Hlavní obsah

Máme moc náčelníků a málo indiánů, řekla Schillerová k propouštění úředníků. Někde už začali škrtat

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Ministryně financí Alena Schillerová zdůraznila, že platí návrh na propuštění 10 % úředníků. Záleží ale na každém ministrovi, jak to provede. Řekla to v projevu na sjezdu Odborového svazu státních orgánů a organizací.

Článek

Počty státních zaměstnanců se budou snižovat o 10 procent. Tento plán úspor ministryně financí Alena Schillerová představila už na začátku února a nyní ho potvrdila i na sjezdu zástupců státních zaměstnanců.

„Parametr 10 procent vzbudil velký zájem, ale není možné to udělat bez důkladné analýzy. To je v gesci každého ministerstva a cest k tomu může být několik,“ řekla Schillerová. Diskuse o úsporách začnou mezi ministry a resortem financí příští týden. O spolupráci požádala ministryně i odboráře.

„Lidské zdroje představují to nejcennější, co organizace vlastní, z hlediska nákladů ale také to nejdražší. V hledání odpovědi na otázku, jak tyto dvě věci sladit, mohou pomoct i odborové organizace,“ obrátila se na přítomné zástupce v sále Schillerová.

Úsporná opatření na jednotlivých ministerstvech ale státní zaměstnance vyděsila a na některých úřadech se už začalo propouštět. V médiích se objevila částka 25 miliard, která by se měla nově najít v provozních nákladech. Únik informací k novinářům Schillerová kritizovala.

„K té nešťastné informaci v médiích jeden ředitel moravské galerie přistoupil tak, že když se budou stavy stejně snižovat o 10 procent, tak propustil tři pracovníky sbírek,“ kritizovala unáhlené závěry ministerstva financí předsedkyně Odborového svazu pracovníků kultury a ochrany přírody Anna Machová. Podobnou zkušenost zaznamenal i na jednom z ministerstev šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Ministerstvo financí se chce zaměřit na optimalizaci provozních nákladů, modernizaci systému vyplácení sociálních dávek a na omezení tzv. mrtvých duší, tedy neobsazených míst na jednotlivých úřadech. Ministerstvo financí platí resortům za všechny zaměstnanecké pozice, ať už jsou obsazené, nebo ne.

Podle údajů MF ke konci loňského roku je ve státní správě 6 784 neobsazených úřednických míst. Nezapočítávají se do něj zaměstnanci bezpečnostních složek a v regionálním školství. Průměrná neobsazenost na místech, která se řídí zákoníkem práce, je 7 procent. V případě státní služby jde o 12 %.

Už v letošním rozpočtu zrušilo ministerstvo financí úřednická místa nad 5procentní hranici neobsazenosti. Celkem to ve státní správě bylo zhruba 1 300 míst. Schillerová ale kritizuje i příliš mnoho vedoucích pracovníků na úřadech.

Schillerová zdůraznila, že i přes zpomalující růst ekonomiky je pro ni plánovaný 40miliardový schodek státního rozpočtu velmi obtížně překročitelný.

„Čas od času je ale třeba změna, jinak se úřady změní v těžkopádné molochy plné absurdit,“ dodala Schillerová.

Reklama

Doporučované