Hlavní obsah

Manipulace zakázek? Policie se zabývá autory studie kanálu Dunaj–Odra–Labe

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Přípravy první části kanálu Dunaj–Odra–Labe schválila vláda 5. října. Firmy, které stojí za studií proveditelnosti, ale podle zjištění Aktuálně.cz podezřívá policie z manipulace veřejných zakázek.

Článek

Zatímco odborníci stavbu kanálu, která dostala začátkem tohoto měsíce od vlády zelenou, kritizují, ministři se brání analýzou považující výstavbu vodního koridoru za výhodnou. Dvojice firem Aquatis a Sweco, které za ní stojí, ale čelí podezření policie z manipulace veřejných zakázek na velká vodní díla, uvádí server Aktuálně.cz.

Rozsáhlou akci zabývající se zakázkami na vodní stavby za miliardy měla spustit Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) už v roce 2018. Dokumenty ve firmách Aquatis a Sweco zabavili vyšetřovatelé tři měsíce poté, co s nimi ministerstvo uzavřelo poslední dodatek smlouvy na analýzu kanálu za 27 milionů.

Podle zjištění serveru na základě dvou na sobě nezávislých zdrojů blízkých vyšetřování NCOZ se šetří, že se měly společnosti Aquatis a Sweco vzájemně domlouvat na zakázkách a tím zvyšovat jejich cenu.

První etapa stavby kanálu, který by se měl začít stavět po roce 2030, by měla stát zhruba 15 miliard korun. Podle studie proveditelnosti dosahuje celková investice 615 miliard. Stát se při analýze projektu zaměřuje především na propojení Dunaje s Odrou, Labe zůstává v rezervě.

Megalomanský projekt doposud odsoudily desítky českých vědců a ekologů, včetně děkanů všech přírodovědeckých fakult v Česku. Vodní dílo podle nich nenávratně poškodí krajinu. Výstavbu kanálu kritizuje i Česká komora architektů. Ta považuje za nepřijatelné, aby česká vláda bez náležité společenské a odborné diskuse projednávala a schvalovala kroky vedoucí k realizaci koridoru Dunaj–Odra–Labe či jeho první části.

Reklama

Doporučované