském roce přestěhovali do nové moderní expozice Wanderu,“ informuje mluvčí Šárka Nováková.

Od dubna mohou zájemci o vybraných víkendech nahlédnout do pěstebních skleníků s tropickými a subtropickými rostlinami v rámci prohlídek s průvodcem. Konají se o víkendech v 11 a ve 14 hodin a jsou zahrnuty v ceně vstupného. Vzhledem k omezené kapacitě je ale třeba nahlásit se předem.

Po několikaměsíční přestávce je znovu otevřena restaurace Saola. Do léta by měla být dokončena stavba parkovacího domu, který poskytne dalších 200 míst.

  • Jak se tam dostat: autem po D1, zoo je v severovýchodní části ve Slezské Ostravě; o víkendech během hlavní sezony dvoupodlažním autobusem č. 88; vlakem od Českého Těšína na zastávku Josefova Jáma-Zoo
  • Vstupné: dospělí 160 Kč, děti 100 Kč (on-line)
  • Otvírací doba: informace najdete na stránkách zoo

Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc, Seznam Zprávy

Malý gibon lar v olomoucké zoo má černou barvu po matce.

Sezona v Zoo Olomouc začala už od 1. března, od dubna se prodloužila otvírací doba do 18 hodin.

Návštěvníky může zajímat expozice gibonů larů, kde se v lednu narodilo nové mládě, v historii zoo už páté. Zatímco ta předchozí byla světlá, toto má po své matce černou barvu.

V březnu přicestoval do zoo z německého Karlsruhe samec hrdličky sokorské, jednoho z nejvzácnějších živočišných druhů na planetě. Na světě žije pouze 81 exemplářů. Vzácným přírůstkem je také samice daňka mezopotámského, kterou zahrada získala v únoru z Francie.

Od konce února je dokončená obnova pavilonu kaloňů. Posledním dokončeným prvkem, jímž se pavilon přiblížil volné přírodě, je hvězdná obloha na stropě.

  • Jak se tam dostat: autem po D1 a D46, přes Olomouc směrem na Šternberk na Svatý Kopeček; autobusem č. 11 a 111 od hlavního nádraží
  • Vstupné: dospělí 140 Kč, děti 100 Kč
  • Otvírací doba: informace najdete na stránkách zoo

Zoo Jihlava

Foto: Zoo Jihlava, Seznam Zprávy

Loňské mládě lenochoda tříprstého lze v Zoo Jihlava zahlédnout na matčině břiše.

Zahájení sezony se v Zoo Jihlava nedělá, hlavní nápor návštěvníků začíná obvykle o Velikonocích. V dubnu zahájily i letové ukázky sov a dravců.

Příchozí mohou obdivovat letošní mláďata. K vidění jsou u ovcí valašských, nyal nížinných, lemurů tmavých nebo chvostanů bělolících. U klokanů horských hopkají rovnou tři. „Loňské mládě lenochoda dvouprstého můžete zahlédnou v pavilonu Hacienda Escondido, držícího se na břiše matky. Přírůstky čekáme i u lemurů kata a postupně u dalších zvířat,“ rozvádí mluvčí zoo Simona Kubičková.

Do výběhu zřízeného blízko pavilonu žiraf mají letos přibýt chocholatky modré. Nejočekávanějším novým obyvatelem je však africký kočkodan Rolowayův. Nová expozice těchto opic vznikne na místě Babiččina dvorečku, zvířata odtud se přestěhují k dětskému hřišti. Přesný termín zatím není známý.

  • Jak se tam dostat: autem po D1, zoo je na okraji městského centra; z autobusového nádraží autobusem C, od hlavního vlakového nádraží trolejbusem A
  • Vstupné: dospělí 150 Kč, děti 100 Kč (on-line)
  • Otvírací doba: informace najdete na stránkách zoo

Zoo Liberec

Foto: Zoo Liberec, Seznam Zprávy

Malá zebra bezhřívá je jen jedním z řady čerstvých mláďat v Zoo Liberec.

