Hlavní obsah

Malajsijská vláda plánuje zrušit trest smrti

Foto: Shutterstock.com

Malajsijská vláda plánuje zrušit trest smrti.

Reklama

Malajsijská vláda chce zrušit trest smrti. Zastaví se i popravy již dříve odsouzených. Vláda tím plní slib zlepšení situace ohledně lidských práv v zemi.

Článek

Malajsijská vláda plánuje, že v zemi zruší trest smrti. Podle agentury AFP to ve čtvrtek oznámil malajsijský ministr komunikací Gobind Singh Deo. Organizace na ochranu lidských práv záměr Malajsie vítají.

„Vláda se shodla, že zruší trest smrti. Věřím, že zákon bude brzy změněn,“ konstatoval ministr.

Podle ministra spravedlnosti Liew Vui Keonga by v Malajsii měl být zrušen absolutní trest za všechny typy zločinů. Do doby, než vejde rozhodnutí v platnost, mají být i zastaveny popravy již dříve odsouzených. Návrh změny zákona bude zřejmě předložen parlamentu v pondělí, citovala agentura AP ministra Liew Vui Keonga.

Agentura AP napsala, že v současné době čeká v Malajsii na popravu více než 1 200 lidí. Trest smrti oběšením byl doposud v zemi vyměřován za širokou škálu zločinů – od vraždy přes únos a obchodování s drogami až po vlastizradu a terorismus.

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International uvedla, že zrušení trestu smrti v Malajsii by znamenalo obrovský pokrok. „Nelze ztrácet čas, trest smrti patří jen do učebnic dějepisu a měl být už dávno zrušen,“ prohlásil generální tajemník Amnesty International Kumi Naidoo. Připomněl, že 142 zemí světa už trest smrti neuplatňuje.

V letošních parlamentních volbách v Malajsii překvapivě zvítězila opoziční aliance v čele s 92letým Mahathirem Mohamadem nad Národní frontou (BN), která zemi vládla po celou dobu od získání nezávislosti na Británii v roce 1957. Vítězná aliance slíbila, že v zemi sníží míru korupce a zlepší situaci v oblasti lidských práv.

Mnoho asijských zemí, jako například Čína, Singapur, Indonésie, Thajsko a Vietnam, nadále trest smrti uplatňuje.

Reklama

Doporučované