Hlavní obsah

Manuál pro oběti církevního násilí. Vše řešte písemně a na jednání si berte vodu, radí bývalý církevní soudce

Manuál pro oběti církevního násilí. Vše řešte písemně, na jednání si berte vodu, radí bývalý církevní soudce.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Desatero tak trochu jinak – bývalý církevní soudce Jan Rozek sestavil manuál pro oběti sexuálního zneužívání v církvi. Ten obsahuje deset rad, kterými chce zakladatel organizace Pro čistou církev chránit zneužité před neúspěchem při řešení církevních skandálů. Česká biskupská konference jeho pomyslné „desatero” odmítla pro Seznam.cz komentovat.

Článek

Nastavte si v telefonu nahrávání, schůzku domlouvejte přes právníka, všechny podstatné věci vyřizujte písemně. Bývalý církevní soudce Jan Rozek sestavil manuál pro oběti sexuálního zneužívání v církvi. Rozhodl se pro takový krok kvůli tomu, že se na něj údajně obrací zoufalé oběti se stále stejnými stížnostmi, které se týkají přístupu církve.

Podle zakladatele spolku Pro čistou církev, který v červnu začala odškodňovat první oběti sexuálního zneužívání v církvi, se věřící často obracejí na duchovní s představou, že se dočkají pomoci. To je ale podle Rozka omyl.

„Mnoho věřících lidí se domnívá, že když církvi oznamuje pachatele sexuálního zneužívání, tak jí pomáhá a bude za to pochválen nebo aspoň respektován. Myslí si, že církev je rodina a představení jsou moudří a citliví rodiče, kterým jde o jejich bezpečí a spravedlnost. Samozřejmě, můžete se setkat s pochopením a profesionálním jednáním, buďte ale připraveni, že často je to bohužel jinak a někteří církevní představitelé se chovají tak, že vás musíme varovat,“ uvádí Rozek na stránkách Pro čistou církev.

Co přesně může podle Rozka pomoci? Tak například: „Najděte si někoho, kdo vám pomůže a zná církevní problematiku. Nejlépe církevního právníka.” Jedním z deseti bodů je například i následující rada: Pokud církev neustále mění termíny a nastavení schůzek, tak požadujte vysvětlení a nápravu. Církev vám slíbí řešení a pak nic neudělá? Písemně ji urgujte.

Rozek je k církvi kritický i co se týče nestrannosti některých duchovních či poradců. Na webu spolku doslova uvádí: „Nikomu nevěřte. Hlavně ne lidem, které církev platí. Pokud od ní berou peníze, nikdy nejsou nestranní, i když se vám ten kněz či řeholnice zdají hodní, proti autoritě církve prostě nepůjdou.”

Postoj církve k manuálu organizace Pro čistou církev není známý. Česká biskupská konference na dotazy Seznamu odmítla reagovat. Jana Rozka nicméně vedení katolické církve v Česku dlouhodobě nevnímá jako partnera k diskusi.

Reklama

Doporučované