V Zoo Liberec už mají letos řadu nových mláďat – kromě zebry bezhřívé také u antilopy koňské, buvolce běločelého, paviánů pláštíkových a takinů čínských. K vidění je i desetiměsíční mládě žirafy Rothschildovy. Právě probíhá hnízdní sezona u dravých ptáků, kde se také očekávají vzácné přírůstky.

Od konce května 2023 je hotový nový pavilon pro novozélandské papoušky nestory kea, v dubnu zoo představila novou expozici exotických žabek v pavilonu ZooExpo. Novinkou je i moderní bistro s venkovním posezením v zeleni.

Na jaře byly dokončeny stavební práce v pavilonu opic. Menší druhy opic se dočkaly větších prostor a návštěvníci se mohou těšit na design připomínající tropický deštný les. Během roku bude vyhlášena soutěž na studii k novému dvanáctihektarovému území s pracovním názvem Údolí ohrožené divočiny, o něž se zoo rozšíří v příštích letech.

  • Jak se tam dostat: autem po D10 a silnici 35, zoo leží ve východní části města na úpatí Jizerských hor; tramvají č. 2 a 3
  • Vstupné: dospělí 150 Kč, děti 110 Kč (on-line)
  • Otvírací doba: informace najdete na stránkách zoo

Archa Liberec

Při Zoo Liberec je možné najít také útulek a záchrannou stanici pro zvířata v nouzi. Útulek určený hlavně pro psy a kočky je otevřený denně, záchranná stanice se stará o divoká zvířata.

Zoo Hluboká

Foto: Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou, Seznam Zprávy

Medvědi plaví v Hluboké mají hravá medvíďata.

Příchod nové sezony oslavila Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou 8. dubna akcí Velikonoce v zoo, kdy byla připravena komentovaná setkání, výtvarná dílna či jarmark.

Mezi nejnovější přírůstky patří mláďata vodušky červené a kočkodana husarského, stejně jako jehně ovce walliské.

Prvními letošními mláďaty však byla medvíďata medvěda plavého. Je to teprve druhý odchov těchto zvířat v historii zoo i v celém Česku. Medvěd plavý je vzácný poddruh medvěda hnědého z hor Střední Asie. Ve většině zemí svého výskytu je zařazený do seznamu ohrožených druhů.

  • Jak se tam dostat: autem po D3, zoo se nachází jihozápadně od města na jižním břehu Munického rybníka
  • Vstupné: dospělí 150 Kč, děti 110 Kč (on-line)
  • Otvírací doba: informace najdete na stránkách zoo

Zoo Brno

Foto: Zoo Brno, Michal Vaňáč, Seznam Zprávy

Margay umí vytočit zadní nohy až o 180 stupňů, aby objal kmen při šplhání.

Jedním z prvních letošních přírůstků v brněnské zoo byl malý margay, kočkovitá šelma žijící hlavně na stromech od Mexika po Jižní Ameriku. „Narodil se zhruba v polovině ledna. Při první veterinární prohlídce jsme na začátku března zjistili, že se jedná o vitálního samečka,“ uvádí kurátorka chovu savců Zoo Brno Oldřiška Kučerová.

Zahrada se letos radovala také z mláděte ještěra anolise, který je k vidění v Tropickém království. Velké akvárium v Tropickém království zaplnili další čtyři malí a ojedinělí rejnoci – trnuchy. Ty mají v Brně jako v jedné z pěti zoo na světě.

Největším zdejším mládětem od začátku roku 2023 je takin indický. O dva jedince se také rozrostla skupina papoušků Alexandřiných v Exotáriu. Přibyla také mláďata klokana bažinného a klokánka krysího, tři u červorovců splývavých a po dvou u mar stepních a koz kamerunských.

  • Jak se tam dostat: autem po D1, zoo leží na severozápad od města u přehrady; tramvají č. 3 a 10, autobusem č. 50, 52 a 54, trolejbusem č. 30
  • Vstupné: dospělí 180 Kč, děti 120 Kč (on-line)
  • Otvírací doba: informace najdete na stránkách zoo

Reklama

Doporučované