Hlavní obsah

Šéf krajní pravice Kotleba bude kandidovat na slovenského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Marian Kotleba bude kandidovat na slovenského prezidenta.Video: Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Předseda krajní pravicové strany LSNS Marian Kotleba bude příští rok kandidovat na slovenského prezidenta. Informaci přinesla agentura TASR.

Článek

Marian Kotleba oznámil kandidaturu na prezidenta. Má už k dispozici 15 podpisů od poslanců a již začal se sběrem podpisů od občanů. „Prezidenta nevolí poslanci parlamentu, ale občané,“ prohlásil na tiskové konferenci v Banské Bystrici, kde oznámil svou kandidaturu a kde jeho strana LSNS sídlí. Slováci si budou nového prezidenta volit na jaře 2019.

Stávající slovenský prezident Andrej Kiska už v polovině května oznámil, že svůj post obhajovat nebude. Podle svých slov se chce Kiska věnovat hlavně rodině, ale neplánuje zcela zmizet z veřejného života.

Podle slovenských médií parlamentní strany čekaly se svými kandidáty až na Kiskovo rozhodnutí. Kandidaturu už oznámili vědec Robert Mistrík podporovaný Svobodou a Solidaritou, advokátka Zuzana Čaputová za Progresivní Slovensko nebo poslanec hnutí Sme rodina Milan Krajniak.

Marian Kotleba je předsedou krajně pravicové strany LSNS, celým jménem Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko, která se hlásí k odkazu Slovenského státu z období druhé světové války a tehdejšího prezidenta Jozefa Tisa. LSNS taktéž vystupuje proti slovenskému členství v NATO i Evropské unii.

Související témata:

Doporučované